Deawoo Leganza czy warta kupna?

19 Sie 2010, 22:54

Witam
Czy te autko jest warte kupna? Czytałem o nim gdzie mogłem, ale może ktoś wie więcej na temat tego auta? Czy części są łatwo dostępne i czy są w miarę w przystępnych cenach. Jak jest z awaryjnością auta i ogólną opinią. I czy egzemplarz z roku 1997 można kupić bez obaw w cenie do 8 tyś? Bo znajduję takie oferty. Bardzo podoba mi się to auto, ale jestem zdziwiony cenami przy takim wyglądzie(kwestia gustu :wink: ) i wyposażeniu. Z góry dzięki :grin:
fo13
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

20 Sie 2010, 09:16

Duże,wygodne,bezpieczne i komfortowe auto.Ogólnie jest mało awaryjne.Bardzo duży Leganzy jeżdzi po drogach niemieckich i tam własnie nosi opinie dużej,bezpiecznej i wygodnej limuzyny.Stylizacja auta wyróżnia sie spośród innych samochodów przynosząc tym więcej radości z jazdy.Części do Leganzy jest dużo a ceny są śmiesznie tanie.No i tak jak piszesz za 8tys spokojnie kupisz egzemplarz z 97roku a nawet i 98rok.Auto warte uwagi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sie 2010, 15:06

Dzięki barol :wink: Czyli szukam leganzy albo lanosa tylko ciężko trochę znaleźć lanos z pełnym wyposażeniem :???: Z tego co wyczytałem dużo podzespołów w tym samochodzie pochodzi z opla. Jest w tym trochę prawdy?
fo13
Nowicjusz

20 Sie 2010, 18:00

Można tak powiedzieć,w realu to tam dużo części pasuje od Astry I (w przypadku Lanosa).Natomiast niewiem jak sprawa wygląda z Leganzą.A co do Lanosa to najbogatsza wersja wyposażenia była SX (taka jak u mnie tylko że ja mam tą troche uboższą).
Tutaj masz przykład Lanosa z najbogatszym wyposażeniem z jakim był wypuszczony na rynek [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2010, 18:09

fo13 napisał(a): Czyli szukam leganzy albo lanosa

Ja bym zamiast Lanosa wstawił Nubirę II. Większe, przestronniejsze auto no i za rozsądne pieniądze można znaleźć dobrze wyposażony samochód.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Sie 2010, 18:35

Przy dobrych wiatrach można znaleść nawet ze skórą.Rzadko spotykane ale idzie znaleść.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2010, 21:55

Czy przy przebiegu około 200000 warto się interesować Leganzą, oczywiście jeżeli przyjmiemy że jest w dobrym stanie technicznym. Gadałem ze sprzedawcą powiedział że auto zostało rok temu sprowadzone z Francji, jest to benzyna + LPG sekw. założona we Francji, przez ten rok sam je użytkował i wymienił w nim tylko klocki, powiedział że auto jest w dobrej kondycji i nie ukrywa że było one sprowadzone na handel, a chce za nie troszkę mniej niż 6 tyś. I to mnie zastanawia czy warto jechać zobaczyć to auto. Oczywiście jak nie zobaczę to się nie dowiem :smile: ale czy z tego opisu wnioskujecie że może być warte zachodu. Oczywiście liczę się z kosztami podstawowych wymian eksploatacyjnych których jak się przyznał od sprowadzenia nie robił. Z góry dzięki :wink:
fo13
Nowicjusz

20 Sie 2010, 21:59

Jeśli jest naprawde w db stanie to spokojnie zrobisz nim drugie tyle km,zakładając oczywiście że licznik nie był cofany.Jeśli masz nie daleko to można podjechać obejrzeć.
Barol
Awatar użytkownika

20 Sie 2010, 22:10

ok dzięki, a co możesz mi powiedzieć o silnikach w lanosach chodzi mi o 1.5 czy jest wielka różnica co do 1.6 bo w moich okolicach jak już znajdę jakiegoś lanosika z w miarę dobrym wyposażeniem to zawsze jest silnik 1.5 i jeszcze 8v, jakiś pech :grin: między 1.6 a 1.5 16v jest różnica tylko 6KM, czy to jakoś znacznie przekłada się w osiągach?
fo13
Nowicjusz

21 Sie 2010, 01:10

fo13 napisał(a):Czy przy przebiegu około 200000 warto się interesować Leganzą, (...)

Nie patrz na przebieg człowieku!
Po pierwsze nie wiadomo czy faktycznie jest taki (swoją drogą dziwne, że to równiótkie 200tys...). Po drugie wiele zależy od tego jak był eskploatowany. Samochód o przebiegu 2 razy większym może być w lepszym stanie od tego z mniejszym, jeżeli kierowca o niego dbał. Jak to się mówi "jak dbasz tak masz!".

A tak przy okazji jak tak bardzo martwisz się tym przebiegiem to mój znajomy Lanosem zrobił już prawie 400tys. km. i nie miał większych problemów :wink:
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

21 Sie 2010, 06:46

Ok jadę niedługo zobaczyć auto a przebieg zaokrągliłem jest ok 216000 :wink: Jak je zobaczę to się rozstrzygnie :smile:
fo13
Nowicjusz

21 Sie 2010, 09:45

Silniki 1.5 w Lanosie występowały w dwóch odmianach (1.5 8V 86KM i 1.5 16V 100KM),przy czym jednostka 8V jest wiadomo słabsza ale bardziej lubi gaz (ogólnie silniki Daewoo dobrze znoszą gaz ale to silniki 8V są lepsze w tej kwestii).Teraz taka ciekawostka silniki 1.5 8V i 1.6 16V były w Lanosach od początku produkcji natomiast dwa pozostałe silniki 1.5 16V wprowadzono w 1999r a 1.4 8V dopiero w 2000r.A co do osiągów to wspomniane 1.5 8V do co codziennego użytkowania wystarczy spokojnie,natomiast gorzej może być na trasie z kompletem pasażerów i bagażem,ponieważ wyprzedzanie może potrfać troche czasu więc minimalna jednostka jeśli chcesz auta używać też na trasach to 1.5 16V 100KM ale jeśli bedziesz jeżdził głównie po mieście to 8V spokojnie wystarczy.
Barol
Awatar użytkownika