Przegląd samochodu a jego nabycie droga darowizny

04 Mar 2019, 10:53

Witam,

Przepraszam jeśli nie w tym dziale, ale nie mogłem znaleźć nic bardziej trafnego.

W czym rzecz - użytkuje od kilku lat samochód w którym właśnie skończyły się miejsca na pieczątkę w dowodzie rejestracyjnym. Jest on zarejestrowany na moją matkę z uwagi na zniżki. Obecnie planuje samochód zarejestrować na siebie i nabyć go droga darowizny.
Za 2 tygodnie kończy się przegląd samochodu. Moje pytanie brzmi - jaka powinna być kolejność mojego działania? Najpierw przerejestrowanie samochodu i następnie przeglad? Czy też mogę zrobić przegląd i z wydrukiem ze stacji i wszelkimi wymaganymi dokumentami (umowa darowizny, formularz do nowego dowodu rejestr.) udać się do wydziału komunikacji?
Chciałbym załatwić to najbardziej rozsądną i najmniej czasochłonna droga, ale również uniknąć komplikacji w wydziale kkmunikacji.

Będę wdzięczny za podpowiedz
mateuszg89
Nowicjusz

04 Mar 2019, 13:04

mateuszg89 napisał(a):Czy też mogę zrobić przegląd i z wydrukiem ze stacji i wszelkimi wymaganymi dokumentami (umowa darowizny, formularz do nowego dowodu rejestr.) udać się do wydziału komunikacji?
To będzie dla ciebie najlepsze wyjście. Tylko pamiętaj że legalnie z takim dokumentem potwierdzającym przegląd możesz jeździć tylko 30 dni od wykonania badania technicznego i w tym czasie dowód powinien zostać wymieniony. Ty sobie w tym czasie na spokojnie przerejestrujesz auto na siebie :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Z4 Coupé 2005
    BMW Concept Z4 Coupé zostało stworzone z myślą o kierowcach ze sportowym "zacięciem", którzy cenią wysokie osiągi, dlatego samochód zapewnia podróżującym uczucie przebywania tuż nad nawierzchnią, ...