Darowizna samochodu sprowadzonego z zagranicy

28 Lut 2019, 11:10

Witam, mój tata, który mieszka w Austrii chce mi oddać swój samochód na zasadzie darowizny(tak jest chyba najkorzystniej), wiem, że muszę zapłacić akcyzę, tłumaczenie dokumentów, zarejestrowanie, przegląd itp itd. Ojciec przyjeżdża tym samochodem na kołach na swoich tablicach rejestracyjnych , pytanie brzmi czy mogę ten samochód postawić na posesji, ojciec weźmie blachy ze sobą z powrotem wyrejestruje go w Austrii i dośle mi wszystkie dokumenty i dopiero wtedy zacznę wszystkie procedury z rejestracją tego samochodu? Czy muszę specjalnie kupować oc na 30 dni przy rejestracji? Czy mogę poczekać i wykupić oc na rok?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
konopa
Obserwowany

02 Mar 2019, 14:13

konopa napisał(a):Czy muszę specjalnie kupować oc na 30 dni przy rejestracji? Czy mogę poczekać i wykupić oc na rok?
Z tego co wiem wykupujesz już normalne OC na rok a nie na 30 dni przy pozwoleniu czasowym.

Pamiętaj tylko przy rejestracji o wszystkich dokumentach i tłumaczeniach. Zerknij sobie zresztą na tą stronę tam masz aktualne informacje https://obywatel.gov.pl/kierowcy-i-poja ... ropejskiej
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2019, 17:11

A czy przegląd samochodu mogę zrobić na austriackich blachach? Urząd się nie przyczepi?
konopa
Obserwowany

03 Mar 2019, 17:23

konopa napisał(a):A czy przegląd samochodu mogę zrobić na austriackich blachach?
Myślę ze z tym nie będziesz mial zadnego problemu.Co prawda ja juz w tym temacie nie jestem na bieżaco/p.emeryt :D /.Najlepiej będzie jak zadzwonisz na SKP a wtedy dostaniesz konkretną odpowiedz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Mar 2019, 20:56

konopa napisał(a):A czy przegląd samochodu mogę zrobić na austriackich blachach? Urząd się nie przyczepi?

możesz
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...