Darowizna samochodu

24 Paź 2018, 14:50

Cześć,

Mam następującą sytuacje, być może poradzicie mi jak to załatwić.
Mianowicie chcę przekazać moje auto rodzicom jako darowiznę. W jaki sposób to najlepiej załatwić, żeby wszystko było legalne, czy muszę ja lub moi rodzice wnosić jakieś opłaty do US lub innych instytucji? Dzięki za pomoc
maxon007
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

24 Paź 2018, 20:05

maxon007 napisał(a): W jaki sposób to najlepiej załatwić, żeby wszystko było legalne, czy muszę ja lub moi rodzice wnosić jakieś opłaty do US lub innych instytucji?
Nie ma najmniejszego problemu.Sporzadzasz akt darowizny tego pojazdu dla"starszych" i po problemie. No moze nie tak calkiem do końca bo wazne jest jaka jest wartośc rynkowa tego pojazdu co w swoim opisie niestety ale nie podałeś.Dokladnie juz nie pamietam ale będzie to wartosć ok.9600-9800/wysokosc darowizny znajdziesz w necie/ktora jest zwolniona z oplaty w US. Myśle ze to wszystko...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Paź 2018, 20:12

PS. Kwota wolna od podatku w I grupie do której własnie nalezycie to 9.637.-
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Paź 2018, 06:51

Nie do końca, z tego co doczytałem w necie:

"Członkowie najbliższej rodziny tj. małżonkowie, wstępni, zstępni , rodzeństwo, pasierb, ojczym i macocha (tzw. grupa zerowa) nie płacą podatku od darowizny. Warunkiem jednak jest zgłoszenie w terminie sześciomiesięcznym darowizny do urzędu skarbowego."

Może komuś się przyda.
maxon007
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

25 Paź 2018, 07:35

Tak, dokładnie tak, w rodzinie nie płaci się podatku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...