Daihatsu Feroza Sonda Lambda

18 Gru 2019, 10:32

Witam. Mam problem ze swoją Ferozą mianowicie po uruchomieniu silnika jest wszystko ok do momentu aż nie zapali się check engine wtedy mam wrażenie ze jest zalewana paliwem, czuć zapach paliwa nie wychodzi na obroty, strzela z tłumika. Czytałem na ten temat i doszedłem do wniosku ze to sonda lambda wysiadła wiec zakupiłem nową. Otwieram maskę, patrzę a tam sonda lambda jest i kabel do wtyczki jest ale za wtyczką kabel urwany i nic nigdzie nie widać i teraz nie wiem do czego podłączyć tą sondę. Potrzebuje jakiegoś schematu albo zdjęcia posiadacza Ferozy żeby to jakość naprawić, byłem u Mechaników ale rozkładają ręce. Proszę o pomoc.
martino19916
Obserwowany

• 18 Gru 2019, 11:49

Długo tak jeździsz? Może jakieś zwierzę przegryzło kable?

martino19916 napisał(a):kabel do wtyczki jest ale za wtyczką kabel urwany i nic nigdzie nie widać
    Urwany czy obcięty bo to różnica. Jak obcięty to wiadomo ze ktoś coś tu kombinował.

martino19916 napisał(a): teraz nie wiem do czego podłączyć tą sondę
    Muszą być gdzieś kable z drugiej strony. Przyjrzyj się na wiązkę kabli która jest gdzieś w pobliżu i czy tam czasem nie ma podobnych kabli. Inna możliwość to znaleźć gdzieś takie samo auto i poprosić właściciela żeby pozwolił zajrzeć pod maskę. Namierzysz kable zrobisz sobie zdjęcie później będzie ci łatwiej u siebie je namierzyć.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

18 Gru 2019, 12:16

Kabel urwany. Zaczęło mi się tak robić po wymianie aparatu zapłonowego na nowszy używany bo jak miałem poprzedni to jak się samochód zagrzał to nie mogłem go odpalić. Teraz pali pięknie. Szukałem zdjęcia z internecie gdyż nikogo nie znam kto by mial feroze żeby podjechać i popatrzeć jak zrobić . W pobliżu wszystkie wiązki przeglądałem i nic nie zauważyłem i tu jest właśnie problem.
    martino19916
    Obserwowany

18 Gru 2019, 12:50

Czyli to musiało się stać już u poprzedniego właściciela jeżeli chodzi o tą wiązkę.

martino19916 napisał(a):Szukałem zdjęcia z internecie gdyż nikogo nie znam kto by mial feroze żeby podjechać i popatrzeć jak zrobić .
    Ze zdjęciem będzie ciężko takim akurat jak Ty potrzebujesz. Ja by zaczepił jakiegoś właściciela na parkingu jak bym zobaczył takie auto i poprosił żeby można było tam zajrzeć lub podjedź gdzieś z ogłoszenia jak znajdziesz. To chyba najszybsze rozwiązanie :)
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!