Renault Laguna 1 1.9 Dti czerwona kontrolka silnika i Stop

18 Paź 2016, 21:04

problem z laguną 1 1.9 Dti . Otóż dziś wyjeżdzając z parkingu i przejechaniu kilku metrów samochód się zamulił , nie miał mocy włączyła się kontrolka silnika i stop na czerwono , dodam że samochód był rozgrzany i chwilę wczesniej nie było z nim problemu. podczas wbijania biegów na wyższe przy prędkości 40km/h wyskoczyły te kontrolki, szukając miejsca gdzie mogłabym się zatrzymać zauważyłam że po zwolnieniu do 20 km/h kontrolki gasły . Zgasiłam samochód otworzyłam maskę aby sprawdzić co się dzieje , niby nic , włączyłam zapłon a z miejsca któego dodam zdjęcie słychać było skwierczenie . Później wracając do domu zauważyłam ze kontrolki się nie pokazują . wydzwaniałam do znajomych czy to możliwe że po prostu zapchał się wężyk paliwowy ? czy takie były by tego skutki ?( https://www.google.pl/search?q=renault+ ... 8vpBUwM%3A) (dokładnie nad tym żółtym koreczkiem tam gdzie idzie ten wężyk , stamtąd było skwierczenie )
lagunadci1
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 2015
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Renault laguna 1
Silnik: 1.9 DCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Paź 2016, 13:50

Spróbuj (za tym żółtym koreczkiem- wlew oleju do silnika...) powinna być niżej taka gruszka z miękkiego plastiku jak pięść i ją podpompuj . Słuchaj co się dzieje. Zobacz czy bulgocze i czy nie ma powietrza w przejrzystych wężykach między tą gruszką a "silnikiem". Jeśli coś będziesz słyszeć ,to masz tam nieszczelność na zasilaniu pompy. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...