Skoda Fabia - stuki podczas hamowania i skręcania

24 Lut 2019, 16:49

Witam,

Mam problem ze Skodą Fabią (rocznik 2005, 1.2 HTP, sedan). Jakiś czas temu zacząłem słyszeć szum/huczenie w prawym przednim kole przy prędkości powyżej 110 km/h. Byłem przekonany że to łożysko się kończy, ale pojawiło się do tego pukanie w tym samym kole przy ostrych zakrętach w lewo (np. przy wjechaniu na rondo z większą prędkością i przy mocniej skęconej kierownicy).
Teraz doszło jeszcze to samo stukanie podczas gwałtownego hamowania - bez wątpienia jest powiązane z kołem, bo częstotliwość stuków maleje wraz z prędkością aż do zatrzymania. Przy spokojnym hamowaniu nic nie słychać, przy skręcaniu w prawo też nic, tak samo jak przy skręcaniu z małą prędkością (np. na parkingu).
Podejrzewam że huczenie to łożysko, ale jak widać dzieje się coś jeszcze - nie wiem czy związane to jest z układem hamulcowym czy raczej z kierowniczym/zawieszeniem.
Około 9 tys. km temu miałem wymieniane klocki i tarcze z przodu, ale do tej pory nic się nie działo, problem pojawił się niedawno.
Niedawno też byłem na stacji diagnostycznej na przeglądzie technicznym, chłopaki dokładnie sprawdzili zawieszenie ale nic nie zauważyli (było to chwilę przed pojawieniem się problemu).

Ktoś się spotkał z czymś takim? Jakieś pomysły?
Vader1995mw
Nowicjusz

Auto: Mercedes CLS W219
Silnik: 320 CDI 224 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

25 Lut 2019, 14:01

Szum w kole to może być łożysko, a stukanie to może być od łożysk na MacPhersonach jak są zatarte to potrafi strzelać sprężyna pod obciążeniem podczas skręcania.

Stań na jakimś luźnym podłożu, niech ktoś w miejscu kręci kierownicą w jedną i drugą do oporu a ty sprawdź czy sprężyny skręcają się wraz z kołami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lut 2019, 16:27

Dzięki, sprawdzę jak wrócę z delegacji.

Ale jak to się ma do tego że to samo stukanie słychać podczas gwałtownego hamowania (z prostymi kołami)?
Vader1995mw
Nowicjusz

Auto: Mercedes CLS W219
Silnik: 320 CDI 224 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

25 Lut 2019, 18:35

Przy zawieszeniu czesto nie ma jednoznacznych usterek, niedawno w moim firmowym a3 szukałem długi czas dziwnego skrzypienia w prawym kole, sprawdziłem (demontując część) dosłownie wszystkie elementy zawieszenia, co sie okazało? Sparciała gumka na stabilizatorze a oczywiście namierzylem ja na samym końcu. Co się narobiłem to moje a koszt naprawy 20 zł :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...