Daewoo Lanos . Opinie i oceny .

21 Maj 2012, 17:44

Witam . Chciałbym prosic uzytkownikow lub takich ktorzy mieli okazje "obcowac" z Daewoo Lanosem . Interesuje mnie rocznik mniej wiecej 97-99 w Sedanie . Co o tym sądzicie ?
kacper94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 2012

21 Maj 2012, 19:27

auto używane przez mojego ojca przez 7 lat. Silnik genialnie się sprawował.
Musisz natomiast pogodzić się ze skrzypieniem i trzeszczeniem licznych plastikowych elementów.
Lanos został sprzedany po wykwicie rdzy lecz stał on od nowości pod chmurą.

Moim zdaniem auto naprawdę godne polecenia. :)
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

21 Maj 2012, 20:07

Jeżeli nie jesteś zbyt wymagającym użytkownikiem i nie przeszkadza Ci słaba jakość wykończenia i głównie marne wyposażenie to jest to świetny wybór. Bardz trwałe silniki szczególnie 1.5 8v. Wbrew pozorom dynamiczne. Dużo palą ale dobrze śmigają z lpg :wink: Śmiesznie tanie części (dużo elementów pasuje z Opla) i bardzo prosta konstrukcja. W miare przestronne wnętrze i bagażnik o przyzwoitej pojemności. Trochę za miekkie zawieszenie, nie daje pewności przy szybszym pokonywaniu łuków. Ogólnie moim zdaniem za tą cenę najlepszy wybór. Rodzice mieli 10 lat i bardzo dobrze służył, nawet jak trzeba było jechać 500km w 4 osoby i z rowerami na dachu :D Teraz ja sam się przymierzam do kupna jako pierwszy samochód. Polecam szukać wersji koreańskiej. Z tego co wiem są lepsze niż polskie.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Maj 2012, 22:38

Dynamiczne silniki (poza 1,4), dobrze współpracujące z LPG, palą niestety sporo, jeżdżę już od jakiegoś czasu często modelem z 99r 1.5 16V na czystej PB no i przyznać muszę, że dynamika zadowalająca, wkurzają plastiki w kabinie, strasznie się nagrzewają, bez klimy latem jest tragedia. Zawias za miękki ale za to tani i trwały. auto od nowości w drugich rękach, oryginalny przebieg 70 tyś km. Do zrobienia będzie niebawem zawieszenie, reszta od dwóch lat bezdotykowo. Ogólnie auto godne polecenia ale za te pieniądze szukałbym Mazdy 323F, lepiej wyposażona, twardsze zawieszenie, inna charakterystyka pracy silnika i przede wszystkim pali mniej a z LPG współpracuje równie dobrze.
Pozdrawiam.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

21 Maj 2012, 22:49

Co pasuje od opla jest dostępne .........zaś co tylko dajewowate , zaczyna być problem z dostępnością części . Coraz mniej dawców na używki.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

22 Maj 2012, 04:04

Ojciec ma już 9lat Lanosa i jest zadowolony i mówi że nie chce zmieniać na nic innego.
Ja nie zgodze sie tylko z tym ze ma kiepskie wyposażenie,ponieważ najbogatsza wersja SX ma na wyposażeniu m.in.ABS,klime,elektryke,2poduszki itp.
Co do części to zależy,u mnie w okolicy akurat nie ma problemów z ich dostępnością.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Maj 2012, 16:48

Najwięcej opinii na temat Lanosa znajdziesz na forum miłośników właśnie tego samochodu. Z tego co się orientuje,to raczej nikt nie narzeka,każdy sobie chwali te starsze modele zarówno w kompakcie jak i sedanie.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4