Deaewoo Lanos vs Fiat Bravo do 8 tyś

24 Sie 2008, 10:02

Przyszedł ten czas ze musze kupić pierwszy samochód
Gotówki miało być więcej ale cóż wakacje
Do wydania mam 8 tyś + / - 1 tys
Podałem te dwa samochody ponieważ Bravo mi się podoba wizualnie a Lanos tyle tego jeździ że mozna wychaczyc cos ciekawego i tani w utrzymaniu gaz i części

Samochód ma być niezawodny kwestia dojazdu do pracy
tygodniowo w sumie około 100 km
Jestem realista i wiem ze za te pieniądze cudów nie mozna oczekiwac
no ale cóż
Czy Bravo bedzie dużo droższy w eksploatacji , pomijam splanie

Po głowie chodziła mi tez Ibiza

Nie bedzie to samochód na lata raczej na 1 maks 2 wtedy wymienie na cos młodszego

p.s. zauważyłem, że to forum jest zdominowane nad miośnikami VW i Hond ale te dwie marki to nie jest cała motoryzacja

dziekuje za wszystkie merytoryczne wypowiedzi
pozdrawiam
andyxyz
Nowicjusz

24 Sie 2008, 10:19

Powiem tak ja jestem za fiatem bravo ładna stylistyka i autko jest dość niezawodne
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

24 Sie 2008, 11:39

W zyciu nie kupilbym koreanskiego szmelcu. A fiat bravo... CotY 1996 - wiec niezgorsza musi to byc furka ;) Wizualnie bravo bije lanosa na leb, do techniki fiatowskiej tez mam o niebo wieksze zaufanie. Lanos to wytwor deawoo jeszcze sprzed aliansu z GM, wiec to pewnie niezla kaszana.
Rayoken
Nowicjusz

24 Sie 2008, 13:10

Chociaz gdzies tam czytalem, ze nie takie Daewoo straszne jak je maluja i te lanosy trzymaja sie calkiem niezle, to tez rekomenduje bravo. tych aut sporo jedzi, wiec z czesciami zamiennymi tez nie bedziesz mial jakichs wiekszych problemow.
pyta88
Początkujący

Miejscowość: WPN
Prawo jazdy: 01 06 2006
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 DURATEC-HE 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Sie 2008, 16:16

Tylko we fiacie wystrzegaj się silnika 1.4 jak ognia!!!!! 1.2 1.6 1.9 ale w żadnym wypadku 1.4!!! Ogólnie nie jest to vw ale autko super wystylizowane z wygodnymi fotelami (ojciec ma golfa 3 ja zrobiłem bravo 400km bez przystanku a w golfie na tym odcinku musiałem 3 razy się zatrzymywać bo plecy bolały;) ) Ja miałem do wyboru albo tego fiata albo golfa 3 i bezzastanawiania kupiłem bravo bo golfy poprostu mi zbrzydły taki drugi polonez na polskich drogach

P.S. Sprawdź pw andyxyz
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Sie 2008, 18:10

Zdecydowanie bravo
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Sie 2008, 10:44

zdecydowanie bravo

dodam tylko ze wiekszosc fiatow wchodzac na rynek jest samochodem roku lub jest w czolowce

daewoo nie jest zle

ale ja bym wybral bravo
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

25 Sie 2008, 15:49

też bym wybrał fiata , no ale nie czepiajcie się tak tych lanosów , wiele ich miałem i większych problemów nie sprawiały :) fiat nie jest też taką super marką ....
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Sie 2008, 16:03

tak sie sklada ze ja pracuje w firmie Daewoo i robie podłużnice ....i jak widze jakos czesci robionych przez nas to stanowczo odradzam :)
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

25 Sie 2008, 16:27

mój kuzyn jeździ lanosem już 2 lata i nic mu się nie psuło , no jedynie wycieraczki ale to groszowe sprawy . i nie mowie że lanosy są jakieś super nawet że są dobre bo są średnie , wkoncu czego można się spodziewać za takie pieniądze ?? :) a częścią fiata też można wiele zarzucić , mam teraz fiata mare i prawie wogole nie wyjeżdża z warsztatu :( coś się dzieje z obrotami i nikt za bardzo nie wie co ;)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Sie 2008, 19:39

Poszukaj bravo, nie będziesz żałował, a za jakiś czas na pewno będzie Ci go łatwiej sprzedać niż lanosa.
Taczer90
Nowicjusz

25 Sie 2008, 20:07

Lanos to nie jest zły samochód. Nie ma tylko dobrej marki i tyle. Brava wcale nie jest od Lanosa lepsza, ani nie jest bardziej wytrzymała, ani nie ma lepszych osiągów.
Jeżeli kupisz Lanosa w dobrym stanie to będziesz śmigał aż miło.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sie 2008, 16:32

Kilka lat jezdziłem samochodami Daewoo(Matiz,Lanos) Może trudno w to uwierzyć ale u mechanika byłem tylko wymieniać płyny i filtry :) Nawet nie myślałem o takich pierdołach jak rdza :wink: Być może dla wielu osób to koreański szmelc. Dla mnie to w miarę tanie i niezłe autka. Niestety dosyć słabo wyposażone.
stary zgred
Nowicjusz
Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 06:21

ostatnio byla akcja w tym miesiacu ze w gotowym polakierowanym lanosie urwał sie silnik cały...bo zgrzewy byly na odwal zrobione...

wiecej dodawac nie trzeba

lanos sie chowa przy bravo
wdz_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ciechanów

27 Lip 2009, 19:15

Sorry za odkopanie tematu !!

wdz_, tu się mylisz mam Lanosa 1.5 16V 100KM od 2000 roku i nie narzekam, a te stereotypy o daewoo na tym forum to już przesadzone. Większość z tych przeciwników DW w ogóle nie prowadziła tego samochodu. Powiem tak może i plastiki w środku, nic skomplikowanego w nim nie ma (a co za tym idzie nie psuje się) śliniki które wytrzymują na gazie po 450 000 !!
Ja wymieniłem w nim: co jakiś czas pasek rozrządu, wycieraczki, oleje, klocki i takie rzeczy eksploatacyjne jak w innych samochodach. Więc proszę ludzie jak nie mieliście do czynienia z tą marką proszę się nie wypowiadać. I żeby nie było że jeżdżę tylko lanosem i jestem nie wiadomo kto: Miałem Vw, Fiaty, Poldka :P, Citroena a teraz też mam Passata (no wygodny :P) i tyle nerwów, pomijając pieniądze kosztowały naprawy tych samochodów to nie jestem w stanie powiedzieć. A lanos dalej jeździ!! Odpukać w nie malowane :) a ha i go nigdy nie sprzedam bo jak panowie zauważyliście kosztuje grosze, szkoda by było mi go sprzedać.
davcod
Nowicjusz

Miejscowość: Radlin