Daewoo Nubira II czy starszy Opel Vectra ?

23 Wrz 2008, 22:30

Witam szanownych forumowiczów. Dysponuję kwotą 10 tys. i mam do wyboru z aut które mi odpowiadają Nubirę II na GAZ z 2000 r i starszego troszkę Opla Vectrę B na diesla... powiedzcie co będzie lepszym wyborem ? Nigdy nie jeździłem autem na lpg więc nie mam pojęcia o jej eksploatacji ale słyszałem niechlubne opinie... :?
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

24 Wrz 2008, 00:13

No generalnie gaz nie jest dobrą opcją, jest tani, ale ma dużo wad. Diesel drożej nie wyjdzie, a jeździsz przynajmniej na oryginalnym paliwie i ilość wad jest mniejsza. Nubira 2.0 nawet fajne auto. Jak już gaz to jedynie sekwencja.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Wrz 2008, 09:49

właśnie a sekwencja też tania nie jest.... jednak zdecyduje sie na vectre w diselku
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2008, 10:39

W tym przypadku tylko vectra w dieselu, nie warto brać nubiry z gazem.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Wrz 2008, 11:50

To,czy bardziej oplaci się Nubira z gazem,czy starszy Opel z silnikiem diesla,to zależy od różnicy w wieku tych samochodów oraz od pojemności i mocy tych silników,bo od tego zależy spalanie.Do tego można porównać wyposażenie obu samochodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2008, 19:22

podpinam się do tematu - chciałem zapytać co koledzy sądzicie o Nubirze ??
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...

24 Wrz 2008, 19:36

Uważam je za całkiem niezłe autko, ale z racji dość sporego spalania większość jest przerobiona na gaz.
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

24 Wrz 2008, 22:22

ja byłem bardzo nastawiony na Nubire sąsiad cały czas jeździ a na liczniku jego Nubira ma już... ponad 400 tys... Do tej pory myślałem że tylko solidne niemieckie konstrukcje starszych volkswagenów mogą osiągnąć takie wyniki (moja "dwójka" miała ponad 500 tys i gdy ją sprzedawałem była w dobrym stanie.)
Szymon_211
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 01:17

Ja jechałem Leganzą, która na licznku miała 660tys, tym większe obsranie było, iż wyglądała na może 200. Samochód był właściciela ASO - jak dbasz tak masz, generalnie, bo zdarzają się wadliwe modele, duże pechy itp. Ja nubirę swego czasu nawet rozważałem, ale tu jedynie wchodzi w grę gaz, którego nie lubię :(
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Wrz 2008, 10:53

No ja mam służbową Nubirkę II kombi CDX,z silnikiem 2,0 16V DOHC 133 KM.Jest oczywiście w niej LPG.Ma przejechane dopiero 170 tyś i jak narazie trzyma się całkiem nieźle i muszę nawet powiedzieć,że podczas pracy na LPG praktycznie nie czuć różnicy w mocy - jazda pod dłuższą górkę,czy przyspieszanie jest takie samo jak na Pb.LPG to oczywiście sekwencja.PB w jeździe mieszanej pali około 8 litrów( w trasie nie wiem,bo nie jeżdże w trasy na PB),a na LPG w mieście pali około 10 litrów,a w trasie około 8 - 8,5 litrów LPG.Dodam,że ma całkiem niezłe wyposażenie - 2 poduchy + pasy pirotechniczne,ABS + ESP,klima + filtr,centralny + alarm,4 elektryczne szyby,elektryczne lusterka(podgrzewane i sterowane),immo,wspomaganie i inne mniej ważne pierdołki(np. regulaja fotela kierowcy w 4 płaszczyznach czy regulacja kolumny kierowniczej w dwóch płaszczyznach).
Dlatego też poleciłem Nubirkę II z 2000 r.,zamiast Vectrę w dieslu.Narazie nie wiemy jakie silniki mają oba samochody,więc nie można wypowiadać sie na temat silników i spalania,bo silników z Opla w dieslu,które zaproponował kolega jest sporo.Zresztą Nubira to Opel...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000