Daewoo Lanos 1.6 16V 106KM - opinie

16 Lut 2009, 22:02

prosze o opinie na temat Daewoo Lanosa 1.6 16V 106KM benzyna,
dodam że chodzi mi o model 5drzwiowy i 98rok,za wszelkie odp wielkie dzieki :)
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lut 2009, 12:05

Zdziwisz się jesli napiszę,że to dobre samochody,tanie w zakupie i eksploatacji.Jesli będziesz chciał sobie zagazowac to najlepiej do tego nadaje się silnik 1.5 8V z tego co sie orientuję silniki 16v potrzebuja kosztowniejszych instalacji gazowych.Szukaj egzemplarza z niskim przebiegiem od pierwszego własciciela,gdyż jest to akurat taki model ktory łatwo znależć .Ja polecam te wersje z silnikiem 1.5 no ale jesli chcesz wersje dynamiczniejszą to bierz 1.6 16V.Musisz jeszcze jedno brac pod uwagę,ten model lubia złodzieje(na częsci)Przygladnij się szczegolnie ukadowi hamulcowemu oraz tylnim sprezynom,które lubią pękac no ale trudno znależc samochód do którego częsci zamienne kosztowałyby mniej.Jesli nie razi ciebie samochód Koreanski to to jest dobry wybor.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lut 2009, 12:25

Kilka miesięcy temu kolega sprzedał takiego 5-drzwiowego Lanosa 1,6 16 v,zmieniając go na A4.
Ten Lanos miał od 5 lat LPG -mieszalnikową i spisywał się niezle.Nie popsuł się konkretnie oprócz wymiany pompy paliwa,regulacji gazu,pasków itp.nie sprawił zawodu koledze.Co prawda użytkowany był głównie po szosie,bo dowoził kolegę codziennie do Poznania z domu 70 km w jedną stronę ale to nie przeszkodziło mu przejechac prawie 200tys. A co do piszczenia wewnątrz auta,to po wyeliminowaniu kwiczenia tylnej półki nie było się do czego przyczepic.
Nowy właściciel jezdzi dalej ale w jezdzie miejskiej szybko odezwały się elementy zawieszenia a konkretnie "gumy na wahaczach'',poza tym padł wydech.
Tyle wiem i tą wiedzą się dzielę :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2009, 18:13

Proszę o informacje czy można wrzucić silnik z któregoś Opla do Lanosa silnik 16v, 1.6.
angelika2098
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

06 Maj 2009, 18:30

z tego co wiem to do Lanosa bedzie pasowal silnik z Opla Astry GSI 2.0 16V C20XE
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2009, 20:58

barol91 napisał(a):z tego co wiem to do Lanosa bedzie pasowal silnik z Opla Astry GSI 2.0 16V C20XE

tak dokładnie - w Niemczech było można kupić nawet lanosa w wersji hatchback z takim właśnie silnikiem założonym fabrycznie

nadal posiadam Lanosa 1,5 16V 100 KM - miałem porównanie do 1,6 16V 106 KM i generalnie nie ma różnicy ...
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...
    Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...

07 Maj 2009, 13:32

Do Baro i Adam
Dzięki bardzo pomogliście mi, gdyż muszę wymienić silnik w Lanosie , a jest bardzo drogi, dlatego też skorzystam z waszej rady i spróbuje poszukać z Opla silnika.Pozdrawiam
angelika2098
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

28 Lip 2010, 18:51

Lanos 1,6 16V SX 99r. Mam takie autko i jestem z niego bardzo zadowolony, ostatnio mialem pare wymian ze wzgledow bezpieczenstwa i komfortu jazdy. Charakterystyczna cecha tych samochodow jest to ze ok 120tys km pada im sprzeglo i jest to nie do ominiecia zreszta zuzycie materialu wystepuje w kazdej dziedzinie :)

Samochod ogolnie dynamiczny na jezdzie benzynowej jak i LPG. Duzym plusem jest to ze oryginalne czesci do tego samochodu nie sa drogie :) co odciaza kieszen. Natomiast jezeli chodzi o spalanie to juz kwestia kto jak bardzo ma ciezka noge :) Mi osobiscie przy dynamicznej jezdzie pali 10-12L/100km benzyny/gazu

Polecam to autko!
Kapitan_Bomba
Nowicjusz

Miejscowość: Tarczyn

04 Lis 2010, 22:51

Ja ma także Lanosa 1.6 16v 106km i jestem z niego bardzo zadowolony. Autko mam 5 lat i jedyne co przy nim robiłem to kiedy go kupiłem to zmienilem rozrząd i wymieniłem olej ( olej oczywiście zmieniam regularnie). Autko sprawuje się świetnie, mało pali oko 5,5-6,5l/100km i jest bardzo mocne. Lanosy to niedoceniane samochody ze względu na markę która nie jest popularna lecz za te pieniądze za które można kupić lanosa w bardzo dobrym stanie trudno byłoby kupić auto o takiej mocy;)
pawcio_79
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Lis 2010, 07:42

No dokładnie zgadzam się ale z ciekawości spytam gdzie on Ci te 5.5-6.5l/100km spali??Chyba w trasie?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 21:05

tak w trasie spala około 5,5 l nie więcej jeżeli jedzie się z prędkością w przedziale od 80km/h do 120km/h, w takim przedziale prędkosci jest najmniejsze spalanie;) a tak normalnie nie na trasie to spala 6,5 no góra 7l nie wiecej.
pawcio_79
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

25 Lut 2011, 10:47

DLACZEGO NIE CHCE CHODZIC MI NA GAZIE?
WIKTOR85
Nowicjusz

Miejscowość: Łask

13 Kwi 2011, 21:35

WIKTOR85 napisał(a):DLACZEGO NIE CHCE CHODZIC MI NA GAZIE?

a dokładniej?
glodek
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

06 Maj 2011, 21:22

Bo pewnie zakładal Ci go pan mietek w stodole.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Paź 2011, 12:38

Dobry i tani samochód sprawdza się bardzo dobrze na dalszych trasach niema z nim problemu jest to moim zdaniem najlepszy silnik do tego modelu ponieważ 1.6 w benzynie jest całkiem mocny ale tez oszczędny a chyba to własnie w samochodzie odgrywa duża role. Polecam ten model samochodu!!
kredek2222
Nowicjusz

Auto: BMW M6 507km