Wycieczki/Wyprawy

17 Wrz 2009, 21:04

Myślę że warto założyć taki temat, wiadomo wszyscy od czasu do czasu gdzieś się wybieramy a Nasze samochody nie służą do jazdy tylko po asfalcie, i warto wiedzieć co ciekawego i jakim sposobem dostać się najlepiej w dane miejsce. Ewentualnie czego unikać, jakie dokumenty warto zabrać, ile pesos na łapówki za wschodnią granice :mrgreen: ile za zachodnią :wink: . Będziemy mogli się też "pochwalić" naszymi wypadami i opowiedzieć trochę o nich :wink:

tak na początek to wybieramy się na Mazury :!: :mrgreen: ogólnie plan zobaczyć
WOLFSCHANZE, Kwatera Naczelnego Dowództwa Wojsk Lądowych (OKH) "Mauerwald", MARTIANY k. Kętrzyna Bunkier typu B, Hochwald Polowa Kwatera Heinricha Himmlera Pozezdrze (Possesern), Kwatera SS-Obergruppenführera Hansa Lammersa Radzieje
po zatym: Śluza w Leśniewie Górnym, Mosty w Stańczykach i Kiepojcicach.

pytanie co warto jeszcze zobaczyć? ogólnie 4 dni samochody dobrze przygotowane :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Wrz 2009, 00:01

No wiesz zależy co kto lubi, akurat to co wypisałeś to prawie wszystko widziałem i kwatera Adolfa wydała mi się nudna( znaczy nie taka, że chodziłem i ziewałem z nudów bo prawie na każdym kroku, coś normalnego turystę jest w stanie zadziwić, ale trzeba do tego użyć dużo wyobraźni bo obiekt ten jest znacznie zniszczony ). Jak zamierzasz ją zwiedzić itp to tylko z przewdonikiem i krok po kroku, bo jechać na " japońca " w to miejsce nie ma sensu.

Jeżeli Cię to interere to można udać się do Olsztyna do planetarium, ale też nie jest to coś co wykrzywi Ci gębę w podziwie.

W Mrągowie jest western city ale odradzam :mrgreen:

W sumie na Mazurach jest co zwiedziać, lecz najczęściej trzeba do tego trochę dojeżdżać bo nie jest to w kupie. Wszystko zależy od tego jakie walory poznawcze Cię interesują. Na 100% warto jeżeli dysponujecie wziąść ze sobą jakieś quady/ skutery wodne itp. bo terenów tam nie brakuje do uprawiania tego typu sportów, ale śmiganie terenówka też może być ciekawe :mrgreen: Jakby nie patrzeć polecam ten region, lecz dla mnie nie było to tym "czymś". Atrakcji dużo lecz nie koniecznie warte zobaczenia za swoją cenę. Za to tyłek jest gdzie zamoczyć :lol:

[ Dodano: Pią Wrz 18, 2009 01:47 ]
zapomniałem, jeszcze dodać, że można zaopatrzyć się w zbędne 200-300 zł i udać się do Rosyjii :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

20 Wrz 2009, 21:25

Warto wybrać się na zorganizowane imprezy terenowe takie jak na ten przykład Transpolonia lub też wyprawa szlakiem umocnień Wału Pomorskiego. Transpolonia to temat na tydzień, Wał Pomorski - weekend. Tak czy owak - polecam. Niedługo na mojej stronie zamieszczę relację z Transpolonii Wschód 2007. Napisałem ją jakiś czas temu, niestety nie ma kiedy zrobić z tego strony...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

20 Wrz 2009, 22:41

jakby nie bylo to czekam na opis, a jest to impreza o charakterze turistas czy jakies hardcore przeprawy ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 22:50

leon zet napisał(a):Warto wybrać się na zorganizowane imprezy terenowe takie jak na ten przykład Transpolonia lub też wyprawa szlakiem umocnień Wału Pomorskiego. Transpolonia to temat na tydzień, Wał Pomorski - weekend. Tak czy owak - polecam. Niedługo na mojej stronie zamieszczę relację z Transpolonii Wschód 2007. Napisałem ją jakiś czas temu, niestety nie ma kiedy zrobić z tego strony...

