Daihatsu feroza przekładka swap silnika z bmw

26 Paź 2012, 17:07

Witam wszystkich jak w temacie pytanie czy ktoś robił już przekładkę silnika z bmw lub innego auta do ferozy zamierzam się do tego zabrać ale nie wiem co mnie czeka po drodze co wymaga przerobienia itd pozdrawiam
PIŁA
Nowicjusz

Auto: daihadsu feroza
Silnik: 1.6 95km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

26 Paź 2012, 18:38

którego silnika, ze skrzynią czy bez,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Paź 2012, 19:06

witam myślałem nad silnikiem 1.8 z e36 140km myślałem zostawić skrzynie z ferozy ale będę miał też skrzynie z bmw kompletne auto powypadkowe pytanie jest czy łatwiej spasować skrzynie z bmw do reduktora czy silnik z bmw do skrzyni z ferozy są to rozważania zbieram informacje mogę kupić auto powypadkowe jakiekolwiek takie do 2000cc pojemności w benzynie dzięki za zainteresowanie
PIŁA
Nowicjusz

26 Paź 2012, 19:17

problem będzie z długością , ale się da
wkłądają 1,8 do samurajów więc do ferozy też się zmieści,
szczerze to chyba bym wolał pasować silnik do skrzyni niż kombinowac z reduktorem przy tak małym aucie, zreszta przelożenia skrzyni z ferci powinny byc wolniejsze od BMW, a tym raczej się ścigał po asfalcie nie będziesz :mrgreen:
tak że potrzebny Ci silnik z osprzętem, komp z okablowaniem, adapter do skrzyni (trzeba pomierzyć i pokombinować ze sprzęgłem, zrobic nowe łapy do silnika (można wyciąć stare z BMW i kombinować w ramie) sprawdzić czy chłodnica nie ma wejść na odwrót ;) czy kolektory nie kolidują z niczym, nowy wydech
podłączyć wszystkie przydaśki i na koniec jedno pytanie czy mosty wytrzymają większe koło i dużo większy moment obrotowy ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Paź 2012, 20:01

wstępnie tak to wygląda jak opisałeś czekam na jakieś pomysły bo przeróbek na pewno jest masa same kolektory w bmw są po prawej a w ferozie po lewej połączenie skrzyni też będzie wyzwaniem chłodnica może podejdzie z bmw osobiście lubię takie kombinacje ale każdy pomysły mile widziany jak ktoś coś takiego już wykonał to będzie miał masę rozwiązań na niespodzianki które się pojawią w trakcie zaznaczam nie koniecznie silnik z bmw .Są ferozy które nazywają się freeclimber i są montowane w nich silniki z bmw niestety nie miałem okazji poznać ich bliżej :mrgreen: nie wiem co zostało z ferozy a co włożyli z bmw chodzi o skrzynie, reduktor ,kolektory itd
PIŁA
Nowicjusz

26 Paź 2012, 21:11

jak poszperasz po angielskich portalach to znajdziesz spokojnie zespół napędowy od freeclimbera ;) aczkolwiek to nie tak dokłądnie idealnie normalny silnik 1,8 jak w bmkach ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne wakacje dla dzieci na drogach
    Co trzynasta śmierć dziecka w Unii Europejskiej to skutek wypadku drogowego. W Polsce najwięcej wypadków z udziałem dzieci ma miejsce w miesiącach letnich. Najczęściej winni są dorośli. W ciągu ostatnich dziesięciu ...

24 Sie 2017, 12:06

Dobre mam doświadczenia z warsztatem gdzie odbierają auto we własnym zakresie, także nie trzeba kombinować transportu do nich na warsztat samemu. Robiłem u nich Swap i poszło fajnie. Silnik wstawiony i dostrojony, pobiera paliwa i oleju w punkt, co przy starej Warszawie żeby tak to wszystko wyregulować jest już sztuką.
kuba3333
Nowicjusz

Auto: bmw