Dacia Logan MCV 2017 vs Fiat Tipo hatchback

01 Mar 2017, 10:17

Witam. Mam pewien problem. Jak w temacie poszukuję nowego samochodu dość taniego a za razem obszernego. Co powiecie Koledzy na zestawienie tych dwóch aut? Oba samochody są świeże wizualnie, Logan za cene 47tys będzie miał kamere cofania,tempomat,czujniki cofania, światła led czyli wszystko co jest możliwe w Dacii. Fiat zaś by mnie kosztował około 51 bo chcę mieć czujniki cofania, poza tym brat tempomatu, kamery ale jakość wykończenia wnętrza wg mnie jest lepsza. Interesuje mnie Wasza opinia, bo nie wiem jak jest z awaryjnością, blachami, silnikami tych modeli. W salonie fiata powiedzieli że Dacia to jak porównywanie mercedesa do citroena (haha poleciał z tym) Czekam na Wasze opinie najlepiej poparte konkretami. Pozdrawiam :ok:
kermit1221
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2000
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Vw
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2017, 13:02

Witam! Jak dla mnie wszystko zależy od tego, czego tak naprawdę oczekujesz. Bo jeśli faktycznie chcesz jak najtaniej nowy i pakowny samochód, który będzie jeździł to bierz Dacie, ale w podstawowej wersji, bo wtedy wyjdzie naprawdę tanio, a jak się coś popsuje, to mówi się trudno ;) Jeśli jednak tak jak piszesz zależy Ci też trochę na spokoju i jakości, to brałbym Fiata, który jest zdecydowanie lepiej wykończony, ma bardzo przyzwoite blachy nawet względem droższej konkurencji, zawieszenie jest pancerne, podobnie jak silnik 1,4 (sprawdzony od wieków, wolnossący, w którym nic poważnego się nie popsuje, w Dacii 90KM jest z motorku 0,9l z turbo) i skrzynia biegów (od czasu pechowej M32 z GM w Bravo II nie ma z tym problemów). Zresztą - nie oszukujmy się, różnica w cenie nie bierze się z niczego... Zresztą z racji zawodu jeździłem trochę Daciami oraz Fiatami i różnica jakości naprawdę jest zauważalna - tylko pytanie, czy Ci na niej realnie zależy? Bo jeśli pojazd ma po prostu spokojnie i powoli jeździć, to zapewniam, że jeden i drugi da sobie z tym radę ;)
regon
Obserwowany

Auto: Grande Punto

01 Mar 2017, 21:30

Masz rację Fiaty są lepiej wykonane w środku, miękkie plastiki ale Dacie te najnowsze naprawdę dają radę, duzo sie zmieniło, silnik w Daci tez jest wolnossący 1,2 bez turbo, zawieszenie twarde i wytrzymałe. Nie wiem tylko jak blachy hmm Podobno w Niemczech kupuja te samochody na potęgę...
Czy może jakieś inne propozycje nie koniecznie tych marek? Zależy mi na kombi bądź hatchbacku...
kermit1221
Nowicjusz

01 Mar 2017, 21:59

Jak dla mnie porównanie trochę z czapy i niesprawiedliwe dla Fiata, bo porównujesz hatchbacka z kombi. Bądźmy obiektywni i dajmy szansę obojga kandydatom, porównując takie same nadwozia.
Kolejna sprawa, to kupujesz auto nowe, a więc zasadniczo kupujesz to, w czym lepiej się czujesz i co bardziej pasuje Ci z wyglądu etc. I tak kupujesz auto nowe z gwarancją, a więc niezbyt obchodzą Cię takie rzeczy jak naprawy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Mar 2017, 05:26

regon napisał(a):brałbym Fiata, który jest zdecydowanie lepiej wykończony, ma bardzo przyzwoite blachy nawet względem droższej konkurencji, zawieszenie jest pancerne, podobnie jak silnik 1,4 (sprawdzony od wieków, wolnossący, w którym nic poważnego się nie popsuje

Bardzo mocne oceny dotyczące auta które ledwo rok jest na rynku i w sumie nic nie wiadomo o jego trwałości.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

04 Mar 2017, 10:35

A nie lepiej wziąć Tipo kombi? Szału we Fiacie nie ma, ale w tej cenie jest to dobry stosunek ceny do jakości.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ponadnormatywny i jego początki
    Pojazdy przewożące ciężkie i duże ładunki istniały już w XIX w., jednak dopiero pod koniec lat 20. ub. w. pojawiły się przyczepy, naczepy oraz odpowiednie ciągniki, które można uznać za protoplastów współcześnie ...
    Cyfrowa asystentka o imieniu Alexa dla Lexusa i Toyoty
    Samochody marek Toyota i Lexus zyskają możliwość sterowania głosem dzięki wykorzystaniu cyfrowej asystentki o imieniu Alexa, opracowanej przez Amazon – tak postanowił japoński koncern, do którego należą obie ...

