SUV albo terenówka do 30000 zł.

14 Mar 2021, 09:48

Dzień dobry,

Szukam samochodu z dużym prześwitem oraz pojemnym bagażnikiem do 30 tysięcy złoty. Nie potrzebuje jakiegoś wyczynowego i offroadowego auta ale czasami muszę zjechać w błoto, krzaki i pola.

Samochody nad którymi się zastanawiam to:
- Jeep Grand Cherokee
- Mitsubishi Pajero
- Nissan Patrol
- Toyota Land Cruiser

Nie wiem które z nich są warte uwagi. Liczę na wasze propozycję.
comorode
Nowicjusz

14 Mar 2021, 10:35

Patrol za 30k będzie z początku lat 90-tych, LC około 2000 (a prawdopodobnie poniżej). Patrol i GC trochę lepiej. Podajesz przykłady "prawdziwych" terenówek, które mega trzymają cenę, są pożądane do offroadu i przez to sporo egzemplarzy (mimo wysokiej ceny) jest mocno styranych. Zastanów się czy potrzebujesz auta do topienia się w błocie po mosty czy wystarczy "typowy suv", do którego ewentualnie wrzucisz bardziej agresywne opony, tym bardziej, że zjeżdżasz z asfaltu "czasami", nie ma więc sensu męczyć się na co dzień jazdą 30 letnim patrolem, oferującym komfort taczki już nawet o spalaniu nie wspominając.
[link do oferty na Olx wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Mar 2021, 10:57

Szczerze mówiąc nie potrzebuje "prawdziwej" terenówki. Zależy mi głównie na dużym bagażniku oraz na tym aby nie rwał mi się zderzak oraz nie uszkodziło podwozie podczas jazdy po polach i bezdrożach tak jak ma to miejsce w moim aktualnym samochodzie. Do codziennej jazdy po asfalcie mam inne auto.

Czy istnieją jakieś terenowe furgony o dużym prześwicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
comorode
Nowicjusz

14 Mar 2021, 11:43

Alternatywą mógłby być zakup jakiegoś pick-upa ale nie wiem jak wygląda sprawa zabezpieczenia bagażnika gdyż będę przewoził w miarę drogi sprzęt.

Jeszcze inną opcją jest sprzedaż mojego zwykłego samochodu i zakup jednego pojazdu do wszystkiego. Aktualnie jeżdżę BMW serii 7 E65 więc chciałbym coś w podobnej klasie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
comorode
Nowicjusz

14 Mar 2021, 12:26

Przesiadka z e65 do patrola :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: byłbyś chłopie w szoku

xc90 jako model spoko. Zerknij też na lexa rx choć nie wiem jak dokładnie teraz z cenami
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Mar 2021, 18:59

Xc90 powala kosztami, w sumie nie możesz się spodziewać nic tańszego niż e65. Jeep GC jest bardzo spoko ale żeby zapewnić spokój szukaj 4.0
Popatrz sobie też na Jeepa liberty kJ z 3.7, na Twoje wymagania wystarczy.
Z trochę innych Toyota rav4 2 gen
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSC Tuatara - amerykański supercar
    SSC Tuatara to amerykański supercar produkowany przez SSC North America. Ten samochód jest uważany za jednego z najszybszych i najpotężniejszych na świecie. SSC Tuatara wyposażony jest w potężny silnik V8 o pojemności ...
    Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...