Dacia Sandero - silnik traci moc

18 Lip 2021, 16:41

Dzień dobry,
Czy miał ktoś może podobny problem z Dacia Sandero? Podczas jazdy silnik traci moc, przy niskich obrotach przydusza, a przy większych mimo wciskania gazu do samej ziemi po prostu nie chce jechać, kiedy stoję np. na światłach cały czas drga obrotomierz. Byłam w serwisie Daci wymienili sondę lambdę ale to nic nie dało.
Dodam ze auto ma 2 lata i 10600 przebiegu
Może ktoś miał podobny problem i podpowie mi co to może być?
Z góry dziękuje za wszystkie informacje :)
Kalicja
Nowicjusz

• 18 Lip 2021, 17:04

Ciśnienie paliwa na wtryskach sprawdzano? Układ zapłonowy sprawdzono? Filtry, świece kiedy były wymieniane?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Lip 2021, 17:07

W serwisie powiedzieli mi ze wszystko sprawdzone... Swiece i filtry wymieniane w kwietniu.
    Kalicja
    Nowicjusz

19 Lip 2021, 10:18

Coś w tym serwisie ściemnili...Albo jest problem z którymś z elektroniką ( a do tego wystarczy doświadczony diagnosta, który posprawdza odczyty z czujników ), albo z układem zasilania albo z układem zapłonowym.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

19 Lip 2021, 10:37

No bylam w autoryzowanym serwisie daci, dlatego zastanawiam sie co to moze byc skoro tego nie wykryli teoretycznie specjalisci
    Kalicja
    Nowicjusz

19 Lip 2021, 11:08

Masz tam silnik TCe 100 z instalacją LPG?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
      SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...

19 Lip 2021, 11:15

Nie, benzyna
    Kalicja
    Nowicjusz

19 Lip 2021, 11:36

Kalicja napisał(a):Nie, benzyna
    Ok, ale to przecież prawie nowe auto bo co to za przebieg
    Kalicja napisał(a):Dodam ze auto ma 2 lata i 10600 przebiegu
    prawie żaden.

Kalicja napisał(a):Swiece i filtry wymieniane w kwietniu
    Świece wymienili na twoją prośbę? Normalnie serwis po takim przebiegu nie przewiduje takiej wymiany.

Powinni sprawdzić zawór EGR i silnik krokowy. Czy miałaś może informację o jakiś błędach które zostały wykryte po podłączeniu komputera?

Kalicja napisał(a):Byłam w serwisie Daci wymienili sondę lambdę ale to nic nie dało.
    Ciekawe dlaczego ją wymienili i jaka była przyczyna związana z jej wymianą. W serwisach czasem w ciemno wymieniają pewne części nie sprawdzając dokładnie i bazując tylko na materiałach serwisowych które mówią co należało by wymienić przy pewnych problemach.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

19 Lip 2021, 11:43

No wlasnie nic mi nie powiedzieli oprocz tego co zostalo wymienione... Ja sie nie dopytywalam dlaczego bo nie jestem znawca w tym temacie.
    A na pulpicie zadna kontrolka sie nie wyswietla poczas jazdy.
    Kalicja
    Nowicjusz

19 Lip 2021, 11:56

Kalicja napisał(a):A na pulpicie zadna kontrolka sie nie wyswietla poczas jazdy.
    Dobrze, tylko to nie oznacza że nie ma jakiegoś problemu. Być może właśnie problemem jest to że nie ma informacji o błędzie i w serwisie już sobie z tym nie poradzili.

Moim zdaniem masz gwarancję na samochód i powinnaś od Nich domagać się naprawy bo auto jest cały czas niesprawne.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

22 Lip 2021, 10:51

Wlasnie dostalam info od serwisu ze to podobno 3 swiece zaplonowe do wymiany... Czy to mozliwe po 10.000km? I gwarancja tego nie obejmuje bo to podobno wynik eksploatacji...
    Kalicja
    Nowicjusz