Czyszczenie i naprawa samochodów

29 Kwi 2010, 18:32

Czym czyścić samochód?Gdzie kupię takie rzeczy bo czytałam o glince ale na allegro jej nie ma?Co jest potrzebne do napraw samochodów?
dicappo

29 Kwi 2010, 18:41

Najlepsze są produkty Meguiar's. Jeśli chcesz, mogę pomóc w ściągnięciu z USA, wyjdzie znacznie taniej, niż kupno w Polsce.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

29 Kwi 2010, 18:47

Na razie się tylko zastanawiam.Czy myjke ciśnieniową karcher trzeba podłączać do wody czy ona ma w sobie zbiornik na wodę.
dicappo

29 Kwi 2010, 18:51

Trzeba podłączyć do wody.

Jeśli chcesz odnowić lakier, zacznij po prostu od szamponu do auta (mycie), pasty Tempo (polerowanie i usunięcie starego lakieru) oraz wosku (nabłyszczenie i konserwacja).
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Kwi 2010, 19:48

Za ile można wyposażyć skrzynke na narzędzia najlepiej co i z linkami do jakiś serwisów nie tylko allegro
dicappo

29 Kwi 2010, 20:40

Zależy do jakiego auta... maluch potrzebuje w sumie tylko klucz 13stę za 8zł.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Kwi 2010, 12:37

Najlepiej takie uniwersalne narzędzia.Kto wie ile te dzieciaki zarabiają co stoją przy parkingach i pytają umyć panu/pani samochód?Skąd oni biorą te płyny?
dicappo

30 Kwi 2010, 17:50

Zarabiają co łaska, płyny zapewne ze sklepu.
elmo
Początkujący

Miejscowość: KR/RZ/SG

30 Kwi 2010, 18:59

Nie wydaję mi się bardziej od rodziców chyba bo by im się nie zwróciło.
dicappo

30 Kwi 2010, 21:32

dicappo napisał(a):Nie wydaję mi się bardziej od rodziców chyba bo by im się nie zwróciło.

Chyba żartujesz. Płyn Ludwik, rozcieńczony wodą i nalany do jakiegoś lepiej wyglądającego opakowania... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Maj 2010, 21:51

Otóż to, dzieciaki zazwyczaj myją płynem, który ma właściwości rozpuszczające. Niszczy lakier i nijak nie nadaje się do mycia auta. Jeżeli chodzi o szampony to kupisz je, z zawartością wosku, za ok 8-10 zł w sklepach motoryzacyjnych. Następnie wypoleruj lakier pastą Tempo - dzięki niej usuniesz wierzchnią warstwę zwietrzałego lakieru i odzyskasz dawny blask, bo pasta ma właściwości nabłyszczająco-konserwujące. Na koniec możesz użyć pasty z dodatkiem wosku Carnauba (dobre pasty znajdziesz za ok 20 zł), który ochroni nakier i dodatkowo sprawi, że będzie się błyszczał. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z własnoręcznym myciem pojazdu, taki zestaw spokojnie Ci wystarczy.
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski