REKLAMA
Witam ponownie,
kilka lat temu pomogliście mi z zakupem mojego pierwszego auta Megane QP 1.6 16V i auto się sprawdziło, teraz powoli przyszedł czas na zmiany z racji konieczności dojazdów do pracy. Intensywne poszukiwania zamierzam zacząć na początku kwietnia jednak chciałbym już powoli zrobić rozeznanie jeśli chodzi o modele. Założenia wstępne:
Budżet: 15k (nie chciałbym wydać więcej jednak w razie potrzeby dodatkowe 2-3k też się znajdzie)
Segment: kwestia do rozważenia i tutaj przyda się wasza pomoc
Silnik: Benzyna + LPG ( chyba najlepsza opcja to kupić auto z już zamontowanym LPG i zrobić mu porządny przegląd u dobrego gazownika po zakupie?)
Dynamika: nie chciałbym odczuć gorszych niż w tej Megance Coupe 1.6 110km
Użytkowanie: Daily na dojazdy do pracy (50 km dziennie w systemie 45% miasto 55% expresówka) + z 2 razy w roku większa trasa
Spalanie: i tutaj właśnie znajdziemy główny powód zmiany auta - z racji wykonywania tygodniowo takiej ilości km patrząc na obecne ceny PB chyba czas zobaczyć jak to jest z tym gazem i zaoszczędzić nieco gotówki
Na ten moment mam dwa pomysły na ugryzienie tematu:
- Punto Evo min 1.4 - z tego co widzę jest ich całkiem sporo na rynku, wnioskuje, że części do nich nie są drogie, wersja evo wygląda całkiem świeżo no i można polować na wersje T-jet i tutaj nasuwa się dodatkowe pytanie jak 1.4 T znosi lpg, jak z awaryjnością i spalaniem tych silników i w zasadzie czy w tym budżecie ma to sens (czy wystarczy na kupno sensownej sztuki bo z tego co widzę rozbieżność cenowa jest duża)?
- Saab 93 2.0T - Saaby zawsze mi się strasznie podobały jednak tutaj odzywa się rozsądek: awaryjność, spalanie tego nawet w gazie, i ogolne koszty utrzymania (rozumiem, że te auta mają swoje lata i czasem albo i trochę częściej niż czasem będzie trzeba je naprawiać jednak nie chciałbym żeby to działo się tydzień w tydzień). W tym przypadku na pewno dużym plusem będzie dynamika i komfort jazdy no i z czasem chyba ten silnik ma nawet niezły potencjał pod jakieś mody i rozwój zajawki na motoryzacje
Dodam, że auto będzie niestety stało pod gołym niebem. Żeby nie być gołosłownym wrzucam pierwsze ogłoszenie z punto, które stoi blisko mnie i zawsze moge poświecić chwile chociażby w ramach ciekawostki żeby podjechać no i czekam na wasze opinie jak to najlepiej ugryźć
Punto:
[link do oferty na Olx wygasł]