Dacia Logan 2006 1.5dCi dane techniczne felgi stalowej

15 Paź 2013, 18:03

Witam wszystkich forumowiczów!

Planuję kupić do Dacii Logan 15.dCi stalowe felgi pod opony zimowe. Obecnie mam założone alufelgi z oponami szerszymi (205 zamiast 185) niż zalecane przez producenta (auto kupione w sierpniu br.).

W książce serwisowej znajduję jedynie oznaczenie 6 J 15 i tutaj akurat nie mam żadnych pytań. To co chciałbym potwierdzić to oznaczenie (ET) - odsadzenie: 50 i wielkość otworu centrującego: 60,1.
Czy parametry te mogą w jakikolwiek sposób spowodować że kupione felgi nie będą pasować? Jakie są maksymalne odchylenia od tych wartości?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam
mattuss12
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

15 Paź 2013, 22:04

mattuss12 napisał(a):Czy parametry te mogą w jakikolwiek sposób spowodować że kupione felgi nie będą pasować? Jakie są maksymalne odchylenia od tych wartości?

Szukaj felg z dokładnie takimi parametrami jak zalecane. Z nieprawidłowym ET możesz mieć taki problem że felga będzie obcierała o zacisk lub będzie za bardzo wystawała. Jeżeli otwór centrujący będzie za mały to nie założysz felgi. Do tego jeszcze musisz wziąć pod uwagę jeden parametr o którym nie napisałeś, a jest nim rozstaw śrub.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

29 Paź 2013, 21:44

Hej,

ArteK - Dzięki za podpowiedzi! Jeśli chodzi o śruby to uznałem to za dość oczywisty parametr i nie wspominałem o nim.
Odpisuję dopiero teraz gdyż już jestem po zmianie na zimówki i dopiero teraz moge powiedzieć że felgi które kupiłem: 6/15 et 50 4x100 pasują idealnie:) Więc jeśli ktokolwiek miałby problemy z szukaniem to powyższe parametry jak najbardziej dają radę. Felgi co prawda nie posiadały opisu odnośnie otworu ale zaufałem opisom na allegro, że do Dacii pasują.
Dodam że do kompletu założyłem Firestone 3 185/65R15 i czekam na śnieg żeby potestować! Na suchym troche buczą ale bardzo znośnie.

Pozdrawiam
mattuss12
Nowicjusz

30 Paź 2013, 21:35

mattuss12 napisał(a):felgi które kupiłem: 6/15 et 50 4x100 pasują idealnie:)

Super :ok:

mattuss12 napisał(a):założyłem Firestone 3 185/65R15 i czekam na śnieg żeby potestować! Na suchym troche buczą ale bardzo znośnie

Na dworze jest akurat ciepło, a zimówki mają to do siebie że im cieplej tym są głośniejsze i bardziej kleją się do asfaltu.
Jak spadnie śnieg to daj znać jak się po nim jeździ na tych zimówkach... :mrgreen:

Szerokości :ok:
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

13 Lis 2013, 01:19

Hej, witam ponownie:)

Kilka nowin z trasy na nowych oponach:

- spalanie spadło! o ok. 0.5l - z 5.3 na 4.8. Ale powodów może być co najmniej dwa: węższa opona + lepsza jakość (kormoran vs firestone)
- przyczepność na mokrym zaskoczyła - na minus: 3 osoby w aucie, dociążony bagażnik, 15km/h na dość szerokimi rondzie i.. przód na ułamek sekundy uciekł na zewnątrz

Śniegu nadal brak - może już w najbliższych dniach będę mogł zdać relację z terenu na który firestone jest przeznaczony:)

Pozdrawiam
mattuss12
Nowicjusz