Daewoo Lanos Instalacja LPG

04 Mar 2016, 19:12

Witam serdecznie. Mam pewien problem z autkiem i bardzo prosze o pomoc co w tej sytuacji zrobic. Od niedawna jestem posiadaczem samochodu. Przy zakupie zatwierdzono mi ze wystarczy tylko legalizacja butli i autko bedzie smigac w gazie. Nikt tego nie sprawdzil osobiscie sie nie znam w dowodzie rejestracyjnym pisało ze instalacja lpg jest zdemontowana. Myslalem ze wystarczy legalizacja, rejestracja i ze wszystko bedzie ok. pojechalem do pewnej firmy zostawilem butle pozniej przy odbiorze powiedziano mi ze butla do wymiany. Sytuacja zmusiła na wymiane butli. Zastanawialo mnie to ze nie bylo przełacznika na zmiane z benzyny na gaz i doszly kolejne koszty okablowania i przelacznika. Ostatecznie okazało sie ze jest również do wymiany reduktor bo auto w gazie gasło. Wszystko mnie wynioslo ok 1000 zl. Przyszło co do rejestracji auta i urzad wymaga homologacji i faktury nie z wymiany zbiornika tylko z montażu i nie moge zarejestrowac auta w benzyna + lpg tylko sama benzyna. co w tej sytuacji zrobic ????
mati11osw
Nowicjusz

Auto: Peugeot 307
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2016, 20:51

Przez swoją niewiedzę dałeś się naciąć. Ręce opadają . Niech kto inny da wyjście z sytuacji .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Mar 2016, 21:05

Żeby LPG znalzło się w DR, to potrzebny jest papier ionstalcji tej instalacji podbity przez gazownika. Samemu nie można instalacji LPG zakładać. Jedynym wyjściem z sytuacji, to zalegalizować instalcję LPG - podjedz do tego gazownika, kóry robił ci ta butlę, reduktor i przełącznik z okablowaniem - być może wystawi ci fakturę, ale w to wątpię. A wtedy nie pozostaje ci nic innego, jak demontaż tej instalacji co masz i montaż nowej. Butlę juz masz. Dogadaj się z tym gaziarzem co zrobić i ile by cię to kosztowało. Innego wyjscia nie masz.
Niestety - tak to jest jak ktoś się bierze za coś, o czym nie ma pojęcia...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...