Daewoo nexia objawy sondy lambdy

30 Gru 2008, 19:37

Otóż mam instalację gazową i mam problem z zbyt dużym spalaniem 14.85 l gazu<silnik> samochód jest po wymianie sondy lambdy i po regulacji. Ponieważ spalanie się nie zmniejszyło podjechałem do gazownika aby mi powiedział co jest , a on mówi że sonada znowu jest zepsuta. czy to możliwe?? jakie są obiawy zepsutej sondy?? kontrolka żadna mi nie mruga, a może jest jakaś inna przyczyna; słyszałem coś o silnikczku krokowym ale nie wiem zbytnio co to jest. prosze o szybką odp
dobry
Nowicjusz

• 30 Gru 2008, 21:56

Silniczek krokowy służy to ustalenia dawki powietrza dla wolnych obrotów.W instalacjach LPG służy do ustalenia dawki gazu.
    Objawy uszkodzenia sondy,to przedwe wszystkim powinna zaświecić się lampka kontrolna silnika,czyli w układzie sterowania pojawia się błąd,który można odczytać po podłączeniu się pod komputer.Sondęmożna też mierzyć miernikiem.
    Jeżeli pali ci za dużo gazu,to gazownik powinien się tym zająć.Może to być m.in.właśnie silniczek krokowy od gazu,albo poprostu nieszczelność.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Sty 2009, 22:32

A czy ten silniczek krokowy od gazu to coś innego od tego od wolnych obrotów???Czy to jest ta sama cęść??
    dobry
    Nowicjusz

01 Sty 2009, 23:17

To dwie oddzielne części.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Sty 2009, 10:20

nie zawsze gazownik może coś tu poradzić. Takie objawy mogą byś spowodowane usterką techniczną. Zatankuj benzyny i sprawdź ile pali na setkę. Wtedy będzie można określić, czy awaria ma charakter po stronie, gazu, benzyny, czy częściach wspólnych. Takie objawy o których pisałeś może również powodować uszkodzony komputer, także możliwości jest wiele. Sonda ma trwałość 150 tys. km i raczej ciężko mi uwierzyć żeby mogła tak od razu paść. Trzeba zrobić solidny przegląd u fachowego mechanika, być może któryś z czujników nie działa poprawnie.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk