Darowizna ale troche zagmatwana

15 Lip 2009, 15:03

witam, chciałbym dokonac darwoizny mojego samochodu dziadkowi ale jednocześnie zrobić sie wspólwlascicielem tego auta chodzi o to żeby znizki za ubezpieczenie byly liczone dziadka ale zebym rownocześnie byl wspolwlascicielem tego samochodu da sie to jakos zrobić na jednej umowie darowizny ? jesli nie to prosze o rade jak najlepiej to zoorganizować zeby darować auto dziadkowi a jednoczesnie byc jego wspolwlascicielem
tmkksc
Nowicjusz

15 Lip 2009, 17:39

Przekazać dziadkowi połowę samochodu. Połowę będziesz miał Ty, połowę dziadek. Auto będzie własnością Was dwóch. Wtedy ubezpieczenie będzie niższe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lip 2009, 19:42

acha, a jak ma wygladac umowa darowizny w takim przypadku ?? ze pol auta jest moje a pol na dziadka w tej chwili całe auto jest na mnie, dodam tylko ze auta po zakupie nie przerejestrowywałem w urzędzie komunikacyjnym na mnie dowod mam starego własviciela blachy rowniez stare czy jesli dokonam takiej darowizny pol auta to bede mogl auto zarejestrowac odrazu w urzędzieu komunikacyjnym na dziadka i wykupic oc rowniez na dziadka ?? prosze o odpowiedzi jak najbardziej szczegółowe pozdrawiam serdecznie
tmkksc
Nowicjusz

15 Lip 2009, 20:07

tak, możesz darować dziadkowi pół lub ile chcesz auta.
Dla bycia współwłaścicielem nie ma to żadnego znaczenia, nawet jak mu darujesz 1% pojazdu to też będziecie razem wpisani do dowodu rejestracyjnego. Nigdzie nie jest zapisane (oprócz Waszej umowy) ile kto ma % pojazdu.

umowa darowizny tu:
[link wygasł]

Dobrze byłoby, żeby dziadek Cię upoważnił do rejestracji - wtedy nie będzie musiał z Tobą iść do urzędu. Tu masz upoważnienie:
[link wygasł]

Do urzędu zabierz:
1. umowę kupna - na którą Ty kupiłeś
2. umowę darowizny
3. upoważnienie od dziadka lub przyjdź z dziadkiem
4. tablice
5. dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym
6. kartę pojazdu jeśli była wydana
7. dowód osobisty

tu możesz jeszcze trochę doczytać o współwłasności:
[link wygasł]

Jak chodzi o OC to policzą je tak:
cena wyjściowa minus zniżki dziadka plus Twoje zwyżki

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Lip 2009, 13:53

mam takie pytanie jeszcze odnośnie rejestracji auta czy jak skladam te wszystkie dokumenty w urzędzie komunikacji to one tam zostają czy mi je zwracają i jak tak to kiedy bo wiem ze dostaje rejestracje odrazu i dowód tymczasowy a po twardy dowód ide dopiero po 2-4tyg, i jeszcze jedno pytanie daruje czesc auta dziadkowi czyli jestem wspolwlascicielem ale tak sie sklada ze nalezymy do innych wydziałów komunikacji to w którym mam isc rejestrować auto ? na umowie darowizny mam zaznaczyc ze połowa auta zostaje moja czy jak mam to sformułować ?
tmkksc
Nowicjusz

28 Lip 2009, 21:13

na umowie darowizny wpisujesz:
przedmiot darowizny 50% (ile chcesz może być nawet 1%) własności pojazdu marki.... i tak dalej jak we wzorze
[link wygasł]

Jak chodzi o to czy dokumenty Twoje zostają w urzędzie to oczywiście nie. Urząd bierze kopie a tobie oddaje oryginały.
Oczywiście poprzedni dowód rejestracyjny i tablice (jeśli będą zmieniane) zostają w urzędzie a Ty dostajesz nowe dokumenty i tablice.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...
    BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

30 Lip 2009, 19:41

acha, a jeszcze jendo pytanie jesli ja i dziadek nalezymy do innego wydziału komunikacji to gdzie mam sie udać tam gdzie mój urząd czy tam gdzie dziadka? (będe miał po spisaniu umowy darowizny 50 % auta a dziadek 50% wczesniej całe auto było moje)
tmkksc
Nowicjusz

03 Sie 2009, 15:02

tutaj macie wolną rękę - rejestrujecie tam gdzie Wam wygodniej.

Żeby nie ciągać się po urzędach możecie się upoważnić tak by jeden załatwił sprawę za drugiego.

tu masz wzór upoważnienia do rejestracji
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz