Daewoo Lanos - czy brać go?

26 Lip 2010, 17:49

Witajcie bracia w kierownicy,

Mam prośbę o poradę dotyczącą zakupu konkretnego egzemplarza. Szukam dla siebie samochodu funkcjonalnego, niezbyt trudnego w naprawach, przestronnego i takiego, aby prezentował dobry stosunek ceny do jakości. Dysponuję sumą ok. 6000 zł. Zdecydowałem się na Lanosa (i uprzedzam - to nie będzie auto do lansowania się, tylko do zawiezienia siebie i rodziny/znajomych z pktu A do pktu B, czasami do przewiezienia czegoś nieco większego). Znam poniekąd to autko, jeździłem nim sporo (co prawda jako pasażer, ale z kolegą-właścicielem wielokrotnie dyskutowaliśmy o jego aucie), wiem mniej więcej, czego się spodziewać.

Na oku mam ten oto egzemplarz: [link do Gratka wygasł]
Byłem już dwukrotnie w komisie, oglądałem go ze znajomym posiadającym dokładnie taki sam model (nawet rocznik i radio identyczne mają ;)). Blacha w stanie wizualnym dobrym, nie zdradza z zewnątrz oznak masakrowania. Niedawno wymieniane tylne zawieszenie, co poznaliśmy po dość wysokim tyle. Silnik wyglądający na zadbany. Odpalił za pierwszym razem, nie ma instalacji gazowej, na ucho pracuje równo. Dymka niebieskiego nie zauważono, na zbiorniczku widnieje kartka o ostatniej wymianie oleju jakieś 5 kkm temu. Zastanawiającym jest dla mnie fakt, że wymieniano w nim kolumnę i koło kierownicy. Poza tym widać ślady konserwacji blach z przodu (ale, jak to określił znajomy, to chałupnicza robota i nie musi to wcale świadczyć o dzwonie).

Czy na podstawie ogłoszenia i moich zeznań (ew. spróbuję odpowiedzieć na inne Wasze pytania) możecie mi spróbować doradzić, czy brnąć w ten egzemplarz dalej, czy raczej odpuścić? Czy zmiana kolumny kierownicy mogła być spowodowana wypadkiem?

Z góry dzięki za wszystkie rady! Mam nadzieję, że zostanę w końcu szczęśliwym posiadaczem własnego autka i zostanę tu z Wami na forum na dłużej!
toor
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 17 06 2005
Auto: Fiat Siena 1.6 16V HL

26 Lip 2010, 19:42

Silnik 8V czyli najlepszy pod gaz,wogóle to jest wersja podstawowa wyposażenia i ja bym poszukał innego (za te pieniądze znajdziesz dużo lepiej wyposażonego Lanosa - najlepiej to wersja SX taka jak u mnie - najlepsza opcja wyposażenia).Lanos bez gazu niestety lubi sobie troche spalić ale po wrzuceniu lpg staje sie ekonomicznym autkiem.Mi sie nie podoba lewy przód (w okolicach lampy),wogóle mam jakieś pewne obawy wobec tego modelu,niewiem czy to on czy nie ale wydaje mi się że on już pewien kawał czasu stoi do sprzedania i wogóle po co była kolumna kierownicy wymieniana :roll: aha jeszcze jedno Lanos bez wspomagania to niestety czołg.

zobacz na tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lip 2010, 20:50

Z tego, co się dowiedziałem pod podanym kontaktem, to ogłoszenie jest ponoć już nieaktualne...

A co mi możecie powiedzieć o tym? -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
toor
Nowicjusz

28 Lip 2010, 21:27

Znowu podstawowa wersja wyposażenia i w dodatku Lanos z tym silnikiem nie jedzie :neutral:

zobacz na tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 10:35

Może troszkę będzie to offtop, ale znalazłem auto alternatywne - taką oto Sienę: [link do Gratka wygasł]

Tym razem nie jest to podstawowa wersja, a jest to podobna półka cenowa, to raz. Dwa - mam niedaleko do tego komisu i zapewne tam się pojawię. Pytanie - czy to będzie w miarę dobra cena za takie auto?
toor
Nowicjusz

31 Lip 2010, 11:24

Przód był puknięty ale niewiem z której strony :roll: moim zdaniem jak na ten rocznik to drogo stoi,wogóle silnik 1.6 to paliwożerna jednostka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...
    "Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...

31 Lip 2010, 11:32

Siena to dobry samochód, ale lubi się napić. Zdecydowanie lepszą alternatywą będzie lanos :)
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Lip 2010, 11:38

Koszty utrzymania Sieny i Lanosa będą na podobym poziomie bo Lanos też lubi swoje wypić.
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:40

Swego czasu jeździłem firmową Sieną i nie był to zbytnio oszczędny samochód. Więc auta są pod tym względem bardzo podobne powiadasz? Więc teraz dylemat, Siena czy Lanos, a może jakaś inna opcja ;)?
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:48

Lanos na samej benie lubi swoje spalić niestety :neutral:
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 11:54

Większość aut ma apetyt na benzynę, ale nie jest to od razu powód, żeby wstawiać instalację gazową :P
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:02

A no to wiadomo,jak kto woli poprostu.
Barol
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:04

Chociaż instalacja gazowa nie wiąże się z kosztami instalacji, potem wszystko się zwraca podczas jazdy. Ale fakt że trzeba zainwestować do zakupu auta pieniądze na instalację, trochę zniechęca ludzi do kupna samochodu, do którego trzeba jeszcze dokładać pieniądze.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2010, 12:28

Byłem ze znajomym, który zna się nieco na samochodach i oglądałem tę Sienę. Stan auta wygląda na dobry, silnik raczej zdrowy na słuch.

Co do podejrzeń kolegi barol91 - znajomy uznał, że prawy błotnik był malowany, odcień lekko bardziej wyrazisty. Handlarz (specjalnie nie mówię, że sprzedawca, bo facetowi z komisu się usta nie zamykały) powiedział, że cena do negocjacji. Za kilka dni robię podejście drugie wraz z wizytą u mechanika celem przeglądnięcia autka oraz jazdy próbnej. Jeśli wszystko wypadnie pomyślnie, a nie nawinie mi się ciekawsza propozycja, to chyba go wezmę.

Co do paliwożerności - auto nie wielbłąd, pić musi ;). Wiadomo, że są bardziej i mniej oszczędne. Nie chcę się póki co ładować w instalację LPG - nie przewiduję jeździć tym autem nie wiadomo ile (ale w praktyce i tak się zapewne okaże, że celem rozjeżdżenia się będę nim nawet do kościoła 300m jeździł - w końcu to 1. auto ;)). Mając do wyboru z podobnej półki np. Seicento (które chodzą dość drogo jak na swoje możliwości ładunkowo-przewozowe - np. bagaż i osoby) wolę mieć auto, którego użyję celem przewozu mniejszego mebla lub lodówki.
toor
Nowicjusz

31 Lip 2010, 12:32

Siena to totalny badziew, nieudany model, w dodatku damskie auto, bierz już lepiej tego lanosa...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW