Darowizna ale troche zagmatwana

15 Lip 2009, 15:03

witam, chciałbym dokonac darwoizny mojego samochodu dziadkowi ale jednocześnie zrobić sie wspólwlascicielem tego auta chodzi o to żeby znizki za ubezpieczenie byly liczone dziadka ale zebym rownocześnie byl wspolwlascicielem tego samochodu da sie to jakos zrobić na jednej umowie darowizny ? jesli nie to prosze o rade jak najlepiej to zoorganizować zeby darować auto dziadkowi a jednoczesnie byc jego wspolwlascicielem
tmkksc
Nowicjusz

15 Lip 2009, 17:39

Przekazać dziadkowi połowę samochodu. Połowę będziesz miał Ty, połowę dziadek. Auto będzie własnością Was dwóch. Wtedy ubezpieczenie będzie niższe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Lip 2009, 19:42

acha, a jak ma wygladac umowa darowizny w takim przypadku ?? ze pol auta jest moje a pol na dziadka w tej chwili całe auto jest na mnie, dodam tylko ze auta po zakupie nie przerejestrowywałem w urzędzie komunikacyjnym na mnie dowod mam starego własviciela blachy rowniez stare czy jesli dokonam takiej darowizny pol auta to bede mogl auto zarejestrowac odrazu w urzędzieu komunikacyjnym na dziadka i wykupic oc rowniez na dziadka ?? prosze o odpowiedzi jak najbardziej szczegółowe pozdrawiam serdecznie
tmkksc
Nowicjusz

15 Lip 2009, 20:07

tak, możesz darować dziadkowi pół lub ile chcesz auta.
Dla bycia współwłaścicielem nie ma to żadnego znaczenia, nawet jak mu darujesz 1% pojazdu to też będziecie razem wpisani do dowodu rejestracyjnego. Nigdzie nie jest zapisane (oprócz Waszej umowy) ile kto ma % pojazdu.

umowa darowizny tu:
[link wygasł]

Dobrze byłoby, żeby dziadek Cię upoważnił do rejestracji - wtedy nie będzie musiał z Tobą iść do urzędu. Tu masz upoważnienie:
[link wygasł]

Do urzędu zabierz:
1. umowę kupna - na którą Ty kupiłeś
2. umowę darowizny
3. upoważnienie od dziadka lub przyjdź z dziadkiem
4. tablice
5. dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym
6. kartę pojazdu jeśli była wydana
7. dowód osobisty

tu możesz jeszcze trochę doczytać o współwłasności:
[link wygasł]

Jak chodzi o OC to policzą je tak:
cena wyjściowa minus zniżki dziadka plus Twoje zwyżki

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Lip 2009, 13:53

mam takie pytanie jeszcze odnośnie rejestracji auta czy jak skladam te wszystkie dokumenty w urzędzie komunikacji to one tam zostają czy mi je zwracają i jak tak to kiedy bo wiem ze dostaje rejestracje odrazu i dowód tymczasowy a po twardy dowód ide dopiero po 2-4tyg, i jeszcze jedno pytanie daruje czesc auta dziadkowi czyli jestem wspolwlascicielem ale tak sie sklada ze nalezymy do innych wydziałów komunikacji to w którym mam isc rejestrować auto ? na umowie darowizny mam zaznaczyc ze połowa auta zostaje moja czy jak mam to sformułować ?
tmkksc
Nowicjusz

28 Lip 2009, 21:13

na umowie darowizny wpisujesz:
przedmiot darowizny 50% (ile chcesz może być nawet 1%) własności pojazdu marki.... i tak dalej jak we wzorze
[link wygasł]

Jak chodzi o to czy dokumenty Twoje zostają w urzędzie to oczywiście nie. Urząd bierze kopie a tobie oddaje oryginały.
Oczywiście poprzedni dowód rejestracyjny i tablice (jeśli będą zmieniane) zostają w urzędzie a Ty dostajesz nowe dokumenty i tablice.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    SSC Tuatara - amerykański supercar
    SSC Tuatara to amerykański supercar produkowany przez SSC North America. Ten samochód jest uważany za jednego z najszybszych i najpotężniejszych na świecie. SSC Tuatara wyposażony jest w potężny silnik V8 o pojemności ...

30 Lip 2009, 19:41

acha, a jeszcze jendo pytanie jesli ja i dziadek nalezymy do innego wydziału komunikacji to gdzie mam sie udać tam gdzie mój urząd czy tam gdzie dziadka? (będe miał po spisaniu umowy darowizny 50 % auta a dziadek 50% wczesniej całe auto było moje)
tmkksc
Nowicjusz

03 Sie 2009, 15:02

tutaj macie wolną rękę - rejestrujecie tam gdzie Wam wygodniej.

Żeby nie ciągać się po urzędach możecie się upoważnić tak by jeden załatwił sprawę za drugiego.

tu masz wzór upoważnienia do rejestracji
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz