Daewoo Lanos 1.5 8v falują obroty, strzela w tłumik tylko PB

14 Cze 2013, 14:12

Witam,
tak więc lanos 1.5 8v LPG 2 gen z śrubą czyli 1gen... Jednak problem dotyczy benzyny na LPG wszystko jest ok. Na luzie obroty falują a podczas jazdy utrzymując równą ilość gazu zwalnia szarpie aż się zadusi lub nie przycisnę do końca. Dodam że dzieje się to tylko i wyłącznie na benzynie i na ciepłym silniku, na LPG jest ok i na zimnym silniku też jest OK. Pompka podmieniona, wtryski też i nic nie pomogło. Zauważyłem że jak odłączę sondę lambdę to silnik zachowuje się tak samo z nią jak i bez niej. Czego to wina ?

Niżej filmy co i jak:

Nierówne obroty:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Strzały w wydech:

Dziwna odcinka ? Jakby coś syczało w środku ? Od 45s słychać podczas przyśpieszania i przed odcinką te syczenie, świszczenie nie wiem jak to nazwać. Na LPG tak nie robi:

Zauważyłem że na wysokich obrotach podczas wkręcania go na 3b np. gdy przyśpiesza na gazie jest ok, ale jak przełączę na benzynę słychać tak jakby syczenie, przy odcince ludzie się pytają czy turbinę mam tam założoną ;o

Dodam też że na LPG ma więcej mocy niż PB może porównywalnie ale na pewno na PB niema nic więcej. Na 5 biegu się już praktycznie nie rozpędza 160 i stoi, 170 na 4 b na BAAAARDZO długiej prostej. Czy tak powinno być ?
Asax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Daewoo Lanos
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

18 Cze 2013, 01:35

Weź no chłopie posprawdzaj szczelność wężyków podciśnienia i dolotu powietrza wokół silnika...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

21 Cze 2013, 14:46

sprawdziłem kilka razy wszystkie są szczelne i jest ok, a silnik nadal przerywa ...
Asax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 1994
Przebieg/rok: 40tys. km

06 Wrz 2013, 10:46

Witam mam ten sam samochód i ten sam problem od długiego czasu, mi jeszcze gosnie przy odpalaniu jak dłużej postoi. musze go szybko przełaczyć na lpg i jest ok, mam go juz 7 lat, mechanika mam jednego i on twierdzi ze to wtryskiwacze, zebym poszukał używanych, ciekawe czy to pomoze po 10-tym poszukam jakichś. :!:
dawidm256
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 27 04 1983
Przebieg/rok: 14tys. km
Silnik: 1.5 8V
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Wrz 2013, 10:48

a pompe paliwa mam nową juz chyba 2 przez 7 lat, ale z mojej winy padły :piwo:
dawidm256
Nowicjusz

06 Wrz 2013, 11:05

chyba że to wina koloru bo mam identyczny :naughty:
dawidm256
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 10:06

nie dowiedziałem sie co u Ciebie było problemem, ale u mnie dwa wtryskiwacze wogóle nie podawały juz paliwa a trzeci tez juz kiepsko, zamówiłem całą listwe wtryskową z allegro za 120 zł, jak sie okazało w tej z allegro tez dwa były zepsute, ale juz nie miałem sił zeby jaą odsyłac, zrobiliśmy z z dwóch jedną i jest ok, odpala jeżdzi tak jak trzeba na benzynie :ok: :ok: :D
musze tylko wymienic jednego, bo słabo rozpyla i nierówno silnik chodzi, ale to już pikuś w porównaniu z tym co było. :yes: :yes: i teraz :piwo:
dawidm256
Nowicjusz

17 Wrz 2013, 20:12

Ile obecnie wynosi średnie spalanie PB ? Sprawdź świece i kable, obejrzyj kopułkę. Rozrząd dawno wymieniany? Nie wydarzyło się nic, przez co mógł przeskoczyć pasek? Strzelanie w tłumik sugeruje albo zbyt bogatą dawkę albo złe ustawienie rozrządu/zapłonu. Wykręć świece, zobacz w jakim są stanie i jak wyglądają (czy nie są czarne lub mokre).
Mój szarpał na PB bo jak się okazało 3 kable miały mocne przebicia, ponadto po wymianie filtra przestało go przymulać i nabrał mocy.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997