Dealer oszust?

28 Sty 2013, 10:43

Nowy samochód kupowałem 11lat temu u autoryzowanego dealera Fiata. Pamiętam, że przeciągał się wtedy moment wydania, od wpłaty pieniędzy za samochód do jego wydania minęło z 7 do 10 dni. Właściciel salonu określał to jako kłopoty na składzie celnym, czy coś takiego.
Natomiast dopiero po 11 latach bezwypadkowej eksploatacji samochodu, przy jego sprzedaży okazało się, że w samochodzie był powtórnie malowany i szpachlowany element nadkola. Prawdopodobnie malowany był też przedni zderzak. Wszystko musiało dziać się wtedy, kiedy czekałem na wydanie samochodu.
Niestety, zbyt długi okres minął żeby dochodzić winnego. I tak napiszę do Fiata, bo nie mogę pojąć, że autoryzowany przedstawiciel robi takie numery. Po odbiór nowego samochodu pojedziemy do już z miernikiem grubości lakieru.
sepoy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: VW Tiguan
Silnik: 1,4V 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

07 Lis 2013, 15:44

No i słusznie. Ja kupiłem nowego Nissana Navara w salonie Przyguccy INTERCARS w Łodzi i kiedy go sprzedawałem okazało się, że ma wyprawkę na tylnej klapie. Sam nigdy tego nie zauważyłem, ale czujnik pokazał różnicę w grubości lakieru i faktycznie jak się pod światło patrzyło to było widać, że coś jest nie tak.
Gdybym został poinformowany o tym w momencie kupna to bym to olał (ewentualnie trochę ponegocjował cenę), bo tak jak wcześniej pisałem - nie było tego właściwie widać, ale wyszedłem na kłamcę przed klientem, bo oczywiście powiedziałem, że auto nie było lakierowane. No i straciłem 250zł, bo mieliśmy umowę, że jeśli samochód będzie ok to odda mi za dojazd (facet chciał koniecznie sprawdzić samochód w zaufanym serwisie).
Wniosek jest jeden - KUPUJĄC NOWY SAMOCHÓD W SERWISIE TEŻ TRZEBA SPRADZAĆ POWŁOKĘ LAKIERNICZĄ!!! Żeby np. w razie kolizji ubezpieczalnia nie potrąciła jakiejś kwoty za to, że dany element był już "robiony", albo żeby nie wyjść na idiotę przy odsprzedaży.
Ja nigdy więcej nie kupię samochodu w salonie, bo to spora strata pieniędzy.
Michal1965
Obserwowany

Auto: vw passat
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna