Daily dojazdy do pracy 15k

11 Mar 2021, 20:08

Witam ponownie,
kilka lat temu pomogliście mi z zakupem mojego pierwszego auta Megane QP 1.6 16V i auto się sprawdziło, teraz powoli przyszedł czas na zmiany z racji konieczności dojazdów do pracy. Intensywne poszukiwania zamierzam zacząć na początku kwietnia jednak chciałbym już powoli zrobić rozeznanie jeśli chodzi o modele. Założenia wstępne:

Budżet: 15k (nie chciałbym wydać więcej jednak w razie potrzeby dodatkowe 2-3k też się znajdzie)
Segment: kwestia do rozważenia i tutaj przyda się wasza pomoc
Silnik: Benzyna + LPG ( chyba najlepsza opcja to kupić auto z już zamontowanym LPG i zrobić mu porządny przegląd u dobrego gazownika po zakupie?)
Dynamika: nie chciałbym odczuć gorszych niż w tej Megance Coupe 1.6 110km
Użytkowanie: Daily na dojazdy do pracy (50 km dziennie w systemie 45% miasto 55% expresówka) + z 2 razy w roku większa trasa
Spalanie: i tutaj właśnie znajdziemy główny powód zmiany auta - z racji wykonywania tygodniowo takiej ilości km patrząc na obecne ceny PB chyba czas zobaczyć jak to jest z tym gazem i zaoszczędzić nieco gotówki :wink:

Na ten moment mam dwa pomysły na ugryzienie tematu:

- Punto Evo min 1.4 - z tego co widzę jest ich całkiem sporo na rynku, wnioskuje, że części do nich nie są drogie, wersja evo wygląda całkiem świeżo no i można polować na wersje T-jet :evil: i tutaj nasuwa się dodatkowe pytanie jak 1.4 T znosi lpg, jak z awaryjnością i spalaniem tych silników i w zasadzie czy w tym budżecie ma to sens (czy wystarczy na kupno sensownej sztuki bo z tego co widzę rozbieżność cenowa jest duża)?

- Saab 93 2.0T - Saaby zawsze mi się strasznie podobały jednak tutaj odzywa się rozsądek: awaryjność, spalanie tego nawet w gazie, i ogolne koszty utrzymania (rozumiem, że te auta mają swoje lata i czasem albo i trochę częściej niż czasem będzie trzeba je naprawiać jednak nie chciałbym żeby to działo się tydzień w tydzień). W tym przypadku na pewno dużym plusem będzie dynamika i komfort jazdy no i z czasem chyba ten silnik ma nawet niezły potencjał pod jakieś mody i rozwój zajawki na motoryzacje

Dodam, że auto będzie niestety stało pod gołym niebem. Żeby nie być gołosłownym wrzucam pierwsze ogłoszenie z punto, które stoi blisko mnie i zawsze moge poświecić chwile chociażby w ramach ciekawostki żeby podjechać no i czekam na wasze opinie jak to najlepiej ugryźć :)

Punto:
[link do oferty na Olx wygasł]
Bubson
Nowicjusz

Auto: brak

14 Mar 2021, 12:36

Możę jednak ktoś coś ? :(
Bubson
Nowicjusz

14 Mar 2021, 16:55

Nie chcesz gorszych odczuć niż w 110ps megane, który swoją drogą ma fajną charakterystykę a wrzucasz grande z 75ps pod maską :mrgreen:
Grande Punto jako model spoko. T-jet to bardzo dobry silnik, z gazem nie ma problemu. Jakbyś dołożył te 3k to możesz zerknąć na bravo
Saab to nie jest auto dla każdego. Jeśli stawiasz na niskie koszty to odpuść. Zresztą każdy skomplikowany silnik z turbo odpuść.

Z tanich w utrzymaniu rzeczy zerknij na astrę h, w sumie najlepiej 1.8
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2021, 19:02

A jakieś jeszcze kompromisy między kosztem utrzymania a dynamiką jazdy oprócz t-jeta i astry h 1.8?
Bubson
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technika jazdy i nasze nowe drogowe postanowienia
    Technikę, umiejętności oraz kulturę jazdy można poznawać i doskonalić latami. Początek roku jest dobrym czasem, żeby zastanowić się, co jako kierowcy możemy zmienić, aby za kierownicą czuć się bezpieczniej, pewniej i jak ...