Delikatne piszczenie hamulców

20 Lut 2019, 21:47

Mam Audi A4 B6 i ostatnio wymieniłem tarcze i klocki z przodu, firma ATE. Wszystko działało bez zarzutu, po około 2000km miałem dwa mocniejsze hamowania jedno po drugim powiedzmy z 80 do 20 km/h a potem już spokojna jazda. Od razu po tym zdarzeniu zauważyłem, że hamulce delikatnie piszczą w jednej konkretnej sytuacji. Dzieje się to wtedy kiedy dotaczam się do świateł 1-2 km/h i mam ledwo przyciśnięty hamulec. Myślałem, że to ustąpi ale już przejechałem kilkaset kilometrów i dalej to samo. Co może być tego przyczyną? Jak się pozbyć tego problemu? Wymiana klocków, czyszczenie i smarowanie zacisków?
VanSol
Obserwowany

21 Lut 2019, 07:47

Trzeba by przesmarowac prowadnice i wyczyścić jażma (tam gdzie klocek jest osadzony), nie koniecznie Od razu wymiana
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2019, 09:05

Jak nie starły się i są jeszcze w dobrej grubości to nie ma ich co ruszać. Wyczyścić i nasmarowac prowadnice by lekko chodziły, do tego miejsce gdzie klocek osadza się i będzie OK.
gber44

21 Lut 2019, 12:21

Okej dziękuję za odpowiedź. Pewnie coś takiego zlece mechanikowi. Czy to jest problem ze starymi zaciskami i po prostu będzie trzeba po każdym awaryjnym hamowaniu robić takie czyszczenie?
VanSol
Obserwowany

21 Lut 2019, 22:39

takie czyszczenie i smarowanie powinno się robić zawsze przy wymianie klocków, jeżeli nikt tego nie zrobił mogą dziać się takie rzeczy jak u Ciebie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...