to jest nasz pomysł w zamian transbiałorusi, która się nie odbyła z powodu braku odpowiedniej ilości chętnych :cry:
Imprezy Franca w większości są bardzo dobrze zorganizowane niestety nie o wszystkich imprezach można to powiedzieć :???:
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Wrz 2009, 23:13

To zależy jak na to spojrzeć. Na Transpolonii generalnie jedziesz według roadbooka - czyli musisz prowadzić nawigację. Na edycji wschodniej były dwa dni przewodnickie - czyli jazda w kolumnie za przewodnikiem. Trasa... różnie to było: asfalty siódmej kategorii, szutry, drogi leśne i polne, no i bezdroża - momentami trzeba było wykazywać się i to bardzo. Szczególnie, że i pogoda swoje zrobiła. To dobra szkoła jazdy terenowej. Poza tym - co dla mnie było ciekawym doświadczeniem - widzisz Polskę z zupełnie innej perspektywy...
Więcej informacji znajdziesz na http://www.adrenalinka.pl/

Wyprawa szlakiem umocnień Wału Pomorskiego to z kolei ciekawa propozycja dla miłośników militariów i generalnie - osób interesujących się historią II wojny światowej (chociaż nie tylko). Impreza jest organizowana kilka razy w roku i jest dwudniowa. Na czym ona polega - ano w skrócie: w kolumnie za przewodnikiem jedziemy od bunkra do bunkra. Przewodnik ciekawie opowiada o historii i przeznaczeniu każdego z odwiedzanych obiektów. Każdy z nich można obejrzeć i zwiedzić (chociaż niektóre z nich to tylko ruiny). Jazdy terenowej nie brakuje, bo i tereny wyborne. W kilku miejscach chętni mogą się wykazać.
Więcej na: http://www.jazda4x4.pl/
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak jeżdżąc skracamy sobie drogę - jazda na skróty
    Jazda wyznaczonym torem wydaje się kierowcom jedną z oczywistych zasad ruchu drogowego. Tymczasem wielokrotnie można zaobserwować niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach.

20 Wrz 2009, 23:17

i teraz pytanie czy oba te rajdy nadaja się dla początkujacego użytkownika, śmigającego dotychczas po lasach? :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 23:18

pocieszny napisał(a):Imprezy Franca w większości są bardzo dobrze zorganizowane niestety nie o wszystkich imprezach można to powiedzieć :???:

Te imprezy, o których napisałem mogę z czystym sumieniem polecić :!:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 23:22

Wezyrro napisał(a):i teraz pytanie czy oba te rajdy nadaja się dla początkujacego użytkownika, śmigającego dotychczas po lasach? :D
oj TYTY po lasach nie wolno :mrgreen:
a jeśli chodzi o Tans Polonie to jak najbardziej, bardzo fajna impreza, i początkujący mogą się na niej dużo nauczyć.
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Wrz 2009, 23:28

wiem, że nie wolno :mrgreen: ale to było raz jedyny :mrgreen:

w takim razie z chęcią w owym rajdzie bym wziął udział, ale to dopiero w przyszłym roku... po wszystkich "przeróbkach" :mrgreen:

i trza by było zrobić jakieś forumowe zgromadzenie :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 23:31

Wezyrro napisał(a):i teraz pytanie czy oba te rajdy nadaja się dla początkujacego użytkownika, śmigającego dotychczas po lasach? :D

Jak najbardziej - jak już napisałem jest to doskonała szkoła jazdy. Czy seryjne auto da radę? Powinno, ale przydałoby się wyposażyć je chociaż w opony AT... Wschodnią transpolonię przejechałem z Żoną kijanką na atekach. Zachodnią transpolonię przejechałem tym samym (no trochę zmodyfikowanym) autem na tych samych już wtedy łysych atekach. Może nie całą zachodnią - poważna awaria wyeliminowała mnie z jazdy już po pokonaniu najgorszych odcinków.

Transpolonia to jednak nie tylko jazda - to także impreza poniekąd towarzyska. Integracyjna. To też jest bardzo ważne.
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 23:32

właśnie o to mi chodziło :mrgreen: integracja przdewszystkim, w takim razie na kolejnej edycji pojawię się z dziewczyną :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 00:24

No cóż...
W zależności od tego co dziewczyna lubi - po tej imprezie albo Cię pokocha albo znienawidzi
Szczególnie jak pogoda terenowo dopisze
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 09:23