Daewoo Nubira II czy starszy Opel Vectra ?

23 Wrz 2008, 21:30

Witam szanownych forumowiczów. Dysponuję kwotą 10 tys. i mam do wyboru z aut które mi odpowiadają Nubirę II na GAZ z 2000 r i starszego troszkę Opla Vectrę B na diesla... powiedzcie co będzie lepszym wyborem ? Nigdy nie jeździłem autem na lpg więc nie mam pojęcia o jej eksploatacji ale słyszałem niechlubne opinie... :?
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

23 Wrz 2008, 23:13

No generalnie gaz nie jest dobrą opcją, jest tani, ale ma dużo wad. Diesel drożej nie wyjdzie, a jeździsz przynajmniej na oryginalnym paliwie i ilość wad jest mniejsza. Nubira 2.0 nawet fajne auto. Jak już gaz to jedynie sekwencja.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Wrz 2008, 08:49

właśnie a sekwencja też tania nie jest.... jednak zdecyduje sie na vectre w diselku
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 09:39

W tym przypadku tylko vectra w dieselu, nie warto brać nubiry z gazem.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Wrz 2008, 10:50

To,czy bardziej oplaci się Nubira z gazem,czy starszy Opel z silnikiem diesla,to zależy od różnicy w wieku tych samochodów oraz od pojemności i mocy tych silników,bo od tego zależy spalanie.Do tego można porównać wyposażenie obu samochodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2008, 18:22

podpinam się do tematu - chciałem zapytać co koledzy sądzicie o Nubirze ??
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...
    Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...

24 Wrz 2008, 18:36

Uważam je za całkiem niezłe autko, ale z racji dość sporego spalania większość jest przerobiona na gaz.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Wrz 2008, 21:22

ja byłem bardzo nastawiony na Nubire sąsiad cały czas jeździ a na liczniku jego Nubira ma już... ponad 400 tys... Do tej pory myślałem że tylko solidne niemieckie konstrukcje starszych volkswagenów mogą osiągnąć takie wyniki (moja "dwójka" miała ponad 500 tys i gdy ją sprzedawałem była w dobrym stanie.)
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 00:17

Ja jechałem Leganzą, która na licznku miała 660tys, tym większe obsranie było, iż wyglądała na może 200. Samochód był właściciela ASO - jak dbasz tak masz, generalnie, bo zdarzają się wadliwe modele, duże pechy itp. Ja nubirę swego czasu nawet rozważałem, ale tu jedynie wchodzi w grę gaz, którego nie lubię :(
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Wrz 2008, 09:53

No ja mam służbową Nubirkę II kombi CDX,z silnikiem 2,0 16V DOHC 133 KM.Jest oczywiście w niej LPG.Ma przejechane dopiero 170 tyś i jak narazie trzyma się całkiem nieźle i muszę nawet powiedzieć,że podczas pracy na LPG praktycznie nie czuć różnicy w mocy - jazda pod dłuższą górkę,czy przyspieszanie jest takie samo jak na Pb.LPG to oczywiście sekwencja.PB w jeździe mieszanej pali około 8 litrów( w trasie nie wiem,bo nie jeżdże w trasy na PB),a na LPG w mieście pali około 10 litrów,a w trasie około 8 - 8,5 litrów LPG.Dodam,że ma całkiem niezłe wyposażenie - 2 poduchy + pasy pirotechniczne,ABS + ESP,klima + filtr,centralny + alarm,4 elektryczne szyby,elektryczne lusterka(podgrzewane i sterowane),immo,wspomaganie i inne mniej ważne pierdołki(np. regulaja fotela kierowcy w 4 płaszczyznach czy regulacja kolumny kierowniczej w dwóch płaszczyznach).
Dlatego też poleciłem Nubirkę II z 2000 r.,zamiast Vectrę w dieslu.Narazie nie wiemy jakie silniki mają oba samochody,więc nie można wypowiadać sie na temat silników i spalania,bo silników z Opla w dieslu,które zaproponował kolega jest sporo.Zresztą Nubira to Opel...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000