Czym posmarować uszczelki?

30 Gru 2010, 21:08

Kupiłem Silikon Lube 150ml taki bo innego nie było jest ok? Jak to nanosić?
Spryskałem dokładnie cale uszczelki i od razu zamknąłem drzwi spryskałem tez uszczelki w bagażniku i w klapie silnika, ale czy to coś da jak tam pisze że to służy do:
- konserwuje elementy gumowe i plastikowe,
- zapobiega zawilgoceniu,
- chroni przed korozją i smaruje zamki, zawiasy, połączenia ruchome, klemy akumulatorów.
- zapobiega przymarzaniu uszczelek gumowych.

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego podobno to takie coś jak WD 40?
Może to coś da...
Aha, a poza tym to jakim preparatem smarujecie zamki? i te rygle co się wsuwają i wysuwają bo słyszałem ze wd40 nie wolno tam wtryskiwać.
piotrauto
Stały forumowicz

31 Gru 2010, 08:24

piotrauto napisał(a):kupilem taki bo innego nie bylo
jest ok? jak to nanosic

... smar silikonowy - na opakowaniu chyba jest napisane jak to nanieść ... można się domyślić że po popsikaniu warto przetrzeć szmatką element zabezpieczany ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

31 Gru 2010, 11:16

wlasnie nie pisze a dlaczego szmatką? ja to nanioslem i odrazu zamklem drzwi
piotrauto
Stały forumowicz

31 Gru 2010, 14:30

To po co kupujesz coś, na czym nie ma napisane co to jest i jak tego używać?
Kup silikon w sprayu, na którym pisze po polsku jak tego używać. No i masz jeszcze jedno wyjście - uczyć się języków obcych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Gru 2010, 16:07

pisze na nim tylko silicon w spreyu sunnycar silicon lube i pisze ze dziala drazniąco na oczy itp ale nie pisze jak to nanosic

Konserwuje elementy gumowe i plastikowe,
zapobiega zawilgoceniu.
Chroni przed korozją i smaruje zamki, zawiasy, połączenia ruchome, klemy akumulatorów.
Zapobiega przymarzaniu uszczelek
gumowych.

to jeszcze pisze
zamki tez moge tym smarować oraz psiknąc do tych rygli? bo mi nie chcą sie podnosic same i musze recznie je podnosic tz ręką wyciagac
piotrauto
Stały forumowicz

02 Sty 2016, 22:40

Ja smaruję gliceryną i jest git.
Trzeba jedna uważać na smarowanie olejem silnikowym bo guma traci swoje właściwości sprężyste i żywotność oraz lepiej nie używać terpentyny bo podrażnia ręce i układ oddechowy.
MotoFun
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 03 1968
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1.6

23 Sty 2016, 11:03

Nic się nie stało, jak tylko popsikałeś na uszczelki i nie wytarłeś - po prostu guma jakiś czas będzie tłuściejsza, potem preparat się wchłonie, a część po prostu obeschnie. Spreje silikonowe albo gotowe preparaty do uszczelek sa fajne, ale nieekonomiczne. Ja smaruję uszczelki wazeliną techniczną-bezkwasową, tubka kosztuje ok 2,5 zł i starcza na ok 8 samochodów. Ważne, żeby użyć jej przed zimą gdy jeszcze jest na plusie, bo na mrozie może być kłopot z jej smarownością.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

05 Lut 2016, 09:09

Ja używam specjalnego sprayu do uszczelek i wszystko jest w porządku,nie łuszczy się a bardzo fajnie zdaje egzamin.poza tym nie jest drogi. Jeżeli chcesz zaoszczędzić,to możesz wybrać też wazelinę techniczną-bezkwasową jak mowa o tym powyżej.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001