Daewoo matiz- odebrane auto z warsztatu jest słabe

30 Cze 2012, 15:03

kilka dni temu spod maski zaczęło dymić, mąż odstawił auto do warsztatu, została wymieniona pompa wody, rozrząd, kolektor z uszczelkami i uszczelka pod głowicą. Wczoraj mąż odebrał auto i okazało sie ze jest ono bardzo słabe wiec mechanik powiedzial ze to wina świec i kazał kupic świece oraz kable. Zmienilismy je na nowe a auto dalej słabe wczesniej lekko dało sie gaz i jechało a teraz ledwo sie pod górke toczy co robić mechanik twierdzi ze trzeba ustawic zapłon a on w swoim warsztacie tego nie zrobi bo nie da rady, nie wiem co robic czy udac sie do innego mechanika??? tylko ze wczesniej przed oddaniem auta do naprawy nie bylo takich problemów a za naprawe zapłacilismy duzo pieniedzy. Dodam jeszcze ze mechanik źle podłączył jakies przewody i dopiero na drugi dzien to zmienił czy mozliwe ze to jego wina i dlatego auto teraz tak chodzi? prosze o rade co moze byc tego przyczyna
saraja
Nowicjusz

Auto: daewoo matiz

30 Cze 2012, 15:47

Skoro przedtem silnik był mocny,to najprawdopodobniej mechanik założył pasek rozrządu nie tak jak trzeba,może być przestawiony o jeden ząbek,efekty będą identyczne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Cze 2012, 17:24

znajomy to samo mi powiedział więc w poniedziałek wracam do warsztatu niech to sprawdzą dziękuje za odpowiedz. A jesli jednak pasek byłby dobrze założony to co to moze byc?
saraja
Nowicjusz

30 Cze 2012, 17:30

To przyglądnąłbym się aparatowi zapłonowemu,mechanik być może dobrze celował a nie trafił(wymiana kabli i świec),potem sprawdziłbym filtr paliwa a na końcu zapłon(tam jest elektroniczny aparat zapłonowy),być może uszczelki przy kolektorze puszczają powietrze(dolot).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Cze 2012, 17:37

mechanik powiedział ze to wina świec więc wczoraj mąż kupił i wymienił świece i kable na nowe ale to nic nie dało. a kolektor był wymieniony wraz z uszczelkami przez mechanika. mechanik twierdzi ze rozrząd dobrze założył a ze to wina zapłonu ale nie ustawił go. czym mam jechac do innego mechanika aby ustawic zapłon czy z powrotem do tych mechaników którzy oddali auto w takim stanie?
saraja
Nowicjusz

30 Cze 2012, 17:48

Jeśli pojedziesz do innych mechaników to będziesz musiała zapłacić ,skoro jednak ten mechanik nie jest w stanie ustawić zapłonu ,to nie będzie innego wyjścia.Ciekawi mnie tylko w jaki sposób przestawił się zapłon,przecież on nic przy nim nie grzebał, jak silnik chodzi na wolnych obrotach?Miałem podobny przypadek ze swoim samochodem,nieprecyzyjnie nałożyłem kopułkę aparatu zapłonowego,efekt był podobny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Cze 2012, 18:04

silnik na wolnych obrotach chodzi nierówno
saraja
Nowicjusz

30 Cze 2012, 18:05

jak daje sie gaz to nie wchodzi na wyzsze obroty dopiero pomalu po jakims czasie
saraja
Nowicjusz

30 Cze 2012, 18:41

Typowy i najczęściej spotykany problem w tych autkach,związany z nierówną pracą silnika,to uszkodzony rozdzielacz zapłonu(czujnik optyczny),silnik nierówno pracuje także pod wpływem pojawiających się luzów w samym aparacie zapłonowym.To należy wykluczyć zaraz na wstępie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Cze 2012, 20:20

tylko zastanawia mnie kiedy on się uszkodził jeśli to jest to, bo przed oddaniem auta do warsztatu wszystko było w porządku
saraja
Nowicjusz

30 Cze 2012, 21:03

Mnie to też zastanawia,zawsze raczej szuka się przyczyny w tym co było robione,przypadek bardzo mało prawdopodobny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Lip 2012, 21:25

a więc tak: mechanicy coś pogrzebali przy zapłonie i ustawiali go na ucho hmmm bo nie mają w tym warsztacie do tego sprzetu. Teraz auto chodzi troche lepiej ale tylko na prostej bo pog góre ledwo ciągnie. Oni twierdza ze silnik sie przegrzal i nie bedzie juz tak chodzilo jak wczesniej ale mam nadzieje ze sie myla przeciez do warsztatu jak jechalismy to silnik pracowal normalnie.
saraja
Nowicjusz

07 Lip 2012, 13:37

Sprawdź w takim razie ciśnienie sprężania,wykluczysz tym samym tę teorię o przegrzaniu silnika,albo i nie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lip 2012, 15:53

właśnie na wtorek jesteśmy umówieni do innego polecanego warsztatu i tam się wszystkiego mam nadzieję dowiemy
saraja
Nowicjusz