24 Lut 2019, 16:49
Witam,
Mam problem ze Skodą Fabią (rocznik 2005, 1.2 HTP, sedan). Jakiś czas temu zacząłem słyszeć szum/huczenie w prawym przednim kole przy prędkości powyżej 110 km/h. Byłem przekonany że to łożysko się kończy, ale pojawiło się do tego pukanie w tym samym kole przy ostrych zakrętach w lewo (np. przy wjechaniu na rondo z większą prędkością i przy mocniej skęconej kierownicy).
Teraz doszło jeszcze to samo stukanie podczas gwałtownego hamowania - bez wątpienia jest powiązane z kołem, bo częstotliwość stuków maleje wraz z prędkością aż do zatrzymania. Przy spokojnym hamowaniu nic nie słychać, przy skręcaniu w prawo też nic, tak samo jak przy skręcaniu z małą prędkością (np. na parkingu).
Podejrzewam że huczenie to łożysko, ale jak widać dzieje się coś jeszcze - nie wiem czy związane to jest z układem hamulcowym czy raczej z kierowniczym/zawieszeniem.
Około 9 tys. km temu miałem wymieniane klocki i tarcze z przodu, ale do tej pory nic się nie działo, problem pojawił się niedawno.
Niedawno też byłem na stacji diagnostycznej na przeglądzie technicznym, chłopaki dokładnie sprawdzili zawieszenie ale nic nie zauważyli (było to chwilę przed pojawieniem się problemu).
Ktoś się spotkał z czymś takim? Jakieś pomysły?