Czyszczenie przepustnicy

19 Paź 2016, 12:56

Szykuję się do profilaktycznego czyszczenia przepustnicy w Lagunie 1 -2,0-8V.
Może mi ktoś potwierdzić ,czy zaadaptowanie przepustnicy po złożeniu wszystkiego ,będzie wyglądało m.w. tak..?
1. Kontrolki na nieodpalonym silniku ok 1 min .
2. Wyłączenie całości na kilka minut.
3. Odpalenie silnika i praca na jałowym przez kilka minut bez dotykania gazu.
Czy to wszystko..?

I od razu pytanie ,czy zanim się za to zabiorę ,to zawczasu kupić nowe gumki,oringi do przepustnicy żeby chodziła na nowych uszczelnieniach??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Paź 2016, 13:17

artur73 napisał(a):czy zaadaptowanie przepustnicy po złożeniu wszystkiego ,będzie wyglądało m.w. tak..?
Ja robię zawsze tak: odłączam akumulator, zdejmuję przepustnicę odłączając wszytko jak jest krokowy przy niej to również go odkręcam i czyszczę. Dokładnie spsikuję preparatem do czyszczenia przepustnic i jak jest mocno zabrudzona to czasem pędzelkiem pomagam sobie ją umyć jak wszystko ładnie spłynie wycieram do sucha. Uszczelki czasem nie są zużyte i można je założyć ponownie, ale nowa to zawsze nowa, a guma wiadomo że tez się starzeje.

Adaptację robię prosto (nie robię często, ale w różnych markach mi się to sprawdziło) po składaniu wszystkiego do kupy podłączam akumulator, następnie przekręcam kluczyk w stacyjce na około 5 sek. i odpalam auto po czym zostawiam je aż włączy się przynajmniej raz wentylator chłodnicy. Oczywiście wszystkie odbiorniki prądu są w tym czasie wyłączone i nie dodaję nigdy gazu w czasie tego zabiegu.

Nie zdarzyło mi się żebym miał problem :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2016, 16:10