Przywóz samochodu zza granicy bez tablic i ubezpieczenie OC

07 Maj 2013, 18:11

Witam.Kupiłem samochód z Niemiec,który to pojazd został przywieziony na lawecie i stoi sobie w miejscu jego wyładowania.Auto sprawne ale nie miałem wykupionych tablic tymczasowych dlatego przyjechał lawetą.Tabli oryginalnych z Niemiec do tego samochodu nie mam.I teraz pytanie: Idąc do Wydziału Komunikacji po tablice tymczasowe w celu zrobienia przeglądu zakupionego pojazdu jest obowiązek oddawania niemieckich tablic? Skoro przywiozłem go na lawecie i nie mam oryginalnych tablic z niemiec ani nie wykupywałem niemieckich tablic tymczasowych to muszę mieć jakieś zaświadczenie o tym czy po prostu wyrabiam tablice tymczasowe bez konieczności zdawania tablic niemieckich?

Drugie pytanie to ubezpieczenie OC.Z chwilą dostania tymczasowych tablic rejestracyjnych i "miękkiego" dowodu osobistego idę do ubezpieczalni wykupić OC.I teraz czy muszę wykupować ubezpieczenie 30 dniowe i potem przy dostaniu już "normalnych" tablic wykupić ponownie ubezpieczenie ale już na te nowe tablice i na cały rok czy też mogę przy otrzymaniu tablic tymczasowych kupić od razu ubezpieczenie na cały rok,które później będzie kontynuowane na samochód z już z normalnymi tablicami rejestracyjnymi? Jest to możliwe i jak by to wyglądało? Dostaje tymczasowe tablice, wykupuje normalnie OC na cały rok i potem po otrzymaniu już normalnych tablic zgłaszam to ponownie do ubezpieczalni,żeby odnotowali sobie ,że mam już normalne tablice? Bo rozumiem,że tablice tymczasowe będą miały inny numer niż tablice już te "właściwe" i nie wiem właśnie czy potem oni w ubezpieczalni jakoś zaznaczają ,że tablice są inne (tymczasowe a potem właściwe) ale na ten sam pojazd.
arbuzjusz
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Maj 2013, 18:34

Nawiązując do moich pytań to mój znajomy powiedział mi,że nie mając tablic niemieckich,w wydziale komunikacji wypełniam taki gotowy formularz,że samochód został przywieziony z Niemiec bez tablic rejestracyjnych i na podstawie tego wydadzą mi te czerwone tymczasowe tablice.A co do drugiego pytania o OC to podobno mając te tymczasowe tablice idę do ubezpieczalni i biorę OC na cały rok a po otrzymaniu już właściwych tablic idę ponownie do ubezpieczalni i informuję ich tylko ,że mam już te "normalne" tablice i oni tylko wtedy robią jakiś aneks w umowie tzn. zaznaczają,że już nie mam tych tymczasowych tablic tylko te normalne i te ubezpieczenie zawarte z chwilą otrzymania tymczasowych tablic jest wtedy kontynuowane już na te nowe tablice.Czy ktoś może potwierdzić te powyższe informacje? z góry dzięki za odpowiedź.
arbuzjusz
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Maj 2013, 13:41

arbuzjusz napisał(a):Czy ktoś może potwierdzić te powyższe informacje?
Wszystko sie zgadza... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...
    Hybrydowy Yaris hatchback
    Wraz z premierą Yarisa czwartej generacji rozpoczyna się nowa epoka dla tego modelu. Nowy hatchback to na tle poprzednich generacji prawdziwa rewolucja. Jednocześnie jednak świetnie się wpisuje w historię miejskiej Toyoty. ...