Pierwszy samochód - Grande Punto? [12-13tys]

23 Kwi 2017, 13:02

Witam, przeglądam anonimowo te forum od dość długiego czasu i jeszcze do końca nie potrafię sam sobie udzielić odpowiedzi na własne pytanie, proszę Was o pomoc
Otóż planuje zakupić swój pierwszy samochód (prawo jazdy mam od niespełna miesiąca), załóżmy, że na samochód mogę przeznaczyć max 12-13tys - samochód tylko i wyłącznie w gazie.
W tym budżecie interesowały mnie Astra H, Vectra C oraz Ibiza III lecz znajomi powiedzieli mi, że utrzymanie tych samochodów dla świeżego kierowcy może być niekorzystne i polecili mi Fiata Grande Punto.
Szczerze samochód po obserwacjach internetowych mnie zaciekawił i wydaje mi się, że się na niego zdecyduje.
Co sądzicie o tym? Czy wybór Fiata Grande Punto w gazie na swój pierwszy samochód będzie rozsądny?
Pozdrawiam
CroSso0
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 04 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Brak

23 Kwi 2017, 13:53

Moim zdaniem GP to bardzo dobry i rozsądny wybór. T-Jeta za te pieniądze nie dostaniesz, ale możesz szukać 1.4 8v (77 KM) lub 16v (95 KM i skrzynia 6b), ewentualnie 1.2, jeśli niska moc ci nie przeszkadza. Ogólnie samochód prosty, tani w utrzymaniu i w miarę młody. Sam kiedyś zastanawiałem się nad zakupem takiego.
krystian1703
Nowicjusz

Auto: Megane II phI
Silnik: 1.4 16v 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

23 Kwi 2017, 14:15

Miło wspominam tego Punciaka jak się uczyłem jeździć. Z podobnych aut jest też Renault Clio III
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010