Problem z przedluzeniem OC przez firme PZU

08 Gru 2016, 15:31

Witam, mam następujący problem. W zeszłym roku oddałem auto wspolwlascicielowi w darowiźnie. Oznaczało to przepisanie mojego 50% pojazdu na tę osobę. Poinformowalem firmę ubezpieczeniową oraz urząd komunikacyjny. Nie dostałem żadnych pieczatek ani potwierdzeń. Tydzień temu dostałem pismo z firmy ubezpieczniowej z informacją o zadłużeniu za rok posprzedazowy auta, to jest rok, gdzie nie byłem już właścicielem ani współwłaścicielem auta. W dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie agent ubezpieczeniowy i poinformowal, iż zostałem wpisany na listę windykacyjna. Moje pytanie brzmi czy firma ubezpieczeniową miała prawo przedłużyć oc pojazdu na kolejny rok którego nie byłem już właścicielem ? Pozdrawiam
Gowku
Nowicjusz

Auto: Honda Prelude
Silnik: H22a5 185km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Gru 2016, 18:24

Gowku napisał(a):czy firma ubezpieczeniową miała prawo przedłużyć oc pojazdu na kolejny rok którego nie byłem już właścicielem ?
Masz dokument darowizny/sprzedazy tego samochodu....? Czy w WK zgłosiłes to na piśmie i masz potwierdzenie...?
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

08 Gru 2016, 19:51

Mam umowę z pieczątką pani z PZU z zeszłego tygodnia. Nie mam potwierdzenia z wk, ale w histori na stronie historiapojazdu.gov.pl widnieje data zmiany wlasciciela z datą podpisania darowizny.
Gowku
Nowicjusz

Auto: Honda Prelude
Silnik: H22a5 185km
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

08 Gru 2016, 20:55

Gowku napisał(a):Mam umowę z pieczątką pani z PZU z zeszłego tygodnia.
I u tej pani nie wyjaśniłeś sprawy , nie dostałeś od niej porady ? Kto jak kto to ona wie więcej niż my.
Gowku napisał(a):Tydzień temu dostałem pismo z firmy ubezpieczniowej z informacją o zadłużeniu za rok posprzedazowy auta, to jest rok, gdzie nie byłem już właścicielem ani współwłaścicielem auta
Daty panie , daty . Kiedy była darowizna , kiedy był czas płacenia OC . Żeby nie było że Ty darowałeś już po terminie ważności polisy ( byłeś dobrym wujkiem dla zniżek , nie wnikałeś w rzetelność współwłaściciela) a ten zniżkobiorca nie zapłacił / nie przedłużył umowy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

09 Gru 2016, 08:50

Gowku napisał(a):W zeszłym roku oddałem auto wspolwlascicielowi w darowiźnie. Oznaczało to przepisanie mojego 50% pojazdu na tę osobę. Poinformowalem firmę ubezpieczeniową oraz urząd komunikacyjny. Nie dostałem żadnych pieczatek ani potwierdzeń. Tydzień temu dostałem pismo z firmy ubezpieczniowej z informacją o zadłużeniu za rok posprzedazowy auta, to jest rok, gdzie nie byłem już właścicielem ani współwłaścicielem auta.

Czyli kiedy dokładnie była darowizna, a kiedy sprzedaż? Zgłosiliście sprzedaż auta ubezpieczycielowi?

Dopóki jesteś współwłaścicielem auta, jesteś odpowiedzialny za ubezpieczenie auta. Po całkowitej sprzedaży samochodu już nie. Musisz więc okazać ubezpieczycielowi umowę sprzedaży udowadniającą od kiedy nie jesteś już właścicielem pojazdu.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bezpieczeństwo Volvo S60 w testach zderzeniowych IIHS
    Amerykański instytut bezpieczeństwa IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) przeprowadził nowe testy zderzeń czołowych kluczowych samochodów z segmentu D. W testach wzięło udział m.in. Volvo S60, które ...