03 Gru 2016, 12:46
Witam, mam pytanie odnoßnie kolizji po otrzymaniu darowizny. A wiec:
Tata i mama byli wlascicielami samochodu. Tata wykupil w lipcu polise OC i chwile pozniej dokonal darowizjy (w urzedzie skarbowym zalatwione to samo w dowodzie rejest. zmienione i ubezpieczenie rowniez ). wiec teraz wlascicielami samochodu bylam ja i mama. tata zakupil nowy samochod. sam na siebie ma ubezpieczenie i maksymalne znizki. to tyle w ramach wstepu.
Moj maz nie ma prawa jazdy (nigdy nie zrobil). Zabral samochod bez mojej wiedzy i bedac pod wplywem alkoholu wjechal w ogrodzenie posesji uszkadzajac zarowno plot jak i samochod. Policja i te sprawy etc.
jak teraz wyglada sytuacja z ubezpieczeniem ? Czy ubezpieczyciel pokryje wyzadzona szkode ? doczytalam ze pokryje ale z rcji tego ze byl po wplywem to nam nakaze zwrocic poniesione koszty odszkodowania. Czy tak jest w praktyce ?
Czy tata majac swoj wlasny samochod (a kiedys ten po wypadku byl jego i mamy) straci znizki ? Mama napewno tak jako wspolwlasciciel skasowanego auta. ale chodzi mi o tate. co z nim i jego ubezpieczeniem ? rodzice nie maja rozdzielnosci majatkowej.
Ps. przepraszam za brak polskich znakow ale niestety laptop odmawia posluszenstwa.