Daewoo Nexia 1.5 B+G - nie odpala

08 Lut 2010, 11:51

Witam wszystkich,
Jestem posiadaczką 13letniej :roll: Daewoo Nexii 1.5, 8 zaworowej. Około dwóch tygodni temu zaparkowałam auto przed domem koło południa, a gdy wieczorem chciałam odpalić, niestety nic z tego nie wyszło. Jeżdżę na benzynie, gdyż z instalacją mam niezdiagnozowany przez mechanika problem, a po wymianie filtra gazu, silniczka krokowego, sondy lambda i czegoś tam jeszcze po drodze, postanowiłam odpuścić naprawę na jakiś czas. Przy próbie odpalenia słyszę włączającą się pompę, rozrusznik kręci (zresztą niedawno wymieniałam bendix i rozrusznik wyglądał w porządku), ale auto nie odpala. W celu wyeliminowania elektryki kupiłam autostart i na krótkie 2 sekundy auto załapało. Więc pompa... (to oczywiście dedukcja czysto laicka - oparta na przeczytanych postach, podpowiedziach chłopaka i przejrzeniu 'manuala' do nexii). Próbując odłączyć przewód paliwa od listwy, natrafiłam na dziwny twór :neutral: ... przewód paliwa przecięty, a pomiędzy końcówkami metalowy dysk. Poszperałam i przypuszczam, że to magnetyzer, ale 100% pewności nie mam (oczywiście nie jestem pierwszym właścicielem auta). Tak czy inaczej, zarówno przewód, jak i metalowy dysk są drożne, a paliwo leci. Ciśnienie natomiast oszałamiające nie jest (w gruncie rzeczy nie mam pojęcia jakie powinno być). Wydaje mi się jednak, że powinno odpalić, skoro paliwo dochodzi. I w końcu moje pytanie: co to w takim razie może być, bo moja skromna wiedza się wyczerpała?!? Wtryski? (ale wszystkie na raz?!?!) Bardzo proszę o radę, bo nie chce mi się ciągnąć nexii do mechanika, który znowu wyciągnie kupę kasy za nic.
P.S. Paliwo w baku obecne :lol:
Ostatnio edytowany przez joannab 09 Lut 2010, 00:31, edytowano w sumie 2 razy
Joanna
joannab
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 08 Lut 2010, 18:37

Nie jestem pewien na 100% ale przypominam sobie,że typowym problemem przy kłopotach z rozruchem jest uszkodzony------ czujnik optyczny w rozdzielaczu ------- w tym aucie.Ogólnie jeśli istnieje problem z rozruchem to raczej trzeba szukać w pierwszej kolejności usterek układu zapłonowego.Widzę ,że masz pojęcie,możesz zaryzykować i kupić ten czujnik optyczny i sobie wymienić,zobaczysz jak wygląda i gdzie się znajduje(przy aparacie zapłonowym).
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2010, 19:06

Na sam poczatek sprawdz, czy na wszystkich świecach jest iskra. Jeżeli jest, sprawdz, czy do listwy wtrysków dochodzi paliwo. Jeżeli dochodzi, to sprawdz, czy jest odpowiednie ciśnienie - można to sprawdzić albo manometrem, albo wypiąć przewód paliwowy z listwy wtryskowej ( jest na plastikowych zatrzaskach i bardzo łatwo go wyjąć - dostęp tez jest elegancki), włożyć go do pustej butelki (elegancko pasuje butelka 1,5 l po napojach), podłączyć plus z akumulatora do złącza kontrolnego pompy ( jest z przodu silnika). W ciągu 15 sekund do butelki musi nalecieć min. 0,23 dm3 paliwa (czyli ciutek więcej jak 0,2 litra). Jeżeli jest mniej, to warto wymienić filtr paliwa i sprawdzić ponownie. Jezeli nic nie pomoże to można sugerować uszkodzenie pompki paliwa lub zagnieciony przewód - miałem już taki przypadek.
    Sprawdzić też można poczatkowy kąt wyprzedzenia zapłonu - ale to już raczej na warsztacie, ponieważ potrzebna do tego będzie lampa stroboskopowa.
    A na sam początek można zrobić coś takiego - nalać ciutek benzyny na przepustnicę i spróbować uruchomić silnik. Jak zaskoczy i parę sekund popracuje, to bedzie wiadomo, że to coś z paliwem. Podczas jak silnik już zaskoczy, to można powolutku dozować mu na przepustnice paliwo, żeby silnik dłużej pracował. Oczywiście trzeba to robic z głową i dawkować paliwo rozsądnie, żeby nie zalać iskry.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Lut 2010, 20:15

Rzeczywiście racja,jeśli na samostarcie zagdakał, to jest coś z układem paliwowym.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2010, 01:48

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Zdecydowanie, spróbuję jutro powalczyć z Nexią wg. tych wskazówek i dam znać jak poszło.
    Pozdrawiam :wink:
    Joanna
    joannab
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...