04 Mar 2017, 11:47

Masz rację chyba kombi będzie najrozsądniejszym wyborem ewentualnie używane kombi ale tutaj ciężko o dwulatka z pewnego żródła. Czy jeśli chodzi o rynek wtórny Macie Koledzy jakieś pomysły na samochód z silnikiem wolnossącym co najmniej 1.4 w benzynie? Coś w miarę bezawaryjnego bez turbo?
kermit1221
Nowicjusz

04 Mar 2017, 12:38

Oczywiście, że nie ma co jednoznacznie wyrokować - ale zaletą właśnie TIPO jest to, że w samochodzie tym wszystkie kluczowe podzespoły były już wypróbowane w innych samochodach marki. Dlatego prawdopodobieństwo poważnych usterek poszczególnych elementów jest dużo mniejsze niż w przypadku innych bardziej "innowacyjnych" samochodów (i nie mówię w tym miejscu o Dacii). A odnośnie blach to te we Fiacie od dłuższego czasu są dobre - nie sądzę więc, by nagle coś się w tej kwestii zmieniło.
regon
Obserwowany

Auto: Grande Punto

04 Mar 2017, 17:37

Forumowa wróżka.

W korpo mamy już dwa Tipo w automacie i d... nie urywa pod wieloma względami (przeglądy, wykonanie, komfort, spalanie). O bezawaryjności nie mówię,bo to nowe auto i przebiegi niewielkie, a kupa pierdół się dzieje (typowe choroby wieku dziecięcego).

Względem Logana (tańszego) przepaści nie ma.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

05 Mar 2017, 11:00

Tipo d*py nie urwie, bo nie od tego jest. Osobiscie oglądałem Tipo i wg mnie jest bardzo ciekawy w odniesieniu do wynalazków Citroena C-Elysse, Peugeota 301, Skody Rapid i omawianej Dacii (też je oglądałem na targach)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Mar 2017, 18:55

Tylko że różnica pomiędzy kombi Fiata i Dacii to 12 tys złotych.
Dacia silnik 1,2 wolnossący benzyniak - 75KM
Fiat 1,4 również bez turbiny - 95KM
Niestety nie było w salonie Dacii/Renault samochodu z takim silnikiem więc nie wiem czy 75KM nie będzie za słaby na kombi. W Fiacie jest 95KM teoretycznie więcej (nie jeździlem jeszcze)... Jak myślicie Koledzy czy nie za mała moc będzie w benzyniaku Dacii? Czy warto zaplacić te 12tys więcej dla silnika 1.4 w Tipo?
Bo kwestie plastików dla mnie są drugorzędne. Liczy się bezawaryjność i silnik. Pozdrawiam;)
kermit1221
Nowicjusz

06 Mar 2017, 18:58

kermit1221 napisał(a):Jak myślicie Koledzy czy nie za mała moc będzie w benzyniaku Dacii?

Ten silnik to jakiś żart :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

06 Mar 2017, 19:06

Właśnie tez tak pomyślalem dla auta ważącego ponad tonę kombi 75KM? Może dlatego w salonie nie mieli samochodu z takim silnikiem.... :idea:
kermit1221
Nowicjusz

06 Mar 2017, 19:10

Jak wsiądziesz sam bez bagażu to jakoś pojedzie, ale kombi to wiadomo, że kupujesz bo wozić bagaż i rodzinę, tu po prostu auto klęknie.
Nawet i 90 KM to mało do takiego auta.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

06 Mar 2017, 19:24

Dokładnie kombi ma służyć o wozic nie tylko kierowcę. Może jakieś polecane jednostki wolnossące nie koniecznie tych dwóch producentów?
kermit1221
Nowicjusz