Daily z pazurem za ok. 35k

05 Lut 2019, 11:40

Hej,

W końcu przymierzam się do czegoś bardziej sportowego niż mój dotychczasowy Civic UFO 2.2 iCTDI.

Auto ma być przede wszystkim do jazdy na codzień, sporo dużego miasta w dzień i wieczorami, mniej w trasy (średnio raz/dwa w miesiącu). Robię tak z 15-20k km rocznie.
Do tego będę chciał dołożyć okazjonalne pojeżdżawki na torze, raz na jakiś czas.
Przy tym chciałbym żeby auto było w miarę bezawaryjne, nie chcę żeby połowę czasu spędzało w warsztacie.
Fajnie jakby w eksploatacji nie było kosmicznie drogie, choć na większe koszty względem bardziej cywilnych wersji jestem przygotowany.

Fajnie jakby dało się zainstalować dobrze działające LPG. (Proszę serdecznie bez [...] :D, nie chcę rozmawiać o poglądach na ten temat, mam swój i koniec, jeśli da się to zrobić w miarę bezproblemowo to, to zrobię).

Mam na oku 3 opcje:

1. Subaru Forester 2.5 XT - Duży, brzydki i szybki :) Uniwersalna maszyna, kozacki napęd, boxer. Niby fajnie, ale tutaj LPG raczej nie podłączę, a żre on beznzyny cholernie dużo :/ Paru znajomych ma Subaryny, mocno cierpią na rudą i szereg innych przypadłości. Trochę się boję, że będzie dużo spędzał w warsztacie...

2. Renault Megane III RS - Dobra moc, super zawieszenie, wygląd fajny, dobry rocznik, dobrze wyposażony, gaz do zamontowania. Nie wiem jak z niezawodnością.

3. Civic Type R - Mam słabość do Hond, po prostu mało się psują i nie zawodzą. Z tych trzech jednak najniższa moc i raczej trudna do podniesienia, przedni napęd, EP3 strasznie uboga w środku, może lepiej UFO? To raczej uzależniam od tego, który egzemplarz by się w lepszym stanie trafił.

Co byście wybrali?
Jeśli ktoś ma doświadzenie z którymś z aut powyżej, chętnie poczytam ;)

Pozdro.
Konradv15
Nowicjusz

05 Lut 2019, 12:13

Megane 3 rs jezdzilem troche w wersji cup ze szpera i auto swietnie sie prowadzi. Fajna moc, jakos wykonania tez calkiem dobra, zawieszenie sztywne ale nie beton zupelny. Natomiast III rs nie kupisz do 35k w jakims przyzwoitym stanie. Blizej 50k obstawiam.
W type r nie poczujesz tej mocy, raz ze auto slabsze, a dwa trzeba je krecic wysoko.
Mozesz popatrzec na focusa 2 st.
Takze audi s3 8p (moze byc ciezko w tej cenie) oraz a3 8p 2.0tfsi (programem 250 km).
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009