Daihatsu Feroza - chłodzenie

21 Wrz 2009, 07:24

Witam

Mam problem z chłodzeniem - silnik jest po małym remoncie - wymiana pierścieni, remont głowicy. Po odpaleniu szybko się nagrzewa. Sprawa wyglądała tak - pochodziła trochę i nagle gotuje wodę - temperatura na wskażniku w normie - nie wiem o co chodzi. Wymieniłem czujnik temperatury i termostat (stare, ale były nie uszkodzone jak sie okazało) i zblokowałem wiskozę wentylatora - jak była nagrzana to sie luzno obracał. W efekcie na razie nie gotuje wody ale nie jestem do końca pewien czy jest juz po problemie. Dodam że wiskozę zmienie na nową. Ostatnio przejechałem się trochę po mieście i sprawdziłem węże a one były pod wyczuwalnym ciśnieniem - Feroza nie ma układu cisnieniowego więc wydaje mi się, że nie powinny być w ogóle twarde. Być może jest to normalne. Może ktoś z Was ma podobne doświadczenia.

Pozdrawiam
74hunter

21 Wrz 2009, 08:19

ogólnie delikatny opór na wężach musi być jednak pompa ciśnienie wytwarza :wink:
prolem może być
jeśli ci nie wywala płynu do zbiorniczka, ewentualnie jeśli wywala do zbiorniczka i on sobie tam zostaje to może być wina korka na chłodnicy,
jeśli silnik grzeje się bardzo szybko, może być to wina pompy wody (już niewydolna)
jeśli temp. wzrasta podczas jazdy to może być wina zalepionej chłodnicy, i od tego bym zaczął ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Wrz 2009, 06:24

A może inaczej - jakie jest cisnienie w układzie chłodzenia podczas normalnej pracy - mówimy o samochodach japońskich. Na korku jest podane ciśnienie otwarcia zaworu - 0,9 kg/cm2 (bar). Założyłem korek 1,1 i d..a już zaczyna puszczać na wężu górnym.
:shock:
74hunter

23 Wrz 2009, 07:02

w zbiorniku wyrównawczym nic nie bąbelkuje?
wywal termostat i sprawdź czy też się woda gotuje
spróbuj odkamienić chłodnicę (środki do kupienia na stacji benzynowej) i cały układ chłodzenia.
o wisko nie piszę bo sam wiesz :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Wrz 2009, 07:09

Karson napisał(a):spróbuj odkamienić chłodnicę (środki do kupienia na stacji benzynowej) i cały układ chłodzenia.
odrazu się przygotuj na możliwość perforacji chłodnicy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 08:02

pocieszny napisał(a):
Karson napisał(a):spróbuj odkamienić chłodnicę (środki do kupienia na stacji benzynowej) i cały układ chłodzenia.

ale póki płyn nie wycieknie chłodzenie będzie rewelacyjne :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

23 Wrz 2009, 08:05

Karson napisał(a):
pocieszny napisał(a):

ale póki płyn nie wycieknie chłodzenie będzie rewelacyjne :mrgreen:

zawsze można dolewać :mrgreen: u mnie ten system działa już 2 lata :mrgreen: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 08:09

pocieszny napisał(a):zawsze można dolewać :mrgreen: u mnie ten system działa już 2 lata :mrgreen: :mrgreen:

aż zapomnisz kiedyś w amoku :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 08:13

Karson napisał(a):aż zapomnisz kiedyś w amoku :mrgreen:
nie ma szans ;) :mrgreen: widzę, bo przy katowaniu chlapie mi na przednią szybę :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 08:17

pocieszny napisał(a):nie ma szans ;) :mrgreen: widzę, bo przy katowaniu chlapie mi na przednią szybę :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ale karwa... na poligonie, w kurzu, przy ciśnieniu, zalepionej chłodnicy... :!:
łofrołder karwa jego mać.... chłodnicy ni ma czasu zalutować :evil: :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 08:19

Karson napisał(a):łofrołder karwa jego mać.... chłodnicy ni ma czasu zalutować :evil: :mrgreen:
takiej dziury się zalutować rdzeń trzeba wymienić :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 08:22

za dużo zabawy - kup w tym rozmiarze używkę w dobrym stanie i będzie git.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 08:47

Karson napisał(a):za dużo zabawy - kup w tym rozmiarze używkę w dobrym stanie i będzie git.
nie używka to loteria nowy rdzen w podobnej cenie a mam nowa chłodnice :wink:
sprawa przemyślana obgadana trzeba tylko czas znaleźć na wymontowanie i zawiezienie do miszczuf :mrgreen: pewnie w zimie się to stanie
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 09:02

pocieszny napisał(a):
Karson napisał(a):za dużo zabawy - kup w tym rozmiarze używkę w dobrym stanie i będzie git.
nie używka to loteria nowy rdzen w podobnej cenie a mam nowa chłodnice :wink:
sprawa przemyślana obgadana trzeba tylko czas znaleźć na wymontowanie i zawiezienie do miszczuf :mrgreen: pewnie w zimie się to stanie

taaa... w zimie temperatura nie będzie się na wskaźniku podnosić i zejdzie znów do wiosny :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 10:12

Karson napisał(a):taaa... w zimie temperatura nie będzie się na wskaźniku podnosić i zejdzie znów do wiosny :mrgreen:
u mnie sie nie podnosi nawet jak wisco nie ma :mrgreen:
kiedyś miałem zdemontowane i przez cały Kraków przepyciłem a dość ciepło było :mrgreen: nic sie nie zagrzał a na światłach to nawet temp. spadała :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP