"Krzywy przegląd"

10 Mar 2016, 16:26

Cześć. Kupiłem ostatnio carismę 97'. Właściciel powiedział o wszystkich wadach, o których wiedział, przegląd robiony w lutym i ok. Zapłaciłem, pobawiłem się nim weekend, aż w końcu przyszedł czas go podnieść.
I tu zaczynają się schody, po właścicielu widać, że nie zna się na motoryzacji, ani nic. Zadzwoniłem do niego i spytałem się jak samochód przeszedł przegląd, okazało się, że na lawecie przyjechał do skp, a tam naprawili szkody - hamulce. Podpisali i koniec. Wykryłem:
* Luz na lewym sworzniu (Strach jeździć, w każdej chwili może się koło uwalić)
* Luz na prawym sworzniu
* Uszkodzone, wręcz zerwane tuleje wachaczy poprzecznych, prawy, lewy. (Wyrobione nakrętki, urwane, a blacha się sypie w miejscu tulei)
* Wyrwane mocowanie lewego przedniego amortyzatora.

Sam jestem mechanikiem i wiem, że takie rzeczy nie dzieją się w miesiąc. W skrócie, zawieszenie tragedia. Czy w takim wypadku mogę walczyć o naprawę na koszt skp, gdy samochód nieprawidłowo przeszedł przegląd?
NickOver
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Mar 2016, 00:18

NickOver napisał(a):Czy w takim wypadku mogę walczyć o naprawę na koszt skp, gdy samochód nieprawidłowo przeszedł przegląd?
Zaproponuj dla tego diagnosty co"klepnął"DR zeby odkupił od Ciebie ten samochód bo inaczej sprawa u rzeczoznawcy a dalej do sądu....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

11 Mar 2016, 13:34

Dziwne, że jako mechanik sam nie przyjrzałeś się autu bliżej, żeby uniknąć takich niespodzianek.
Moim zdaniem powinieneś walczyć o swoje, skoro samochód nie powinien był w ogóle przejść przeglądu.
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

12 Mar 2016, 21:48

@UP
Sam się dziwię, nawet podczas jazdy próbnej, po wybojach, po prostej, z prędkością +/- 100 km/h przód nic nie odzywał się, a tył no wiadomo, ale to były groszowe sprawy. Jadę w poniedziałek do tej stacji, sam szef będzie sprawdzał samochód. Więc, tak jak piszecie. Walczyć o swoje?.
NickOver
Nowicjusz

12 Mar 2016, 22:40

Mnie dziwi jedno - że jako mechanik nie wiesz, że SKP nie zajmuje się naprawą samochodów...I dziwi mnie też to, że jako mechanik, kupowałeś auto w ciemno, bez kontroli na SKP. Nawet moja córa wie, że przed kupnem auta nalezy pojechać do SKP i NIGDY nie nalezy wierzyć w to, co mówi ten, co chce sprzedać auto. A tym bardziej, jak mówi, że wszystko jest ok...
Sorki, ale coś mi się zdaje, że nie jesteś jednak mechanikiem...
Jako mechanik wiedziałbyś też, co zrobić jak diagnosta na SKP podbije przegląd techniczny, kiedy auto jest niesprawne...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2016, 00:38

MotoAlbercik napisał(a):Mnie dziwi jedno - że jako mechanik nie wiesz, że SKP nie zajmuje się naprawą samochodów.
MotoAl oczywiscie SKP jako taka nie ma nawet prawa nic naprawiać.Jednak często się zdarza ze przy tej SKP jest warsztat i w przypadku jezeli diagnosta wykona OBT z wynikiem negatywnym pojazd jest naprawiany i wraca ponownie na badanie poprawkowe.Oczywiscie właścicielem tak SKP jak i warsztatu jest ta sama osoba...
MotoAlbercik napisał(a):I dziwi mnie też to, że jako mechanik, kupowałeś auto w ciemno, bez kontroli na SKP.
Mnie tez ale dla mnie to zadna nowina.Często własnie ale juz po zakupie przyjazdzają dopiero sprawdzać i efekty tego są rózne... :/
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

13 Mar 2016, 04:50

Jako mechanik, jako mechanik, jako mechanik... Będziemy tutaj dyskutować na temat mojego zawodu, doświadczenia, umiejętności i tym podobne?. Nie kolego. Gdybym wiedział co zrobić, gdy diagnosta podbiję dr, a auto jest niesprawne do użytkowania nie pytał bym o to na forum.

Owszem, Warsztat znajduję się w tym samym budynku co stacja, właściciel jest jeden.
NickOver
Nowicjusz

13 Mar 2016, 18:03

NickOver napisał(a):ako mechanik, jako mechanik, jako mechanik... Będziemy tutaj dyskutować na temat mojego zawodu, doświadczenia, umiejętności i tym podobne?.

Oczywiście w tym temacie nie ma to w sumie znaczenia. Jest tylko jedno ale - nikt nie lubi jak się kogoś okłamuje...A ty nas okłamałeś, bo nie jestes mechanikiem. A przynajmniej nie powinieneś tak siebie nazywać. Ot, wszystko na ten temat.
Migi60 napisał(a):MotoAl oczywiscie SKP jako taka nie ma nawet prawa nic naprawiać.Jednak często się zdarza ze przy tej SKP jest warsztat i w przypadku jezeli diagnosta wykona OBT z wynikiem negatywnym pojazd jest naprawiany i wraca ponownie na badanie poprawkowe.Oczywiscie właścicielem tak SKP jak i warsztatu jest ta sama osoba...

Zgadza się - tak jest w wielu sytuacjach. Tyle tylko, że autor napisał :
NickOver napisał(a):Zadzwoniłem do niego i spytałem się jak samochód przeszedł przegląd, okazało się, że na lawecie przyjechał do skp, a tam naprawili szkody - hamulce.
Migi60 napisał(a):Często własnie ale juz po zakupie przyjazdzają dopiero sprawdzać i efekty tego są rózne...

To też wiem, że ludziska tak robią...Sam nie wiem dlaczego :cry:
Ale żeby mechanik był takim naiwniakiem :?:
No ale wracając do tematu ( po chwili ochłonięcia :| ) - pojedż na tą SKP, dowiedz sie kto robił przegląd tego samochodu ( niekoniecznie musiał być to właściciel - może mieć współpracowników ), pokaż DR z podbitym przeglądem i zapytaj jak to możliwe, że samochód w takim stanie przeszedł OBT. Zaproponuj temu, kto robił ów przegląd, że albo odkupi od ciebie to auto, albo zapłaci za naprawę z własnej kieszeni. Jak nie, to sprawa jest prosta - wzywasz na miejsce policję i sprawa prawdopodobnie wyląduje w prokuraturze, a diagnosta będzie miał postawiony zarzut z art. 174 par.1 KK. Dodatkowo, prawdopodbnie SKP zostanie skontrolowana przez Starostę ( Migi60 - znowu starosta będzie kontrolował :) ) a nawet kontrolę może przeprowadzić TDT. Wówczas właściciel również zostanie oskarzony i kilka artykułów z kilku kodeksów - zalezy co znajdą.
Oczywiście musisz się liczyć z tym, że chcąc tak zrobić, nie możesz tym samochodem przyjechać na kołach do tej SKP - tylko laweta. Dlaczego? Dlatego, że możesz zostać oskarżony z tego samego art. co diagnosta.
Powyższe informacje uzyskałem od komendanta policji. Szczegółów nie będę pisał bo po co...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000