Daewoo Lanos 1.5 Auto nie odpala na benzynie

28 Sty 2011, 20:25

No więc tak.. Przez te kilka dni auto stało pod tzw "chmurką" i drobne przymrozki dały odczuć się akumulatorowi.. raz został naladowany.. i jakoś auto odpaliło.. pozniej na drugi dzień sytuacja się powtarza.. akumulator znowu się naładowało.. ale auto juz nie odpaliło.. dopiero poźniej ledwo poszlo na gazie .. ale to krótko bo akumulator padł.. i tak dzisiaj odpalało tylko na gazie.. Męskie głosy oczywiście Pompa Pompa Pompa.. bo na benzynie rozłaczał się czy jakoś tak.. (faceci troszkę operowali przy tym) Ale Brat z tego co wiem przeczyścił filter.. i coś tam coś tam.. ( Akumulator wiem... jest za słaby i idzie do wymiany) No i pojedziłam dzisiaj troszkę na tym gazie.. i wprowadziłam go do garażu... i tak pogazowałam nim troszkę jeszcze i zaryzykowalam przełączyć go na benzyne.. i o dziwo nie zgasł tylko palił... zgasiłam auto... i zapaliłam go znowu na benzynie.. i zapalił.. więc dałam sobie na dzisiaj spokój.. Tylko teraz martwię się czy to przypadkiem nie chwilowe tylko.. czy jutro znów coś takiego nie wystąpi.. fakt wstawiłam go do garazu aby mróz za bardzo go nie złapał.. bo możliwe ,że to Tylko w wężykach( czy jak to się nazywa) przymroziło mi benzyne..? bo wiadomo.. ,że woda jest. hmmm.. jutro rano muszę jechać na kilkanaście godzin.. i boje się ,że jak pojadę i auto zostawię na hmm.. 7 godz na parkingu to wroce i mi nie odpali.. i znowu się nastresuje... Czy ktoś może mi doradzić co to mogło byc..? czy rzeczywiscie pompa czy to tylko zamarzło? To jest Moje pierwsze auto.. i nie bardzo się orientuje w tych sprawach.. z góry dziękuje..
Angelka
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

29 Sty 2011, 10:33

Wygląda rzeczywiście na obecność wody w układzie paliwowym.Jaka na to rada? Odpalasz autko,rozgrzewasz silnik,na pracującym motorze wlewasz trochę denaturatu do zbiornika z paliwem,wsiadasz i delikatnie dodajesz gazu do momentu wypalenia denaturatu,który wchłonął wodę.Pozbędziesz się wody na długi czas.Ile tego denaturatu wlać? Wystarczy szklanka na zbiornik.Rób tak co roku przed zimą i takich problemów nie będziesz mieć :!: Ja tak robię.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2011, 14:20

No więc tak... odnosnie dolewki Denaturatu to troszkę się boję.. hmm.. nie wiem.. ale dzisiaj było tak: Odpalił dopiero się na gazie.. pojedziłam nim troszkę koło garazu aby sprawdzić czy przełączając na benzyne pojedzie.. no i podczas jazdy przy przełączaniu gasł.. a więc drugi raz spróbowalam i to samo.. no to zrobiłam małą rundkę po okolicy... na większych obrotach.. i przy garażu przełączyłam go na benzyne.. i już nie zgasł.. pojechał na niej więc wjechałam nim juz na benzynie do garażu.. ale obawiam się ,że jutro będzie podobna sytuacja... Czyli rozumiem ,że z pompą jak najbardziej jest wszystko ok tak? Tylko może te węzyki są zapchane tak? ajjjjć ;/
Angelka
Nowicjusz

29 Sty 2011, 14:57

Lanos pojedzie na samym denaturacie :grin: i nic się silnikowi nie stanie :!: Żadnemu silnikowi nic się nie stanie na krótką metę,tylko niestety, są auta,które mają systemy odcinające dopływ paliwa w przypadku wykrycia obecności paliwa niskiej jakości.Lanos takim autem nie jest.Jeśli się obawiasz ,to kup sobie środek,który działa podobnie,tylko jest droższy.Dostępny na każdej stacji z paliwem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2011, 15:11

No dobrze powiedzmy ,że zaryzykuje ;D i dam znać co i jak.. z góry ogólnie Dziękuje ślicznie :))
Angelka
Nowicjusz