Delikatne piszczenie przy lekkim ruchu kierownicy w lewo

17 Lip 2016, 11:41

Witam, w moim clio II 1.2 75KM benzyna, coś dziwnie piszczy w okolicach przedniego koła od strony kierowcy (a przynajmniej takie mam wrażenie). Pisk jest bardzo delikatny niczym popiskiwanie szczurów. Wystarczy, że lekko skręce kierownicą w lewo (przy skręcie w prawo lub jeździe na wprost odgłos nie występuję). Występuję to raz na jakiś czas. Kierownicą nie szarpie. Czasem też piski zamieniają się w ciche buczenie, tak jakby opona ocierała o jakiś plastikowy element, ale sprawdzałem nic tam nie wystaje. Z czego to może wynikać? Ostatnio też popsikalem preparatem do czyszczenia felg aluminiowych,może to miało na to jakiś wpływ? Proszę wskazówki. Z góry dziękuję.
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Lip 2016, 14:02

Myślę że to popiskiwanie to będzie wina klocków. Czasem tak się zdarza że tylko podczas lekkiego skrętu w jedną stronę potrafią się odzywać. Możesz zdjąć koło i zajrzeć jak wyglądają klocki, czy mocno są zużyte. warto też przeczyścić rant tarczy szczotką drucianą z nalotu rdzy. Jak masz sprężone powietrze to przedmuchać w okolicach klocków w celu pozbycia się pyłu który powstaje na skutek ścierania się okładzin.

Potem sprawdź czy pomogło i daj znać :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...