Daewoo Lanos 1,5 16V 100KM

08 Cze 2010, 20:24

Witam, proszę was o poradę, dziś szczeliła mi rolka napinająca pasek rozrządu - wbiła się w obudowę zewnętrzną plastikową.... poniżej wyjaśnię jak do tego doszło...
jechałem lanosem jakieś 80 km/h na pewno nie więcej, drogą dwupasmową, gdy z daleka widziałem czerwone światło -wrzuciłem na luz i dotoczyłem się delikatnie do świateł, na światłach jak tylko się zatrzymałem silnik zgasł..... nie chciał ponownie zapalić - rozrusznik kręcił jakby w powietrze, próbowałem tylko jeden raz go zapalić - zadzwoniłem po mechanika zdjął szybko obudowę z rozrządu i pasek na nim był po prostu luźny - zauważył też że rolka napinając się "urwała" i wtopiła w obudowę. Za holował mnie do warsztatu - ok 3 kilometrów, i stwierdził że ma dla mnie 2 scenariusze. :
1). jeśli nic nie "pier..." to wystarczy wymienić rolki - pasek (w sumie kompletny rozrząd ) i będzie ok
2). jeśli pokrzywiło zawory czy tłoki (nie pamiętam o czym mówił) to lepiej kupić silnik niż ten naprawiać..

gość jutro ma posprawdzać co i jak ....

moje pytanie brzmi czy ma rację ? czy po prostu silnik to już szmelc ???
dodam jeszcze że samochód ma oryginalny przebieg 105 tys kilometrów (jestem 1 właścicielem - kupiłem auto w salonie) a przy 87 tysiącach - około 1,5 roku temu w samochodzie był wymieniony kompletny rozrząd z pompą wody.

proszę o opinię/poradę .
Ostatnio edytowany przez adam-and1 26 Lip 2010, 13:46, edytowano w sumie 2 razy
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Cze 2010, 20:27

Barol91 bedzie wszystko wiedzial wal do niego
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

08 Cze 2010, 21:29

Hehe już poszedł priv :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Cze 2010, 19:59

witaj ponownie, niestety po założeniu nowego kompletnego rozrządu silnik nie ma na żadnym cylindrze kompresji/ciśnienia. prawdopodobnie pokrzywiło zawory - więc mam do naprawy /splanowania głowicę oraz wymiana zaworów + uszczelniaczy .... mam pytanie czy znacie kogoś kto zrobi mi taką naprawę głowicy - da gwarancję i zrobi to naprawdę solidnie ??? proszę o jakiekolwiek info . z góry dziękuję pozdro .. (najlepiej na terenie śląska - Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Mysłowice, zależy mi na kimś poleconym-sprawdzonym kto zrobi to solidnie i udzieli gwarancji.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Racjonalizatorskie pomysły pracowników Audi
    Program racjonalizatorski Audi, prowadzony po raz kolejny w roku 2012, dał impuls do wprowadzenia licznych rozwiązań usprawniających pracę w fabrykach Audi. W ubiegłym roku, w obu niemieckich zakładach, Ingolstadt i Neckarsulm, ...
    Bugatti Chiron - super samochód
    Bugatti Chiron to super samochód produkowany przez niemiecką markę Bugatti. Jest to następca modelu Veyron i jednocześnie jedno z najszybszych i najbardziej luksusowych samochodów na świecie. Chiron został zaprojektowany ...