Darowizna, przepisane OC i kolizja

03 Gru 2016, 12:46

Witam, mam pytanie odnoßnie kolizji po otrzymaniu darowizny. A wiec:
Tata i mama byli wlascicielami samochodu. Tata wykupil w lipcu polise OC i chwile pozniej dokonal darowizjy (w urzedzie skarbowym zalatwione to samo w dowodzie rejest. zmienione i ubezpieczenie rowniez ). wiec teraz wlascicielami samochodu bylam ja i mama. tata zakupil nowy samochod. sam na siebie ma ubezpieczenie i maksymalne znizki. to tyle w ramach wstepu.
Moj maz nie ma prawa jazdy (nigdy nie zrobil). Zabral samochod bez mojej wiedzy i bedac pod wplywem alkoholu wjechal w ogrodzenie posesji uszkadzajac zarowno plot jak i samochod. Policja i te sprawy etc.
jak teraz wyglada sytuacja z ubezpieczeniem ? Czy ubezpieczyciel pokryje wyzadzona szkode ? doczytalam ze pokryje ale z rcji tego ze byl po wplywem to nam nakaze zwrocic poniesione koszty odszkodowania. Czy tak jest w praktyce ?
Czy tata majac swoj wlasny samochod (a kiedys ten po wypadku byl jego i mamy) straci znizki ? Mama napewno tak jako wspolwlasciciel skasowanego auta. ale chodzi mi o tate. co z nim i jego ubezpieczeniem ? rodzice nie maja rozdzielnosci majatkowej.

Ps. przepraszam za brak polskich znakow ale niestety laptop odmawia posluszenstwa.
elcysia
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Skoda felicia
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

15 Gru 2016, 22:40

Towarzystwo wypłaci ale zwróci się do Was regresem o zwrot kwoty i nie ma zmiłuj szczęście że nikogo nie zabił bo byś płaciła do końca życia. Druga część pytania tata nie straci zniżki. Policz sobie tu masz np. kalkulator OC mFind.
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...