Delikatne piszczenie przy lekkim ruchu kierownicy w lewo

17 Lip 2016, 11:41

Witam, w moim clio II 1.2 75KM benzyna, coś dziwnie piszczy w okolicach przedniego koła od strony kierowcy (a przynajmniej takie mam wrażenie). Pisk jest bardzo delikatny niczym popiskiwanie szczurów. Wystarczy, że lekko skręce kierownicą w lewo (przy skręcie w prawo lub jeździe na wprost odgłos nie występuję). Występuję to raz na jakiś czas. Kierownicą nie szarpie. Czasem też piski zamieniają się w ciche buczenie, tak jakby opona ocierała o jakiś plastikowy element, ale sprawdzałem nic tam nie wystaje. Z czego to może wynikać? Ostatnio też popsikalem preparatem do czyszczenia felg aluminiowych,może to miało na to jakiś wpływ? Proszę wskazówki. Z góry dziękuję.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lip 2016, 14:02

Myślę że to popiskiwanie to będzie wina klocków. Czasem tak się zdarza że tylko podczas lekkiego skrętu w jedną stronę potrafią się odzywać. Możesz zdjąć koło i zajrzeć jak wyglądają klocki, czy mocno są zużyte. warto też przeczyścić rant tarczy szczotką drucianą z nalotu rdzy. Jak masz sprężone powietrze to przedmuchać w okolicach klocków w celu pozbycia się pyłu który powstaje na skutek ścierania się okładzin.

Potem sprawdź czy pomogło i daj znać :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...