Czyja wina

27 Wrz 2020, 09:17

Witam na forum, to mój pierwszy post. Chciałbym poznać wasze opinie o następującej sytuacji:
Droga jednokierunkowa, samochód A cofa, tj jedzie do tyłu. Samochód B w tym czasie wyjeżdża z podziemnego parkingu, wyjeżdżając widzi cofający samochód A i zatrzymuje się, ale wyjeżdża 1/3 samochodu na jezdnie, po której porusza się samochód A. Kierowca samochodu A nie zauważa samochodu B i uderza w niego. Wg was czyja to wina?
Damian581
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 09:46

cofający jest winny bo to on jest w ruchu .....wyjeżdżający się zatrzymał
pozatym na jednokierunkowej nie cofa się...bo jedziesz pod prąd.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Wrz 2020, 09:49

Nie ma zakazu cofanie na drodze jednokierunkowej. Cofający porusza się po drodze z pierwszeństwem.
Damian581
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 12:32

andrewb25 napisał(a): na jednokierunkowej nie cofa się...bo jedziesz pod prąd.

Sprawa, o której mało kto wie - żaden przepis nie zabrania cofania na drodze jednokierunkowej :wink: Na egzaminach na prawko też jest takie pytanie i wielu kursantów nie wie, jaką odpowiedź wybrać. Prawidłowa jest TAK - można cofać na drodze jednokierunkowej.
Co do kolizji - winnym jest bezsprzecznie cofający - przepisy mówią jasno, że cofający ma ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM uczestnikom ruchu drogowego. Jak kierowca nie jest pewny, nie widzi, czy ma wolną drogę, powinien poprosić kogoś o pokierowanie. Do tego, samochód, w który uderzył cofający stał w miejscu. A to już wogóle przesądza sprawę niestety.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Wrz 2020, 12:38

A czy kierowca wyjeżdżający z garażu, widząc inny samochód jadący po drodze z pierwszeństwem, nie powinien się zatrzymać przed jezdnia i ustąpić pierwszeństwa? Zamiast wyjeżdżać kawałkiem samochodu i dopiero się zatrzymac
Damian581
Nowicjusz

27 Wrz 2020, 20:36

Damian581 napisał(a):Nie ma zakazu cofanie na drodze jednokierunkowej. Cofający porusza się po drodze z pierwszeństwem.

NIe napisałem że jest zakaz cofania ...tylko że
"nie cofa się na jednokierunkowej"
bo właśnie zapewne cofnąłeś i się wrąbałeś w kogoś :lol:

MotoAlbercik napisał(a):Sprawa, o której mało kto wie - żaden przepis nie zabrania cofania na drodze jednokierunkowej :wink: Na egzaminach na prawko też jest takie pytanie i wielu kursantów nie wie, jaką odpowiedź wybrać. Prawidłowa jest TAK - można cofać na drodze jednokierunkowej.

Nie napisałem że jest zakaz..chodziło mi o to że nie praktykuje się cofania na jednokierunkowej bo jest spore ryzyko zrobienia w kogoś bum :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...

28 Wrz 2020, 17:37

Według mnie bez znaczenia jest czy cofał czy jechał do przodu, gdyby jechał do przodu a ten który wyjeżdżał z parkingu by mu wyjechał i sie zatrzymał i doszłoby do kolizji to czyja byłaby wina? Według mnie ten który wyjeżdżał z parkingu jest winny.
malmon3
Aktywny

01 Paź 2020, 08:59

malmon3 napisał(a):Według mnie bez znaczenia jest czy cofał czy jechał do przodu,

No właśnie, że to ma znaczenie. I to wielkie. Art.23.pkt.3 Jak cofasz, to masz ustąpić pierwszeństwa KAŻDEMU.
malmon3 napisał(a):gdyby jechał do przodu a ten który wyjeżdżał z parkingu by mu wyjechał i się zatrzymał i doszłoby do kolizji to czyja byłaby wina?

Tutaj z kolei znaczenie ma to, że się zatrzymał. Jak jeden jedzie, a drugi stoi i dojdzie do kolizji, to zawsze winny jest ten co jechał. Takie polskie prawo...Nie ma wyjątków, a policja często nie myśli, tylko twardo trzyma się PoRD. Niestety.
Gdyby oboje jechali do przodu, to wtedy winny by był ten, co wyjeżdżał z parkingu. Tu sprawa jest prosta.
andrewb25 napisał(a):NIe napisałem że jest zakaz cofania ...tylko że
"nie cofa się na jednokierunkowej"
bo właśnie zapewne cofnąłeś i się wrąbałeś w kogoś

Ok :ok: Napisałeś to mało zrozumiale, przynajmniej dla mnie. Ale masz rację - lepiej nie cofać na jednokierunkowej, bo już samo cofanie to często niebezpieczny manewr, a co dopiero na jednokierunkowej...Cofać wolno, ale z naprawdę szczególną ostrożnością i powoli.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Paź 2020, 16:34

MotoAlbercik napisał(a):No właśnie, że to ma znaczenie. I to wielkie. Art.23.pkt.3 Jak cofasz, to masz ustąpić pierwszeństwa KAŻDEMU.

Szczerze to nie wiedziałem o tym. W takim razie masz rację.
malmon3
Aktywny