Darowizna oplaty pierwszy samochod oc pomocy

11 Maj 2013, 17:13

WItam serdecznie,
Z góry przepraszam jezeli zalozylam temat w zlym miejscu
Opisze swoja sytuacje i proszę o pomoc ponieważ jestem "zielona" w tych sprawach a jestem ograniczona czasowo i nie wiem co dalej robić.

Kupiłam samochód za cenę wiekszą niż jest wpisana w umowie (800zl wpisana , zaplacilam 3x więcej).
Umowa zostala sporzadzona na mnie.
OC wazne prawie rok.

1.Ktos sie moze orientuje ile mniej wiecej bez znizek dla swierzego kierowcy w wieku 20 lat
wyniosloby OC , pierwszy samochod : opel corsa 95rocznik 3 drzwi
ewentualnie ile wyniosloby to okolo ze znizkami 60%?

2. Chciałabym oddać część auta Tacie (umowa darowizny) by zyskać jego zniżki
-czy płaci się jakis podatek od darowizny? co powinnam zrobic? sporzadzić pisemną umowę i gdzie sie z nią udać?

3. Wiem , że muszę opłacic podatek od zakupu 2% wartosci samochodu jednak nie wiem od jakiej kwoty te 2% obliczyć? od tej ktora wpisana jest w umowie?

4. Czy prócz tego podatku 2%, OC i rejestracji samochodu (odbior tablic) powinnam gdzieś jeszcze jakieś opłaty uiscic?

5.Czy taka przykladowa tresc umowy darowizny moglabybyc?

UMOWA DAROWIZNY CZĘŚCI*/ POŁOWY *SAMOCHODU
zawarta w .............................................. w dniu ...............

pomiędzy:
.................................................. .............. zamieszkałym w ...........................................ul. .......................................... nr dowodu osobistego .................................., nr PESEL...................................
,
zwanym w treści umowy
Darczyńcą,a..................................... ........................... zamieszkałym w ...........................................ul. .................................................. .......... nr dowodu osobistego .................................., nr PESEL......................................,zwanym w treści umowy Obd arowanym.
§ 1
Przedmiotem darowizny jest samochód ............................ marki ................................. rok produkcji....................... o pojemności ................... numer nadwozia .................numer podwozia .................................o nr rejestracyjnym .............................. .
§ 2
Darczyńca oświadcza, że jest właścicielem przedmiotu darowizny, który opisany został
w § 1 umowy.
§ 3
Darczyńca przekazuje Obdarowanemu na własność, bezpłatnie, opisany w § 1 przedmiot darowizny.Obdarowany zaś tę darowiznę przyjmuje.
§ 4
Wartość przedmiotu darowizny strony określają na procent*............................/kwotę*...................................... zł (słownie ................).
§ 5
Darczyńca oświadcza, że przedmiot darowizny wolny jest od obciążeń finansowych i praw osób trzech.
§ 6
Wydanie przedmiotu darowizny już nastąpiło (nastąpiło w dniu podpisania umowy).

Z góry dziękuję za odpowiedź.
bysiaseb
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 04 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Opel Corsa 1,4 96r
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna

11 Maj 2013, 19:08

1/ Wysokośc OC jest tez uzalezniona od pojemnosci silnika..
2/ W przypadku kiedy darowizna dot.najblizszej rodziny/starszy,starsza itp/nie płacisz zadnego podatku...
3/ Do tysiąca złotych nie płacisz zadnego wzbogacenia.Jednak jak napisałas cena jest zanizona a jak do tego podejdzie US to nie mam zielonego pojęcia... :?:
4/ Nie masz zadnych dodatkowych oplat...
5/ Umowa darowizny ok. .... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Maj 2013, 10:33

bysiaseb napisał(a):Ktos sie moze orientuje ile mniej wiecej bez znizek dla swierzego kierowcy w wieku 20 lat
wyniosloby OC , pierwszy samochod : opel corsa 95rocznik 3 drzwi
ewentualnie ile wyniosloby to okolo ze znizkami 60%?

Tego nikt ci nie powie oprócz ubezpieczyciela, do którego się wybierzesz. Jak pójdziesz do jednego, to powie ci tyle i tyle, a pójdziesz do drugiego, to ci powie inną cenę. Musisz poprostu pochodzić po ubezpieczalniach i popytać. Nie chodz do agencji, bo tam zawsze liczą więcej ( agent też musi zarobić ). Najtaniej wychodzi ubezpieczenie typu direct ( liberty, link4 i podobne, a jeszcze taniej jak zawierasz umowę przez internet - nie przez telefon - czasami jest to nawet 10% taniej ). Przy zawieraniu ubezpieczenia OC warto przeczytać warunki, ponieważ różni ubezpieczyciele różnie naliczają zniżki za ewentualne szkody ( jedni 5, drudzy 10% ). Niektórzy ( np. PZU ) mają coś takiego jak ochrona zniżek przed ich stratą w razie kolizji ). Za drobną opłatą oczywiście. Ale warto się nad tym zastanowić. Większość ubezpieczycieli daje też np. bezpłatną lawetę po kolizji.

Migi60 napisał(a):1/ Wysokośc OC jest tez uzalezniona od pojemnosci silnika..

To tylko jeden z wielu warunków. Ważne jest też np. jak długo kierowca posiada prawo jazdy.

bysiaseb napisał(a):Kupiłam samochód za cenę wiekszą niż jest wpisana w umowie (800zl wpisana , zaplacilam 3x więcej).

bysiaseb napisał(a):3. Wiem , że muszę opłacic podatek od zakupu 2% wartosci samochodu jednak nie wiem od jakiej kwoty te 2% obliczyć? od tej ktora wpisana jest w umowie?

Nie zrobiłaś mądrze :no: Jest to oszustwo skarbowe i US może do tego dojść. Ale jest szansa, że nie. Poprostu loteria. Jeżeli ten samochód na rynku jest warty 2500 zł, a w umowie jest cena 800 zł, to tak czy inaczej powinnaś zapłacic podatek. Przyczyną wpisania w umowę tych 800 zł, zapewne jest to, żeby nie płacić wspomnianego podatku. Niestety jest to oszustwo. Nie wiem jak wysokie są kary za coś takiego, ale jak US cię znajdzie, to nie będzie miło...Ja ze swojej strony proponuję zmienić sumę w umowie na prawdziwą i zapłacić te parę złotych podatku i mieć święty spokój. US ma swoją "magiczną" książeczkę, z cenami rynkowymi samochodów. I wg tej ksiązeczki oblicza podatek. I to, że ty zapłaciłaś 2500 zł (przykład ) wcale nie oznacza, że od tej kwoty zapłacisz podatek. Wg US ten pojazd może być wart wg rynku tylko 2000 zł. I wtedy podatek płacisz od tych 2 tys. Mam nadzieję, że ci to zrozumiale wytłumaczyłem :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...