Auto zastępcze z OC sprawcy

15 Gru 2015, 21:05

Pewnej Pani zachciało się zrobić zamach na moje życie i wjechała we mnie (Fiesta MK7). Załapały się tylne prawe drzwi, błotnik i zderzak. Będzie naprawa bezgotówkowa w ASO Ford.

Ale ja nie o tym miałem. Mianowicie Pani ubezpieczona jest w AXA Direct, więc z nimi wszystko załatwiam. Powiedzieli mi, że auto zastępcze mogę wynająć za maksymalnie 83 zł/doba. Mój ford jest z 2012 roku w idealnym stanie. Przysługuje mi auto o klasie równej lub gorszej niż moje. Co ja mogę wynająć za 83 zł/doba? Toż to śmieszne pieniądze. Czy ktoś może mi powiedzieć z doświadczenia czy jak wynajmę auto droższe, ale o klasie takiej jak moje to mogę mieć problemy z tym, że AXA nie zapłaci? No bądźmy szczerzy, ale w moim małym miasteczku Peugeot 307 z 2005 roku kosztuje 90 zł/doba. Nie chcę limuzyny, wystarczy mi jakaś Yariska czy Fiesta, ale nie znajdę za takie pieniądze.
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2015, 20:10

Tak jak napisałeś masz do tego prawo. Jednak powinieneś zebrać info jakie są ceny wynajmu auta w Twojej okolicy, skontaktować się z AXA i wytłumaczyć im jak to wygląda w realu oraz wspólnie ustalić jaka kwota będzie odpowiednia. Jeśli będą się upierać pozostaje jedynie wypożyczyć auto najtaniej jak możesz, a następnie przedstawić im faktury do opłacenia po skończeniu naprawy. W razie jakichkolwiek problemów zacząć straszyć Rzecznikiem Finansowym lub ewentualnie tam zgłosić problem. Przejrzyj sobie jeszcze nasz świeży artykuł na temat wypożyczania auta z OC sprawcy znajdziesz tam między innymi wyjaśnienie Rzecznika w sprawie ceny wypożyczenia: [link do mFind wygasł]

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Gru 2015, 18:14

Dzięki za odpowiedź.

Tak jak powiedziałem, w moim małym miasteczku najtaniej znalazłem auto za 90 zł/doba, ale w strasznym stanie.

ASO Ford zaproponował mi auto od firmy z którą współpracują. W razie problemów z tym, że AXA nie zapłaci firma ma sama dochodzić swojego w sądzie, bez angażowania w żaden sposób mojej osoby. Autko to Corsa z 2015 roku, a ceną mam się nie martwić, bo na pewno nie pójdzie ona z mojej kieszeni.
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2015, 11:48

Tak na marginesie dodam, że obecnie nie trzeba załatwiać nic u ubezpieczyciela sprawcy - kontaktować się należy ze swoim ubezpieczycielem i on załatwia wszystko dalej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2015, 17:28

Nie wiem skąd piszesz, ale spokojnie znajdziesz samochód za 84 zł/dobę klasy Forda Fiesty i to w dobrym stanie. Być może osiągalne tylko w większych miastach, tego nie wiem. Z OC sprawcy auto Ci się należy i koniec. Z AC to już bywa różnie.
JJacek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 01 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai Sonata
Silnik: 2,0 CRDI 140 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

22 Mar 2017, 20:04

Idź do wypożyczalni która specjalizuje się w wynajmie samochodów zastępczych, auto wynajmiesz bezgotówkowo i o nic nie będziesz się martwił
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

11 Kwi 2017, 09:59

W razie jakichkolwiek wątpliwości w kwestii najmu samochodu zastępczego zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem:
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

01 Maj 2017, 10:21

Jeśli chodzi o wypożyczanie aut zastępczych z OC sprawy to osobiście polecam tą firmę z Wrocławia [reklama] Jakiś czas temu mój dobry znajomy po kolizji drogowej skorzystał z ich oferty i bardzo sobie chwalił. Rzetelne miejsce, godne polecenia.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 03 Maj 2017, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
olekil
Nowicjusz

Auto: Renault Scenic