Czym czyścić tapicerkę?

28 Wrz 2010, 16:54

Jakie macie sposoby na dobre wyczyszczenie tapicerki. Ale żeby były naprawdę skuteczne. Czym wyczyścić tapicerkę w samochodzie może jakieś specyfiki tajne receptury itp. Mam dość mocno brudna tapicerkę i zwyczajne mycie nie pomaga... są ślady zużycia których już raczej nie uda się usunąć. Ale niektóre powinno się dać tylko nie wiem jak. Czyściłem vanishem do dywanów (czy coś takiego) tarłem z całej siły, spędziłem na myciu z 1,5 godziny :D ale nic nie dało :/ co polecacie... Tylko żeby było łatwo dostępne i w przystępnej cenie. Porad o zaniesieniu do tapicera nie chce:P
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

28 Wrz 2010, 17:28

niedawno w drugim samochodzie używanym do tzw. tłuczenia czyściłem środkiem z Tesco w takim spryskiwaczu jak płyn do mycia szyb,ale nazwy nie pamiętam.wyczyściło smar itp dziadostwo
gwynbleidd
Nowicjusz

Miejscowość: Rivia

07 Paź 2010, 17:30

Dedykowanych produktów do czyszczenia tapicerki jest na rynku naście, np. nasz Tapis... Są to w większości produkty właśnie do tapicerek, a nie do dywanów, przygotowane specjalnie do takiej tkaniny, jak większość obić samochodowych. Najlepiej najpierw spryskać plamę i odczekać dłuższą chwilę, aby zareagowała ona z produktem. Następnie psikasz raz jeszcze i wszystko powinno zejść po energicznym przetarciu szmatką.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

08 Paź 2010, 20:01

Tuff Stuff firmy STP polecam. To taka pianka w spreju. Szału może nie ma ale daje radę. :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

07 Lut 2012, 11:45

Najlepszy do czyszczenia tapicerki jest Microvezel. Naprawdę jest skuteczny i nie ma za dużo pracy przy czyszczeniu. Jednak nie jest tani - jakość zawsze odpowiada cenie. Ale myślę, że lepiej zapłacić raz niż kupować kilka produktów, bo żaden do końca nie pomógł. Do dywaników zawsze używam Cleantex. Usuwa nawet te najgorsze plamy.
oranje
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1993

06 Wrz 2012, 08:46

Moim zdaniem ile środków do czyszczenia tapicerki,tyle różnych opinii na ich temat. Ja używałem kilku,niektórych nazw już nawet nie pamiętam... Ten z Tesco również ale nie sprawdził się. Zależy jeszcze jaki to rodzaj i kolor tapicerki.
Dbajoauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: BMW M3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...

09 Wrz 2012, 08:21

Witam wszystkich ostatnio kupiłem bmw e36 i ma odklejoną podsufitkę bo poprzedni wlasciciel zdecydowal sie wyprac jak to moge naprawic malym kosztem z góry dziekuje i pozdrawiam
krzysiek1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 09 1998
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: BMW E 36 1,6 + GAZ
Silnik: m 40
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1992

19 Wrz 2012, 11:28

Jeżeli możesz to wstaw zdjęcie. Nie wiemy w jakim stopniu jest faktycznie odklejona. Jakiego kleju próbowałeś użyć? Im więcej szczegółów tym lepiej.
Dbajoauto
Nowicjusz

19 Wrz 2012, 17:22

witam wiesz dopiero kupiłem to autko i nic jeszcze nie robiłem przy tym a wisi praktycznie cala poprzypinalem pineskami pozdrawiam Krzysiek
krzysiek1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 09 1998
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: BMW E 36 1,6 + GAZ
Silnik: m 40
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1992

24 Paź 2012, 18:42

I trzyma Ci się to na samych pinezkach? Bo to wydaje się dosyć mało stabilne...
Dbajoauto
Nowicjusz

20 Lis 2012, 10:19

osobiście całą chemię samochodową zamawiam przez internet. nie zwracam za bardzo uwagi na znane marki, bo zazwyczaj się nie sprawdzają w rzeczywistości. ostatnio znalazłem fajną hurtownię z chemią samochodową i nie tylko - polecam
marsel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Lis 2012, 10:59

A jaką markę,firme kosmetyków samochodowych dokładnie polecasz? Bo tak szczerze mówiąc to korzystałem z kilku i żaden w pełni się nie sprawdził,zawsze pozostawały smugi na tapicerce.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991

19 Kwi 2013, 09:51

Ja używałam różnych specyfików do czyszczenia tapicerki, tych z Tesco również. Co nieco wyczyściło, ale efekt wcale nie był rewelacyjny. Dlatego stwierdziłam, że raz na jakiś czas przyda się profesjonalne czyszczenie tapicerki samochodowej, Wrocław daje mi duże pole manewru, bo firm jest od groma. A z efektów jestem zadowolona ;)
ilonna
Obserwowany

Auto: Seat

28 Kwi 2013, 22:22

Do czyszczenia tapicerki są przeznaczone specjalne preparaty np firmy chemspec i prochem
powinno się je używać korzystając z odkurzacza piorącego(można wypożyczyć)
Przykładowe środki: Chemspec DFC 210 do tapicerki 3,6kg, CHEMSPEC DYE GONE odplamiacz, Chemspec Enz-All prespray, Chemspec Formula 90 Powder, Chemspec Liquid Formula 90, Kill Odor Plus 5L, Odplamiacz Paint Oil and Grease...
profi
Nowicjusz

Auto: scenic
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna

02 Maj 2013, 09:35

Ja akurat nie polecam tych zwykłych preparatów z Tesco,uważam że są dosyć marnej jakości. Jeżeli już to warto zainwestować w coś dobrego,może i początkowo bezie droższe,ale efekt też o niebo lepszy.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3