Wymiana płynu chłodniczego - krok po kroku.

03 Mar 2018, 00:29

Witam.
Czy jest ktoś w stanie napisać to w kilku zdaniach krok po kroku?

Przewaliłem pół internetu i nie spodziewałem się że jest kilka metod wymiany płynu np. na zimnym silniku, na ciepłym silniku, czyszczenie czyścikiem, czyszczenie wodą z kranu, destylowaną, pod ciśnieniem, wodą przygotowaną, brak czyszczenia...spuszczanie po przez odkręcanie kurka spustowego, wypięcie rury od chłodnicy, wykręcanie termostatu, dmuchanie powietrzem pod ciśnieniem do zbiorniczka wyrównawczego, podpięcie szlaucha ogrodowego do układu i przeczyszczenie itd. :shock:

Zależy mi na prostych krokach, oraz jak przeczyścić ten układ (czy pora roku gra tu rolę?).

Pozdrawiam
agripola
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2009
Auto: Nie mam

03 Mar 2018, 00:34

kup jakis preparat do czyszczenia układu i postępuj według instrukcji. Potem zlewasz płyn. Wodą z kranu ani gotowaną się układu nie czyści a niektorzy myślą że przegotowana to to samo co destylowana. Co do sposobu wymiany to napisz jakie masz auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2018, 02:07

Seat Leon 2001 1.8t
agripola
Nowicjusz

03 Mar 2018, 11:33

A wiec standardowo. Rozgrzewasz auto żeby termostat się otworzył i zlewasz płyn. Potem zalewasz nowy lub wodę destylowaną jak chcesz przepłukać układ. Płyn nalewasz na zgaszonym silniku oczywiście. Rozgrzać auto i kontrolować stan, będzie pewnie mała dolewka. Odpowietrzyć się powinien sam chyba że masz gaz to może być ciężej. Płyn zlewasz za pomocą korka spustowego w dolnym rogu chłodnicy a jezeli go nie ma to trzeba wypiąć dolny wąż od chłodnicy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Mar 2018, 16:41

Dzięki za klarowną instrukcję.
Niestety termostat nie chciał się otworzyć, temperatura 90st a silnik radzi sobie bez niego przy aktualnych temperaturach otoczenia.
Także czekam na ocieplenie.
agripola
Nowicjusz

03 Mar 2018, 18:12

agripola napisał(a):Niestety termostat nie chciał się otworzyć, temperatura 90st a silnik radzi sobie bez niego przy aktualnych temperaturach otoczenia.
węże od chodnicy 2 są gorące po rozgrzaniu?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Mar 2018, 01:27

Nie, tylko jeden wąż jest ciepły.
agripola
Nowicjusz