Czyjeś zniżki OC również dla mnie

20 Kwi 2017, 18:59

Witam kupiłem samochód, z tego iż to mój pierwszy itp, brak zniżek prawko od roku, autko 16 lat silnik 1.3 przyszło mi zapłacić 3800zł za samo podstawowe OC. Czy teraz jak bym dopisał rodzica lub kogoś innego jako współwłaściciel to będę miał jego zniżki czy ta osoba musi być właścicielem a ja współ? Jak to wygląda?
JimUSA
Początkujący

Prawo jazdy: 28 03 2016
Auto: Nie mam

20 Kwi 2017, 19:28

Musisz napisać umowe darowizny (znajdziesz w internecie). I z taka umowa idziesz ubezpieczyć auto i otrzymujesz 60% zniżkę ojca ,matki , czy tam kogo chcesz ale musisz liczyć się z tym że Ty jako użytkownik i właściciel auta masz wzwyżke za wiek więc nie będzie to 60% a może 40\30% (to oczywiście przykłady)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Kwi 2017, 20:01

Moment moment bym dobrze zrozumiał, bo ja jestem teraz właścicielem tego auta, kupiłem od osoby prywatnej i chciałem dopisać właśnie ojca czy kogoś jako współwłaściciela. To z tą darowizną to jak to wyglada, kto jest właścicielem itp?
JimUSA
Początkujący

20 Kwi 2017, 20:07

Auto jest już zarejestrowane na Ciebie? Spisujesz umowę darowizny w 1/2 samochodu i to działa tak jak współwłaściciel. Jak auto masz już zarejestrowane na siebie to z tą umową możesz udać się do WK i oni dopiszą współwłaściciela a możesz tylko ubezpieczyć z tą umową. W DR będziesz figurowal tylko Ty a w UB Ty z ojcem np.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Kwi 2017, 20:13

Tak już jestem i czekam na nowy DR, teraz mam tymczasowy, to jak dostane takowy DR to wtedy pójdę już z tą umową darowizny. I wtedy mam mowisz 30-40%? Czy te 60%? I czy jak bym dopisał do DR jako współwłaściciela to jest jakaś różnica? Bo rozumiem ze z darowizny to w dowodzie jestem tylko ja i nikt więcej?
JimUSA
Początkujący

20 Kwi 2017, 20:18

JimUSA napisał(a):I wtedy mam mowisz 30-40%? Czy te 60%?
a to już zależy od firmy ubezpieczeniowej i od zniżek osoby na którą chcesz ubezpieczyć auto.
JimUSA napisał(a):I czy jak bym dopisał do DR jako współwłaściciela to jest jakaś różnica? Bo rozumiem ze z darowizny to w dowodzie jestem tylko ja i nikt więcej?
teraz jesteś głównym właścicielem auta jeżeli spiszesz umowę na 1/2 to formalnie połowa auta będzie Twoja a połowa osoby która obd arujesz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...

20 Kwi 2017, 20:53

JimUSA napisał(a):Bo rozumiem ze z darowizny to w dowodzie jestem tylko ja i nikt więcej?
W DR będzie wpisany współwłaściciel.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2017, 14:01

Tutaj masz wszystko opisane krok po kroku.
To, o ile będzie tańsze ubezpieczenie zależy od zniżek jakie ma współwłaściciel. No i oczywiście od ubezpieczalni, bo każda ubezpieczalnia ma inną bazę wyjściową do obliczania składek.
No i jak masz prawko ktrótko, to warto pomyśleć o ewentualnym ubezpieczeniu zniżek. Niewiele kosztuje, a uchroni współwłaściciela od utracenia zniżek w razie jakiejś kolizji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2017, 23:58

Dzięki za pomoc, jutro idę właśnie dopisać ojca jako właściciela 1/2 auta i potem będę załatwiał ubezpieczenie najpewniej w link4
JimUSA
Początkujący

28 Kwi 2017, 15:39

Jakbyś potrzebował w dalszym ciągu - wzór darowizny znajdziesz w poniższym linku:

[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40