Daewoo Tico na B1

01 Lip 2008, 23:12

Witam, niedługo zostanę posiadaczem prawka B1. Na samochód i ubezpieczenie nie mam kasy, ale dziadek ma Tico :P Słyszałem ostatnio, że ktoś jeździł tikiem na B1 ;] Z masy trzeba zbić tylko 90kg (jak sie da flache wódy, to z 75) Bo według przepisów musi ważyć do 550 kg. (Tico ma w dowodzie 640) Jest to dla mnie jedyna opcja. Cięcie samochodu nie wchodzi w gre bo musiał bym jeszcze do rzeczoznawcy iść jeśli samochód był chlastany, chciałem przeróbki zakończyć na wyciągnięciu na czas ważenia zbędnych rzeczy. Sam wymyśliłem takie: koło zapasowe, lewarek, półeczka z bagażnika, tylna kanapa, mata przykrywająca koło zapasowe, podłokietniki, radio, głośniki, zagłówki, dywaniki, gaśnice. No i jeszcze oczywiście pojechać na ważenie z prawie pustym bakiem, małą ilością oleju, bez płynu do spryskiwaczy. Sam już nie wiem co jeszcze mogę wyciągnąć, bo z pamięci wymyślam. Jeśli ktoś wie, co jeszcze mogę dość łatwo wyciągnąć a co jest dość ciężkie to proszę, o propozycje.

Z góry dziękuję!! :wink:
Pioneer
Nowicjusz

02 Lip 2008, 14:13

Nie wiem czy wogóle da radę tak zrobi, ale jeśli tak to powdzenia. Tylko że gaśnica to Ci będzie potrzebna napewno, bo ci dowód rej. zabiorą. Popytaj o fikcyjne ważnie, może być nawet bez samochodu. Papiery tylko i po sprawie. Mazowieckie, płońsk
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

03 Lip 2008, 14:31

Na pewno nie możesz wyrzucić gaśnicy i tylnej kanapy.Chyba,że zarejestrujesz ten samochód na 2 osoby.Ilość płynów eksploatacyjnych nie ma znaczenia,ponieważ chodzi o inną masę.Tak jak ty kombinujesz,to dałoby radę nawet Poloneza odchudzić :) .Powiem,że nie oni tacy głupi,jak ty mądry...Najlepiej by było,jakbyś pogadał z tym gościem,co się zajmuje tym ważeniem i on ci poradzi co i jak wyrzucić,żeby było zgodne z prawem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2009, 21:03

Najlepiej to jedź gdzieś na wagę np. złomnica i dogadaj sie z gościem żeby dostać papier z tym na przegląd potem do wydziału komunikacji i masz dowód z masą samochodu do 550KG
Stunter_JP
Nowicjusz

Miejscowość: Czeladź

08 Cze 2009, 22:06

masz dowód na 550kg, ale to nie oznacza, że samochód rzeczywiście ma poniżej 550kg
złapie cie policja, zobaczą, że auto normalne jak z salonu :grin: , zważą i bedą problemy
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

25 Lis 2009, 15:52

No tak to jesne że nie będe jezdził np.toyotą avenssis zrejestrowaną na b1 tylko jakimś małym samochodem np.tico uno matiz ..
:grin:
STach
Autko112
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...

15 Sty 2010, 17:45

A takie pytanko z tym związane bo słyszałem że policja posiada przy sobie zawsze! jakąś małą samochodową wagę i prawie przy każdej kontroli przez policje takie autko jest za każdym razem ważone ?? Czy to taka tylko plotka wszystko zależy od policjanta ??
D@M!AN
Nowicjusz

Miejscowość: ory