Dbanie o lakier - glinkowanie?

29 Lut 2016, 20:09

w co inwestujecie? maci preparaty do glinkowania? woskujecie sami, czy jedziecie na myjnię z braku czasu? Ja wolę sam swoje auto dopieścić, bo wiem że na myjkach to masówka i nie zadbają o nie jakbym chciał. Ja mam fajne kosmetyki do lakieru Poorboys ze sklepu oemtuning. Ja bym chciał zacząć glinkowac tylko się boję, bo moje autko ma słaby bardzo lakier w niektórych miejscach - wiadomo czemu :P Czy polecacie na bazę + jedną warstwę lakieru? (niestety odwalili mi fuszerkę przy lakierowaniu)
mariowol11
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 07 2006
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1,8
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Mar 2016, 14:40

Ja uzywam kosmetyków z ShinyGarage. Polska firma robiąca kosmetyki na fajnym poziomie. Uzywam ich glinki dobrze zbiera zabrudzenia z lakieru także polecam :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

16 Cze 2017, 01:23

ja glinkuję sam, to nie jest jakieś trudne, ludzie ;) do tego glinka nie jest droga - ja kupuję tę od k2 jest po prostu świetna. Do tego stosunek jakosć/cena wypada moim zdaniem świetnie. A samo glinkowanie - samochód prezentuje się dwa razy lepiej!
piegus
Początkujący

Auto: fiat

16 Cze 2017, 14:20

Akurat glinka z k2 jest dosyć droga :P
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

26 Lip 2018, 20:12

Droga czy nie droga to jak chcesz mieć dobrze zrobioną robotę to też trzeba mieć odpowiedni produkt, ja kupiłem ostatnio zestaw prze nocar zresztą masz u nich opisane samo glinkowanie po co i na co, jak ktoś nie wie warto przeczytać i moim subiektywnym zdaniem zawsze potem wosk jak to ma mieć sens.
DooD
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,8 20V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

27 Sie 2019, 00:59

No właśnie to chyba kolega nie doinformowany po co i na co jest glinkowanie bo na pewno nie chodzi to o dbanie lakieru. Samo glinkowanie rysuje u matuje lakier a to etap przygotowania do korekty :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...

18 Wrz 2019, 13:03

ja polecam renowację lakieru.
klementoni
Nowicjusz