Czym to wyczyscić?

11 Cze 2009, 07:05

Witam
Ostatnio zauwazylem ze na dachu oraz klapie bagaznika oraz pzredniej szybie mojego samochodu jest duzo zoltych kropeczek - wygloda to na zywice lub soki z drzew. Umylem samochod szmponem ale nie stety nic nie zeszlo.
Doradcie czym to mozna usunac aby nie zniszczyc lakieru ? (samochod nowy , lakier nowy)
Slyszalem ze mozna to usunac latwo wata nasaczona w denaturacie - ale czy to bezpieczne dla lakieru oraz przedniej szybie ?
Ostatnio edytowany przez Portal, 13 Cze 2009, 20:54, edytowano w sumie 1 raz
Portal
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

11 Cze 2009, 09:41

ja slyszalem tez ze mozna rozpuszczalnikiem i nie zostawia sladu na lakierze ale nigdy nie probowalem to nie jestem pewny czy napewno tak bedzie moze lepiej kupic jakis srodek sa srodki do usuwania zywicy z samochodu np puliresina czy jakos tak na szybie nim tez mozna no ale niewiem tyle tylko slyszalem :roll:
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

11 Cze 2009, 12:34

Nie możesz sobie ot tak byle czym czyścić pewnych zanieczyszczeń na lakierze,kupisz specjalny środek do zabrudzeń tego typu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Cze 2009, 16:30

Piter69 - rozpuszczalnikiem?????
W sklepach są różne preparaty do usuwania zabrudzeń z lakieru.Nawet na smołę.Przejdz się do nawet hipermarketu na dział motoryzacyjny i pooglądaj jakie środki do jakich zabrudzeń lakieru mają wsprzedaży.Napewno coś znajdziesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Cze 2009, 19:00

No tak tylko słyszałem o tym rozpuszczalniku ale napisałem że lepiej iść do sklepu.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

18 Cze 2009, 20:12

znalazłem nazwy preparatow polecanych to BUG TAR Prestone,głównie do usuwania żywicy!(14 zł)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

18 Cze 2009, 22:30

jezeli stosujesz co kolwiek na lakier to zrob najpierw probe np pod maska albo gdzie kolwiek tam gdzie nie widac .wez np patyczek do uszu i namocz w czym kolwiek chcesz i dotknij lakieru ,jesli po jakims czasie nic sie nie stanie to mozesz uzyc tego na lakier ,oczywiscie nie mowie tu o nitro ,plynie hamulcowym czy tez innych porzeraczy lakieru ,ale np na smole jest dobra benzyna lub nafta ,sproboj tez ropy ,benzyny extrakcyjnej a jezeli nie masz pojecia o tych rzeczach to zapytaj kogos kto sie troche na tym zna,ostateczni mozesz wziac papier 1600 i delikatnie zmatowac kawalek (w przypadku malej plamki) i potem polaerowac srodkiem do tego celu ,tylko uwazaj zebys nie wytarl do golej blachy :D
FIEDA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zielona gora

23 Cze 2009, 11:08

proponuje DECABIT ok 11zł , K2 TAR REMOVER , bug & tar cleaner, FORMUŁA clean shot ... napewno nie polecam rozpuszczalnika
lukasz428205
Nowicjusz

Miejscowość: HRUBIESZÓW

16 Lip 2009, 15:53

Oczywiście, na rynku sa dostępne specjalne produkty do wymienionych zabrudzeń, więc na pewno nie nalezy eksperymentować z rozpuszczalnikami i denaturatami. Kolega wyżej wymienił kilka produktów, ja dodam Cyclo Bug & Tar Clean.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

14 Lut 2018, 13:24

Witaj! ja bym spróbował szamponem jakimś dobrym , a do tego możesz użyć glinki . Ja używałem i jestem zadowolony z efektów bo wyczyściłem dość mocne wżery. Możesz spróbować , jeśli nie wiesz jak stosować taką glinkę to tutaj masz poradnik jak się z nią obchodzić: "Glinkowanie to niezwykle skuteczny zabieg mający na celu dogłębne oczyszczenie lakieru z trudnych zabrudzeń. Proces ten jest absolutnie niezbędny przed polerowaniem i woskowaniem karoserii. Za pomocą glinki w błyskawiczny sposób pozbędziesz się drobinek asfaltu, żywicy z drzew, nalotu z klocków hamulcowych i innych trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Lakier po zabiegu glinkowania zmieni się z chropowatego w dotyku na idealnie gładki."
kuto21
Nowicjusz

Auto: Skoda fabia