Daewoo Nexia nie chowająca się antena od radia

16 Paź 2008, 15:27

Tak jak już napisałem w temacie w moim Daewoo Nexia 1,5 GLE już od jakiegoś czasu nie za każdym wyłączeniem radia chowa się antena . I moje pytanie brzmi co trzeba zrobić żeby ta antena się wogule nie wysuwała czy wystarczy , że odłączę kabel antenowy podłączony z tył do radia czy może któryś kabelek z wiązki w dwóch kostkach . Wiem że można to naprawić wymieniając tą antenę na nową , ale ja w samochodzie nie słucham stacji radiowych tylko muzyki z odtwarzacza cd .
jj
Nowicjusz

16 Paź 2008, 15:43

rozłączenie przewodu antenowego nie ważne w którym miejscu, czy w którejś kostce czy przy radiu powinno pomóc
Tomasz86
Nowicjusz

16 Paź 2008, 16:39

Odłączenie przewodu antenowego nic nie da,a nawet pogorszy odbiór stacji radiowych.
Żeby ta antena się nie wysuwała,to musisz albo odłaczyć przewód z radia na kostce ISO(trzeba go odłączyć tak,żeby nie robił zwarcia - po załaczeniu radia na tym przewodzie(od strony radia) pojawia się +12V,albo rozłączyć kostkę zasilania anteny w bagażniku - jest pod wykładziną z lewej strony bagażnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2008, 16:50

A ktory to jest przewod w tej kostce iso chodzi mi o kolor ?
jj
Nowicjusz

27 Lip 2010, 20:30

Siemka,
Mam Nexie 96r. 1.5 sedan. Antena została ułamana przez jakiegoś dziada. Nie wysuwa się juz ze 2 lata, tak se mysle ze jak kabel nieodpiety to moze i silniczek juz spalilo?

Moje pytanka są 3:

1. Jak sie dobrać i jak wymienić tą antenę?
2. Czy kupić sam bat czy z silnikiem bo skoro byla zlamana i sie niewysuwala to silnik pewnie sie spalil probojac ja wysunać?<czy ma jakieś zabezpieczenie?>

3. Mam od salonu radio grundig w niej, i kiedyś jakiś elektryk cos wymieniał i od tamtej pory radio dziala mi albo na lewy przedni glosnik albo na lewy tylny w zaleznosci jak bym nie modzil balansem. Czy to wina pomieszania kabli??

4. Czy jest mozliwe dojscie do ładu z kablami głośnikowymi czy lepiej je przeciągnąć od nowa w miejsca oryginalne. Nic niechce przerabiać bo woz jest 100% seria ma 100tys przebiegu i ma płeć piękna nim śmiga z dumą. Jeśli od nowa to jak one idą to tych małych przednich?
hvil
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
    Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...
    Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...